Träning, VO2 max och gnäll

Hej!

Snurrade på Kanis konstsnöslinga även igår! Snökanonerna arbetade för fullt vilket gjorde att luften var väldigt fuktig och det låg en dimma över hela området.

Pass 1: 2.00 h skate, 131 i medelpuls (66% av max)

Pass 2: 2.00 h klassiskt, 123 i medelpuls (62% av max)

Idag vilar och imorgon är det dags för race i Arvidsjaur.

Suttit och bläddrat igenom min dator och ramlade in på ett dokument från hösten 2012. Det var då jag gjorde jag ett VO2 max test senast, då i skolans testlabb i Anchorage. Testet används för att räkna ut syreupptagningsförmåga och mäts vanligtvis i enheten ml / (kg×min), det vill säga den maximala volymen syre i milliliter som kan tillföras varje kilogram kroppsvävnad per minut.

På testet vägde jag 71.7 kg och hade ett VO2 Max på 79.3 och 5.69 L/min.

Mitt testresultat är jag nöjd över och varken mitt syreupptag eller styrka borde vara min begränsade faktor när det kommer till hastighet på skidor, snarare att jag ibland åker som en röv tekniskt och speciellt när jag blir trött.

Två år sedan jag gjorde testet, idag är jag lättare i kroppen med ca. 1500 timmar mer träning i kroppen. Detta är ett viktigt test då man får veta svart på vitt hur vältränad man verkligen är och det hade varit skoj att testa sig igen. Dock så är det problematiskt, testet är dyrt och man är inte nog star för att platsa i skiduniversitetsgruppen i Östersund eller tillhör något annat team så är det väl bara att glömma. Tufft att hålla på med längdskidor och vara senior och stå utanför landslaget.

Stavgång på Kanis
Träning, träning, träning. Timmar har avverkats genom åren och fler kommer det bli.

Kanske om man vore en riktig stjärna så skulle man märka av skidboomen som råder i landet just nu. Hela svenska folket samlas i tv-sofforna framför vinterstudion och Vasaloppet slår ständigt nya rekord. Folk vill att svenska längdskidåkare ska spöa norrmännen. Själv har man färre samarbetspartners än någonsin, ingen svarar på e-mail, lokala företag ska fundera på saken, utrustningssponsorer vet väl knappt hur man ser ut och själv harvar man runt och tror det ska bli bättre en vacker dag. Hade man fått göra en WC-start, vara med i ett utvecklingslandslag eller ta medalj på en cup kanske man hade något konkret att komma med och kanske skulle situationen bli annorlunda. En vacker dag kanske. Förstår att en topp 20 placering i Bruksvallarna inte låter som något att hänga i granen för en som inte är insatt.

Syrran berättade förresten om ett fint samtal hon haft med en arbetskamrat:

Brorsan blev 17:e i lördags!

Jaha, är det bra eller..?

Ja han gjorde sitt bästa lopp någonsin

Jaha… Ja han måste tycka det är väldigt kul att träna som håller på ändå

2 reaktioner till “Träning, VO2 max och gnäll

 1. Kriga på star!
  Men håller med om att de är synd att det är svårare att bedriva en satsning inom längdskidor på hög(!) Sverigenivå än division 3 fotboll.
  Hade jag haft ett företag i Älvsbyn skulle jag självklart stötta byns & för den delen norrbottens kommande storstjärna!
  Kör hårt! Ses i ösd.

  Gilla

  1. Tack kära granne!
   Ja självklart krigar jag på, jag har inga problem med motivationen för den skullen men det är synd att det är som det är.
   Det är tur att du kan se min storhet iallafall ;) Lycka till i Idre om du ska köra, vi ses i ÖSD!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.