Sonot 50 k

????????

Efter att Fairbanks visat sig från sin bättre sida och erbjudit varmare temperaturer under hela mars månad så slog vädret om under natten mot lördagen. När vi vaknade hade det snöat några centimeter men temperaturen visade -18 och det blåste rätt mycket.

Tejpade näsa och kinder, fyllde vätskebältet med en flaska med sportdryck och tre gels och önskade lite grann att årets sista tävling hade varit en riktig vårtävling med sol och isiga spår istället.

Starten hölls på en älv som vi åkte på de första 10 km. När startskottet gick så trodde jag att vi vallat ordentligt fel då skidorna gled löjligt långsamt, dock så visade sig att det var lika för alla. Nysnö och nydragna spår i kalla temperaturer ger tyvärr inga riktiga fartupplevelser. Efter ca. 500 m så stod hela klungan och stakade i det klassiska spår som fanns bredvid skatespåren.

När vi närmade oss första stigningen som var en mindre slalombacke så var vi sju åkare. Direkt då stigningen började så gick en f.d. Fairbanks åkare upp och drog upp farten rejält. Jag och Lasse hängde med men de andra släppte. Jag hade inte trott att någon skulle försöka sticka iväg ensam med 40 kilometer kvar i värsta tänkbara före. Efter 5 km i detta tempo antog jag att han måste dra ner på farten uppför backarna men icke, istället blev det 30 km på de kuperade Birch Hill spåren med full fart, hoppskate uppför backarna utan glid och sedan stakning i klassiska spåret där det var mindre kuperat. Jag kan lova att jag inte tyckte det var kul en enda sekund att tävla.

Efter 40 km åkte vi ut på älven och begav oss mot målområdet. Vid detta lag var solen framme och värmde lite grann. Vid 5 km kvar drack jag en sista gång och sög i mig det sista ur min tredje gel. Vi turades om att dra hela vägen in mot sista kilometern. Med 500 m kvar låg vi i bredd då spurten drog igång. Jag hade bra tryck och vann med 6.8 sek före Lasse och 10.4 före Cody Priest.

Kul att avsluta säsongen på topp och stå bredvid Lasse på pallen på vår sista tävling som lagmedlemmar och dessutom spöa Fairbanks-killarna. Har inte haft något flyt under säsongens masstarter med korkade beslut och total-väggningar, nu flöt allt på perfekt och jag hade aldrig något blodsockerfall eller tendenser till kramp.

Säsongen är nu helt över tyvärr då Alaska inte erbjuder fler tävlingar. Tråkigt då jag fortfarande har kvar en del av NCAA-formen och USA:s största stat kommer visa sig från sin bästa sida under april/maj med sol och stora snömängder kvar.

 Artikel från tävlingen finns här.

  • På tisdagkväll plockar jag upp syster från flygplatsen, hon kommer få spendera tolv grymma dagar i en av de vackraste platserna på jorden!
  • På fredag har vi Alpine vs. Nordic, först har vi en slalomtävling och sedan en jaktstart på skateskidor. På kvällen kommer vi ha en lagbankett.

4 reaktioner till “Sonot 50 k

  1. Grattis Viktor!
    Njut av snön och vädret. Åk mycket skidor det är bra för nästa säsong då vi ser fram mot att ha dig i laget igen!
    Ta hand om syster yster och ta det lugnt på banketten (o i slalombacken).

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.