Kaos på Jämtkraft Ski Marathon

Tidsschemat för denna förmiddag var perfekt upplagt, vinterstudiotittande x2 med drygt två timmar mellan herrarnas och damernas skiathlon, perfekt för ett 1.30 h klassiskt pass där i mellan!

Kul att se att landslagsåkaren Simon Andersson provade på en klassisk VB-öppning® (upp i ledning så fort som möjligt, plocka tv-tid, sedan vägga).

Hittade en trevlig funktion på FIS Live timing där man kunde följa de 30 bäst rankade via GPS. Liveresultat vid sidan om är standard för min del! Ibland kan man bli lite väl fixerad vid mellantider och dylikt att man glömmer bort att titta på TVn.

Idag genomfördes Jämtkraft Ski Marathon i Östersund. Jag valde att inte tävla, tycker att 42 km är på tok för nära inpå dubbeljakten som startar på onsdag där jag vill prestera. Ett långlopp kan sitta kvar i en vecka, det blir fyra tävlingar på SM för min del vilket kan bli rätt så slitsamt även utan ett långlopp i kroppen.

Spåren gick både på stadion och uppe i Spikbodarna som ligger väldigt nära campingen där jag bor. Pistmaskinen hade dragit fantastiskt fina spår, riktigt fint att åka ett klassiskt distanspass med stenhårda, dubbla spår, -10, strålande sol och massvis med skidåkare.

När jag närmade mig stadion kom jag till en korsning där det rådde väldigt ilsken stämning. Tydligen hade arrangören valt att dela upp banan så att man åkte två varv uppe på trean innan man skulle ut på den längre slingan i Spikbodarna. Det resulterade i att man vartannat varv på trean skulle fortsätta mot Björnberget och vartannat skulle man ned till stadion och varva. Lägg där till att de som åkte 21 km startade en timme efter 42 km-klassen, obefintlig skyltning, för få funktionärer och kaoset var ett faktum.

Vid den första av de två korsningarna stod två stackars funktionärer och tog emot väldigt mycket kritik och utskällningar från åkare som inte visste vilket håll de skulle. Vid den andra korsningen däremot stod ingen funktionär och det verkade som att en del åskådare fick göra sitt bästa med att försöka hjälpa åkarna att välja rätt riktning. Åkare kom från båda åkriktningar där de som vänt måste ha insett att de åkt fel.

Passet blev lite längre än vad jag tänkt då det bjöds på stundtals förstklassig underhållning. Tragikomiskt att stå bredvid, åkare från alla håll, mycket svordom och slagsmål hängande i luften.

Alla hade Emit-chip ovanför foten men såg ingen tidtagningsenhet förutom nere vid stadion. Detta kan resultera i att det råder viss inflation i seedningen till elitledet i Vasaloppet då en hel del åkare åkt för kort samtidigt som säkerligen många åkt för långt. Tyckte verkligen synd om funktionärerna som nästan fick ducka för högerkrokar av ilskna tävlande. Samtidigt förstår man frustrationen, många har förberett sig länge för detta lopp och så åker var och varannan fel och riskerar diskning.

Herrarna i första klungan åkte rätt och där blev det en spurtuppgörelse mellan de två stakande Anton Karlsson och Oskar Kardin mot Jesper Modin som körde med fästvalla. Anton gled förbi Modin i sista utförsbacken och tog hem segern just före Kardin.

Hörde att 3:an och 4:an i D21 åkte fel någonstans och hamnade före de två tjejerna som låg i ledning. Det är dock ingenting jag fick bekräftat.

Kände mig riktigt pigg idag, kunde både åka fort och tekniskt men med låg puls.

I eftermiddag ska jag packa, åker buss eller tåg mot Sundsvall imorgon där min klubb plockar upp mig. Sedan styr vi mot Örebro och SM-veckan där jag kommer befinna mig under hela nästa veckan. Där ser programmet ut som följande:

28/1 Onsdag: 30 km skiathlon

29/1 Torsdag: 3 x 10 km klassiskt stafett

30/1 Fredag: Vila

31/1 Lördag: 15 km skate

1/2 Söndag: Sprint klassiskt

smveckan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.