Skandinavisk/Team Sportia Cup Skellefteå/Piteå

Hej!

I helgen har jag åkt skandinavisk cup som också räknas till vår svenska Team Sportia cup. Tävlingarna var tänkta att hållas i Skellefteå men p.g.a. snöbristen så kunde de endast genomföra en sprint där. Distanstävlingarna flyttades till Piteå. I sprinten var det ca. 150 startande i H21 varav ca. hälften var norrmän. Söndag och måndag var det närmare 200 startande med fortsatt hög andel norrmän.

Lördag, skate sprint Skellefteå: Extremt lösa och blöta spår, kändes som decimeterdjupt socker när jag åkte banan. Tyvärr kände jag på uppvärmningen att någonting inte riktigt stämde, väldigt stela och tunga ben som hade tendens att krampa när jag löpte. Inte så mycket att göra åt annat än försöka stretcha och töja. Tänkte innan start att antingen öppnar jag riktigt hårt och kanske har jag en kanondag och håller hela vägen in eller så har jag en dålig dag, stumnar och parkerar i sista långa backen. Tyvärr så blev det alternativ två, förutom att jag parkerade på toppen av andra backen, inte sista. Lös snö, skate sprint och tunga ben är en dålig kombination, kan vara den sämsta sprint-prolog jag någonsin gjort.

Lördagkvällen spenderades med att stretcha, smörja 2-3 gånger av den rekommenderade dosen liniment, ben i högläge, kompressionstights och löprunda.

Söndag, 15 km klassiskt Piteå: Lättad kunde jag konstatera på uppvärmningen att mina ben inte ville krampa och lägga sig ner och dö även om de inte riktigt kändes som de gjort tidigare. Startade iallafall i ett bra tempo och fick tider mot Johan Westerlund hela tiden, först var jag 2 sekunder före efter ca. 1 km, sedan 10 efter, sedan 20 sek efter. Kroppen kändes inget vidare och jag hade varit lite väl snål med valet av mängden klister. Eldar Rönning åkte om mig innan första varvningen. Provade hänga på in i stadion men tog mitt förnuft till fånga och lät honom åka iväg utan mig. När jag gick ut på tredje varvet så åkte R. Norum och killen som startat framför honom om mig när de gick ut på sitt andra varv. Lyckades hänga med av bara ren vilja och började plocka placeringar igen. Började plocka in på JW och när jag gick ut på sista varvet var jag 10 sekunder före. Var tvungen att släppa åkarna framför mig i slalombacken på sista varvet efter att ha släppt lite grann då och då. Krigade iallafall så gott jag förmådde hela vägen in i mål. Slutade 33:a, 9:e bästa svensk efter bl.a. Emil Jönsson, Hellner, Nelson och Brink. Blev även näst bästa U23-åkare. Hade väldigt svårt att lita på resultatlistan eftersom det inte kändes som att jag åkt speciellt fort och kroppen hade känts väldigt medioker.

Foto: Peter Lundbäck
Foto: Peter Lundbäck
DSC_3733
Foto: Peter Lundbäck
Foto: JP7 med mobilkamera
Foto: JP7 med mobilkamera
Foto: JP7 med mobilkamera
Foto: JP7 med mobilkamera

Måndag, 15 km skate Piteå: Kroppen hade inte riktigt återhämtat sig som jag hoppats och kände i första backen att det skulle bli en riktigt tung dag och tiderna jag fick mot Westerlund som återigen startade just framför mig var ingen tröst. Kändes som att jag stod still i den brantaste delen av slalombacken och orkade inte hänga på de som åkte om mig. Höll ändå ihop det relativt bra även om benen var förbannat dåliga på att göra sig av med mjölksyran. Slutade 49:a och blev 12:e bästa svensk, tredje bästa U23-åkare. Återigen hade jag svårt att tro på det eftersom jag haft det riktigt tungt ute i spåren.

DSC_4417
Foto: Peter Lundbäck

Sammanfattning: En bra helg resultatmässigt där jag åkt enbart på ren vilja. Kul att man kan åka fort även med sämre form. Det vart väldigt lösa spår hela helgen och i såna förhållanden har jag nog aldrig åkt bra i tidigare, fick till tekniken rätt bra ändå med tanke på förhållandena. Hoppas och tror att den här lilla dippen i formkurvan bara var något tillfälligt, vilar idag och lättar sedan på träningen inför SM som börjar på onsdag nästa vecka. Blir kortare distanspass blandade med hårda, korta intervaller.

Resultat kan hittas här: http://www.scandinaviancup.se/

4 reaktioner till “Skandinavisk/Team Sportia Cup Skellefteå/Piteå

  1. Kanonbra kört i helgen om man ser till distansloppen. Grymt bra om man jämför med jämnåriga svenskar. Det verkar som du svarar upp mot dina fina fis-punkter. Vore häftigt om du nu kunde toppa formen till SM. Ska bli kul att följa dig under tävlingarna. Som kuriosa har jag kommit på att min kusin i Sävast verkar vara din chef på Älvsby Energi…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.