SM Örebro: 30 km dubbeljakt & 10 km stafett

skidsm2015Hej!

Anlände i Örebro kring 21-tiden på måndagen. Vi bor på en 5-stjärnig camping i stan, 30 min från skidspåren uppe i Ånnaboda. Under tisdagen åkte vi två pass. Testade skidor och banan. Hade totalt missbedömt dubbeljaktsbanan då den ”enda” backen var en slalombacke som man skulle ned i och sedan direkt upp igen. Riktigt utslagsgivande, speciellt när man skulle upp sju gånger. Första varvet åkte vi inte ned då det skulle bli för farligt med ett samlat fält efter bara 1 km åkning som åker ner i 60-70 knyck och gör en u-sväng längst ner. Det skulle sedan visa sig att det skulle bli kaos även efter 5 km då vi skulle ner första gången.

Onsdag: 30 km dubbeljakt

Planen inför racet var att ligga med i klungan första 5 km och bara åka harmoniskt, sedan försöka ha ett bra läge ned i slalombacken där fältet troligen skulle spricka upp på riktigt. Planen grusades redan från start, det var fem startspår som sedan skulle bli två efter 100-200 meter, jag stod i mitten i tredje ledet, fick en bra start men helt plötsligt stod jag mellan de två spåren utan någon som helst chans att ta mig ut. De flesta har väl sett på tv då jag trippar mellan spåren och touchar allas stavar och skidor. Det var bara att hålla stavarna nära och be till högre makter att jag skulle klara mig ur situtationen med hela kolfiberrör. Sjönk väldigt fort i fältet innan det började luckras upp och jag kunde kliva in i spåret. Låg väl kring en 40:e plats då men med hel utrustning.

Som tur var så saktades farten in och efter ytterligare en kilometer låg jag tvåa bredvid Rickardsson, någon decimeter från att gå upp i ledning. Alltså en repris på fjolårets SM-dubbeljakt! Lyckligtvis kunde jag bryta likheterna med förra årets race som jag bröt utan gjorde en fin insats under onsdagens 3o km kraftprov.

När vi skulle ned i slalombacken första gången hade jag återigen tappat placeringar och låg väl kring 20:e plats. Framför mig började en åkare ploga för tidigt, åkare bakom fick nästan tvärstanna och många klisterpar högg fast. Två åkare kraschade rejält just framför mig men lyckades undvika att stå på näsan. Tyvärr sprack det upp ordentligt till de riktiga storfräsarna. Bildade klunga med 12-15 platserna.

När det var dags för skidbyte så ville jag ta några steg in på mattan så att de klassiska skidorna låg parallellt med skateskidorna som jag skulle byta till. Direkt jag klev in på mattan så fastnade klistret och jag höll på att ramla framlänges. Försökte dra upp skidorna men de satt som gjutna. Spände av bindningarna och försökte lyfta fram dem så att de inte skulle sticka ut bakåt och eventuellt hindra andra åkare som skulle passera min matta. Det var helt omöjligt! Hur som helst, fick ge upp den tanken, knäppte på skateskidorna och fick storhetsvansinne i ca. 1 kilometer. Jävlar vad jag bombade på uppför sista backen. Ställde av klungan jag åkte med men blev ikappåkt innan det var dags att plocka slalombacken för första gången med skateutrustning.

Hela banan kändes i princip som en transportsträcka under hela skatedelen, riktigt pigg förutom den förbannat långa backen där jag alltid fick slita, speciellt när Lageson gick upp och drog!

Åkare ramlade runt omkring mig under loppet men själv så lyckades jag stå på benen. Hittade tidigt en linje som fungerade och höll mig till den under resten av störtloppen på vägen ner mot den hetsiga u-kurvan.

Krigade mot Lageson och Impola om U23-medaljerna under hela skatedelen men lyckades ta mig segrande ur den striden. Gick i mål på en 11:e plats till slut. U23-medalj och topp 10 var målet så det klarade jag ju nästan! Tycker inte att det var något fantastiskt bra lopp, det är den här nivån jag ska åka på när skidor och kropp stämmer under masstartslopp. Loppet får 8/10 i betyg, inte nog pigg i den långa backen och en del korkade beslut drar ned betyget.

Hade fantastiska skidor tack vare det grymma vallateamet vi har i klubben + Sävast Ski Teams Stefan Holmbom! Speciellt skateskidorna var sjukt snabba under alla 15 km.

Det bästa med att åka bra är alla grattishälsningar från alla håll och kanter! Förbannat kul! Tusen, tusen tack alla som hört av sig!

Torsdag: 3 x 10 km klassiskt stafett

Riktigt vallaföre med 0-gradigt och stundtals spören, stundtals ymnigt snöfall. I efterhand skulle jag valt ruggskidorna istället för burkvallan. Åkte även på ett oprövat par som gled rätt kasst. Dem kommer jag skicka tillbaka, det var inget guldpar så att säga. Nåväl, slut på bortförklaringarna. Växlade som 9:a, 1.36 efter Hellner. Inget vidare lopp men ändå okej. Växlade till Adrian Bergström som sedan skickade iväg Niklas Henriksson. Vi slutade på en 17:e plats. Mitt eget lopp får 6/10 i betyg.

Innan starten på stafetten.  Foto: Ånnaboda Storstenshöjden
Innan starten på stafetten.
Foto: Ånnaboda Storstenshöjden

Ikväll äter vi tårta som sig bör efter ett SM-guld. Sven-Åke och Per-Erik har ätit många tårtor genom åren tack vare Mia Eriksson, Charlotte Kalla och Emma Lundbäcks meriter i Tärendös och Bergnäsets färger. Charlotte lär ju ha kammat ihop ett 30-tal guld genom junior- och senioråren så SM-tårta är en självklarhet för denna man. Kul att man kunde bidra med lite kalorier!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.