Borås

Hej!

Flög ner till ett regnigt Borås i torsdags.

På fredagen testade vi spåren och kollade på OS.

Lördag, klassisk sprint:

Sprintbana_Damer_140206Efter en massa strul och förseningar p.g.a problem med tidtagningen m.m så fick vi reda på att vi skulle åka den kortare och lättare dambanan då vår extrabacke inte hade elljus (tävlingen var så pass försenad att det skulle hinna bli på tok för mörkt). Jag var rätt besviken då originalbanan innehöll en ordentlig saxbacke, inte så mycket att göra åt iallafall. Vi funderade på ett tag på att staka men spåren var lite väl lösa för att man skulle våga det så det uteslöts rätt fort.

Åkte min prolog och kände i backen att jag inte fick något riktigt flyt men att kroppen kändes riktigt pigg. Slutade som 20:e man efter att alla åkt sin prolog. Väl i kvartsfinalen hade jag ett riktigt imponerande startfält med bl.a. prologvinnaren J. Edin, D. Svensson och E. Silfver. Tänkte innan start att ”jaha, nu lär man väl bli fyra som vanligt i kvarten då”. Fick en ok start, kom in backen som fyra, valde eget spår och gick hela vägen upp i ledning. Just då kände jag att jag hade en riktig kanondag. Edin var dock starkare sista biten och fick en bra rygg på honom. Hade ingen aning om hur det såg ut bakåt så stakade på det som gick på upploppet. Tog hem kvartsfinalen före en avstannande Edin.

I min andra  semifinal någonsin (gick vidare från kvartsfinalen på JSM i Borås där jag slutade 10:a) fick jag välja spår först, kändes väldigt konstigt. Återigen ett riktigt starkt startfält med dagens suverän Edin, A. Lindblad, G. Nordström, E. Silfver, jag och G. Eriksson. Fick en hyfsad start, tror jag kom in som 5:e man i backen, valde återigen eget spår och gick hela vägen upp i topp innan Edin tog sig först över krönet.  När vi kom in på upploppet var vi tre man som hade gått loss. Då de tre första skulle gå till final så det var rätt lugnt, gled i mål som trea och hade därmed säkrat en plats i min första a-final någonsin.

I a-finalen var det en helt annan fart i backen och jag hade själv inte lika mycket krut kvar i benen. Låg fyra över krönet på banans enda backe och höll den placeringen hela vägen in i mål.

H21

1. Edin Johan IFK Mora SK
2. Westberg Karl-Johan Borås SK
3. Lindblad Anton Sollefteå Skidor
4. Brännmark Viktor Bodens SK
5. Johansson Martin IFK Mora SK
6. Bergström Martin Piteå Elit SK

Söndag, 20 km klassiskt masstart:

Masstart_10_15_20_140206Återigen en väldigt blöt tävlingsdag i Borås. Efter att fem klasser tävlat innan oss så var spårkvaliten inte längre den bästa. Tempot från start var rätt så hårt och vi blev fort en grupp på ca. tio åkare. Jag försökte åka som jag gjorde under juniortiden, hänga med lite längre bak i klungan medan andra tvingas släppa. Planen fungerade och jag gjorde aldrig något idiotiskt som att gå upp i ledning, tvärtom var jag nästan lite väl blyg för när det kördes på ordentligt i saxbacken på tredje varvet så låg jag långt ner i klungan, anade för sent vad som var på väg att hända och gick om i eget spår nästan hela vägen upp till tredje åkaren, blev några meter till Modin och när han väl började staka på blev det fort ytterligare några meter. Hamnade en bit bakom de tre toppåkarna tillsammans med Lindblad. Åkte tillsammans med honom de sista två varven med en grupp på tre åkare som jagade 15-20 sekunder bakom. Var förbannat trött på sista krönet, lyckades precis gå med i ryggen. När det väl var dags för spurt orkade jag inte egentligen spurta men gjorde det ändå, fick upp en hyfsad fart och kunde ta helgens andra 4:e plats. Har aldrig varit så utpumpad och slut efter en tävling och att få krama om farsan i målfållan efter den bästa skidhelgen i mitt liv där både jag och han lyckats var obetalbart.

Halvt medvetslös i vallabodan efter målgång
Halvt medvetslös i vallabodan efter målgång

Resultat:

Lördag H21

Söndag H21

Sammanfattning:

Jag är inte i superform. Har de senaste veckorna varit rätt osäker på hur det egentligen ligger till med kroppen, vissa dagar har jag haft väldigt ömma muskler och lite väl tunga ben. Säsongens formtopp prickade jag tyvärr in till SM. Har haft långa perioder tidigare under säsongen när jag känt mig bättre men då det inte funnits andra möjligheter att bevisa det än zon-tävlingar och intervallpass. Målet med denna helg var att försöka ta mig till semifinal i sprint och knipa en topp tio placering på distansen vilket jag lyckades med rätt så ordentligt båda dagarna. Har känt enda sen i somras att jag kan åka riktigt fort och det känns förbannat skönt att äntligen pricka in fina skidor, relativt bra form och kloka beslut under samma helg. Att bli fyra i två helt olika discipliner i en Sverige Cup där de allra flesta deltar utom de som åker OS för världens bästa längdnation känns förbannat jävla bra, speciellt i distansloppet där det verkligen krävdes styrka och uthållighet för att lyckas i det tuffa förhållandet som bjöds längs banan.

Tyvärr har jag som vanligt inga bilder från loppet, ska försöka få tag i några.

4 reaktioner till “Borås

 1. Jag måste säga att jag är grymt imponerad över dina prestationer i Borås. Denna helg blev ditt definitiva genombrott som senior i sverige-eliten! Det är bara att kolla på vilka namn du har bakom dig i resultatlistorna. Nu vet alla vad som bor i dig när du prickar in både form och optimala skidor. En suverän helg i Borås, som nu borde ge max inspiration för att satsa framöver. För oss skidälskare blev det ju en oförglömlig helg med dubbla stafettguld i Sotji. Hoppas du fått chansen att se stafetterna i efterhand.

  Gilla

  1. Tack så hemskt mycket! Känns som att jag äntligen sprängde flera barriärer i helgen. Motivation har det aldrig varit brist på men det detta lär fylla på depåerna med ytterligare några år! Stafetterna har jag fått se sammandrag ifrån. Lär tyvärr missa femmilen på söndag…

   Gilla

 2. Ja men så kul att allt klaffade på tävlingarna i Borås. Det var kämpigt att vara supporter på distans när tider ändrades osv. Hursomhelst Succesful outcome for you!
  Fortsatt stort lycka till i det fortsatta tävlandet!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.