15 km klassiskt Piteå

Vet inte riktigt hur jag känner efter dagens tävling, till en början gick loppet riktigt kasst och jag kände mig rätt uppgiven efter första varvet. Dock lyckades jag vända trenden och plockade 17 placeringar i slutet.

Jag öppnade väl rätt kontrollerat men fick höra hela tiden via tidsangivelserna att jag inte åkte så fort som jag trodde. Blev omåkt ut på tredje varvet, jag hängde på utan större problem och började plocka placeringar. Gjorde väl en omvänd vb-öppning skulle man kunna säga, från att ha passerat en mellantid som 36:e man till att i slutändan bli 19:e man. Är riktigt nöjd med att jag kunde vända trenden. Fick ju en del hjälp med farthållningen men man ska ju vara man nog att hänga på också! Tyvärr var tidsavståndet i mål upp till suveränen Simon Andersson på tok för högt för att racet ska få ett högre betyg.

Jag märker att jag tappar som mest på stakningen, när jag låg bakom i uppförsbackarna kunde jag nästan vila men jag fick kämpa på mer i de platta partierna. Får skärpa till mig på den fronten. Dock så är det väl enklare att bli bättre på att staka än att bli snabbare uppför.

Den respektingivande banan som jag trodde skulle bli riktigt tuff blev p.g.a. de isiga spåren rätt lätt, förutom dödsbackarna då! Visst, man var tvungen att ta sig uppför slalombacken fyra gånger men de supersnabba spåren gjorde att det inte blev många minuter som spenderades uppför. Den 3.75 km långa slingan innehöll 3-4 kurvor som var riktigt obehagliga faktiskt, det var bara att försöka sladda sig tvärs  över isen och hoppas att snövallen skulle stoppa en.

Resultat

Dagar som denna önskar jag att vi herrar får starta före damerna. Inget ont om det andra könet men vi herrar är ju generellt starkare och tar oss längre upp i backarna utan att behöva saxa sönder spåren direkt i botten. Jag tar mig även friheten att påstå att herrarna överlag är något bättre på kurvtagning. Jag tror att dagens dödskurvor hade sett annorlunda ut för majoriteten av skidåkarna om vi fått vara först ut på banan.

IMG_20141206_124546
I dagens lopp använde jag ett par Oakley M-frames med ett klart glas som jag fått av coach Erik Jonsson. Han har optimerat glasen genom att på egen hand borra ventilationshål. De immar inte igen kan jag lova!
IMG_20141206_180612
Stukade som sagt min högerfot ordentligt för en månad sen. Den kräver tejpning vid klassisk åkning. Jag älskade väl inte precis utförslöporna idag med denna svullna och halvkassa fot och den värkte ordentligt efter målgång. Lär väl dras med detta långt in i säsongen är jag rädd för.

Imorgon väntar skatesprint! Blir förhoppningsvis skoj.

IMG_20141205_143540
Stellinloppet. Foto: Ulrik Nordberg

2 reaktioner till “15 km klassiskt Piteå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.