MVM Sodankylä

Hej!

Tänkte ta och berätta om militär-vm, känner mig rätt motiverad för att skriva nu så då kör vi:

Väldigt många nationer tävlade och flera världsstjärnor som Denise Hermann och Martin Fourcade var på plats för att försvara sina färger.

Måndag: Tidig buss från Boden raka vägen till Sodankylä. Där mötte arrangörerna oss och visade oss runt på området. Vi checkade in på vårat logement och sedan for vi ut och åkte skidor i en timme.

Tisdag: Testade banan och provade ut skidor.

Onsdag: 15 km skate på en av de tuffaste 5 km slingor jag åkt. Riktigt tuff bana med branta backar och kall, långsam snö. Öppnade relativt lugnt, vid varvningen var Martin Jaks som startade en minut bakom mig ikapp. Hängde på i 5 km och började avancera ordentligt i fältet. Fick släppa vid nästa varvning och var rejält stum, tappade väl en 20 sek på 1 km. Kunde hålla ihop det hyfsat iallafall. Slutade som 19:e man, drygt två minuter efter Lars Berger som vann. Jaks blev 2:a, slagen med 2 sek. Är nöjd med racet, tuff bana och är inte allt för långt bakom.

Torsdag: Träning inför patrulltävlingen. Övade kommandon, gevärsbyte och de andra övade skytte.

Fredag: Patrulltävling, 4 stycken åkare i varje lag som ska åka så fort som möjligt i 25 km. Efter 20 km ska det skjutas med skidskyttegevär. Tre åkare ska skjuta, lagkaptenen kommenderar och ger order. Varje skytt har tre skott på sig att skjuta ner målet, lilla pricken som används vid liggande skytte i skidskytte. Jag var lagkapten och min uppgift var att ge följande kommandon: ”Bana 1. Eldställning. Ladda. Skytt ett eld. Skytt två eld. Skytt tre eld. Patron ur. På rygg gevär. Följ mig”. Jag ingick i ett lag med R. Norum, H. Fristedt och D. Larsson. Eftersom jag var kapten för laget så behövde jag ingen bössa, dock så hade vi bestämt att så fort som möjligt efter starten skulle jag ta en bössa från en skidskytt och bära den fram till skyttet för att underlätta för dem då vi antog att vi skidåkare skulle vara något åkstarkare. Riktigt rolig träningsform, har aldrig tidigare åkt en tävling där man måste hjälpa någon annan och åka som ett lag. Vi åkte bra, sköt fullt och slutade 8:a. Det andra laget gick i mål som 3:a men fick tyvärr en tilläggsminut då en skytt inte var klar då de andra började skjuta.

På kvällen hade vi en riktigt rolig bankett, det blev ordentligt sent och 04.45 var det uppstigning för hemresa, mådde väl så där då..

En tanke på “MVM Sodankylä

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.