10 km klassiskt, 3:a

Tjabba!

Idag stod 10 km klassiskt på schemat. Kände innan start att jag var tvungen att åka bra idag, inte för någon annans skull utan endast för min egen. Har känt hela vintern att det funnits mycket mer att ge och idag var det upp till bevis, jag skulle göra allt jag bara kunde för att göra säsongens bästa lopp och få tillbaka förlorat självförtroende.

Natursnö blandad med konstsnö gjorde det rätt isigt men det bjöds även på ett rätt sugande före. Klisterskidor på menyn alltså, det klagade jag inte över.

Coacherna verkade ha läget under kontroll innan start och kroppen kändes helt okej. Missbedömde tiden innan start så bommade totalt att värma upp. Inte mycket att göra åt det när det är 2 minuter innan man ska starta.

Startade hårt med tanken att antingen gör jag årets bästa lopp och plågar kroppen i 10 km eller så väggar jag och får en ny chans på lördag. Startade som 9:e man med rätt kass ranking så hade inga stjärnor framför mig, hade dock fått höra att killen som startade före mig kunde vara topp 10 vid en bra dag. Vid 1.5 km ropade Andrew att jag ledde med 10 sekunder. Stakade som en galning halva backarna och sprang resten med publik längs hela spåret som skrek så det dånade, efter 3 km var jag ikapp och förbi killen som startade framför.

Vid varvningen sa någon att jag ledde med 18. Försökte hålla tempot andra varvet också. Innan sista, längsta backen längtade jag som fan tills dess att jag skulle vara uppe på toppen och glida ner mot stadion. Tog mig upp och coach Thor skrek på toppen att jag och laget hade årets bästa race.

Stakade på för allt vad tricepsen orkade de sista 500 m och gick i mål som ledare. Lasse gick i mål lite senare och vi var länge etta och tvåa i mål. Blev nedpetad av två norrmän i slutändan som var överlägsna och slutade 3:a. Lasse slutade 8:a och Lukas 9:a. Hela herrlaget blev därmed ”All-American”, vi klarade årets mål med att ha tre män topp 10 i ett race och vi blev dessutom USA’s bästa universitetslag för herrar.

Detta resultat betyder mycket, kände på mig hela vintern att jag blivit en mycket bättre skidåkare än tidigare och att resultatlistorna inte alltid varit rättvisa uppe bland bergen. Nu har jag äntligen fått tävla där jag hör hemma och gör mitt livs bästa lopp. Att det dessutom är klassiskt med individuell start gör inte saken sämre.

Marine slutade på en imponerande 3:e plats och de var 5:e bästa damlag med Patricia som 12:a och Karina 32:a. Sammanlagt var vi näst bästa lag.

Vill ge ett extra tack till coacherna som gav oss fantastiska skidor, till Galen Johnston som lånade ut sina Fischer klisterskidor till mig samt alla som stöttat här på bloggen, facebook m.m, det betyder enormt mycket.

Artikel på FasterSkier

Artikel på GoSeawolves här

Anchorage Daily News

Blev även uppmärksammad på SweSki

Bilder från dagen här

Video-sammanfattning från dagen samt hela loppet finns här

Podium

601250_10200293782079953_1841725463_n
Lycka!

525336_499762560060361_1752661208_n

4 reaktioner till “10 km klassiskt, 3:a

 1. Grattis Viktor och Grattis till hela laget, men mest till Dig!
  Fantastiskt roligt att du fick göra ett sånt där kanonlopp.
  Lycka till på lördag!
  Hälsningar
  Fam Lundgren i Vidsel

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.