FIS/SSF har slarvat bort tävlingslicenser, bl.a. min egen.

Hej!

För att följande inlägg ska bli förståeligt för de ej insatta måste jag förklara följande: Alla aktiva som åker skidtävlingar godkända av FIS (International Ski Federation) behöver en FIS-licens, en personlig kod som fungerar som ett personnummer. Ranking inom längdskidor avgörs via resultat från FIS-tävlingar man ställt upp i. Denna ranking räknas på de topp 5 bästa lopp man gjort det senaste året. Hur bra ranking man har spelar stor roll, ju bättre rankad desto bättre startgrupp får man starta i vilket är väldigt viktigt.

 
Vår senioransvarige i Bodens Skidklubb, Lena Lundbäck, upptäckte för några veckor sedan att min FIS-kod inte var aktiv, detsamma gällde för min klubbkamrat Adrian Bergström. Först misstänkte vi att det blivit fel från klubbens sida men efter kontakt med Svenska Skidförbundet erkände de att de gjort fel. ”Jaha, inga problem, aktivera den då så är det löst!” tänkte jag. Tyvärr så enkelt är det inte. Koden går visserligen att aktivera men eftersom den inte var aktiv när andra listan för 2014/2015 upprättades finns varken jag eller Adrian med på den och det är tydligen ”omöjligt” att komma in på listan efteråt.

Jag hade kunnat förstå att om klubben gjort fel så hade vi fått skylla oss själva. Nu är det däremot FIS eller Svenska Skidförbundet själva som slarvat bort några namn när nya listan upprättades och de upptäckte de inte själva, utan efter påtryckningar från min mor. Jag har svårt att förstå hur man inte manuellt kan uppdatera listan med namn som försvunnit ur sitt egna system. Det känns ju inte precis som ”rocket science” att lösa detta.

Detta får konsekvenserna att jag inte har några FIS-poäng under premiärtävlingarna i Bruksvallarna och riskerar att starta i det oseedade fältet, i den sämst rankade gruppen tillsammans med andra utan poäng FIS-poäng. Räddningen är om tävlingsledarna går med på att titta på första listan för i år för de åkare som FIS har slarvat bort.

Det finns alltså två FIS-listor hittills för säsongen 2014/2015:

2nd Cross-Country List 2014/2015 (Valid from 22-10-2014 to 25-11-2014)

1st Cross-Country List 2014/2015 (Valid from 01-07-2014 to 21-10-2014)

Som man ser på listorna här ovanför så finns det alltså en tidigare lista som gäller från 1 juli till 21 oktober. Eftersom det är ”helt omöjligt” tydligen att få in bortslarvade åkare på en redan skapad lista får vi drabbade hoppas på att man kan använda den äldre listan (1st Cross-Country List) som bör vara exakt likadan som den andra listan. För hur många har egentligen tävlat FIS-tävlingar mellan 1:a juli till 21:a oktober i år? Nä, just det. Ingen.

Hur många andra skidåkare som är drabbade visste de inte sist jag pratade med dem (igår). Därför kanske det kan vara en idé att kolla upp om er FIS-licens är aktiverad för det verkar inte vara full koll på kontoret hos Svenska Skidförbundet just nu.

Man kanske bör ta och kolla upp sitt system för skapande av FIS-listor och dessutom ha någon form av felkontroll då de inte själva upptäckte felet.

Detta är väldigt irriterande och energikrävande just nu. Det är långtifrån optimalt att starta i en oseedad grupp då man då bjuds på de sämsta förutsättningarna. Jag har förtjänat mina poäng genom tävlande just för att slippa starta i en sådan grupp.

Mycket verklar oklart just nu men en sak som jag är tämligen säker på: hade detta rört en landslagsåkare som t.ex. Charlotte Kalla hade det lösts direkt. Jag har svårt att se att en sådan åkare skulle tvingas starta i ett oseedat fält p.g.a. slarv från FIS.

Ska bli spännande att se hur stor skillnad det är på lort och pannkaka inom skidsverige nu när beslut ska fattas.

Fortsättning följer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.