Madona – 15 km klassiskt & 30 km skate

Hej!

Varning för mycket text och för få bilder!

Lördag, 15 km klassiskt:

Gick igenom de vanliga rutinerna med frukost, påklädning och sedan skidtestning ca. 1.30 h innan min start. Testade två par som jag valt ut kvällen innan. Ett par var mina favoritskidor, ett klisterpar som jag haft fina race på. Osäkert om det gått bra de tävlingarna p.g.a. skidorna eller kanske enbart för att jag älskar klisterföre. Det andra paret var ett helt nytt par som lämpar sig främst för konstsnö och klistergrund.

Mina klisterskidor kändes klockrena direkt så det var inga tvivel kring vilket par jag skulle tävla på. Hade kanonfäste utan tendenser till att klistret skulle ligga i under stakning.

Jag var den förste åkaren som startade efter det seedade fältet och hade startnummer 35. Jag hade hoppats på att en eventuell vinnare skulle varva samtidigt som jag startade, hade kunnat vara lagom fart! Tyvärr hände det inte.

Jag öppnade lagom hårt och vid första mellantiden jag fick efter ca. 2 km låg jag 19:e av de som passerat. Vid varvning efter 5 km låg jag 21:a. Samtidigt som jag gick ut på andra varvet startade en estländsk åkare som sedan skulle sluta 36:a (?) totalt. Vi hade någon form av samarbete under några kilometer, jag drog tills jag stumnade, sedan gick han om och diagonalade stort och kontrollerat. Vi jobbade ikapp en norrman som startat 30 sek före estländaren. Jag gjorde väl det mesta av dragjobbet och fick bättre och bättre tidsangivelser eftersom. Fick höra att jag hade chans på topp 20 med 2.5 km kvar och då gick jag upp i tät för sista gången och bombade det jag hade. Gick i mål som 14:e man och slutade på en 20:e plats efter att alla gått i mål. 1:49 min hade jag upp till segraren Holund som slutade 4:a på 15 km skate i världscupen i Östersund förra helgen. 51 FIS-punkter fick jag och blev 5:e svensk.

En av få gånger då jag vänt trenden på ett lopp. Åkte ca. 30 sek fortare än de andra som hade samma placering som mig vid 10 km och plockade en hel del placeringar. I mål var jag helt slut och hade verkligen inte kunnat åka en sekund snabbare under sista två kilometerna. Huvudvärk och ont i hela kroppen hängde med fram till kvällen.

Helt klart ett av mina bästa klassiska lopp någonsin och troligtvis det bästa med individuell start. Hade grymma skidor som lät mig springa allt jag kunde uppför backarna och slugga på med stakningen där i mellan.

Resultat med varvtider: http://www.infoski.lv/files/scan_cup_results_laps_21022015.pdf

Söndag, 30 km skate masstart:

Inte alls lika blött i spåren som under gårdagens lopp. Hade kvällen innan plockat ut två par för riktigt varma temperaturer. När jag gick till frukosten med drygt två timmar till start så verkade spåren hålla ihop rätt så bra. Efter frukosten gick jag ned till vallaboden, plockade bort ett par och la till tre nya par som skulle sicklas av. Jag var den enda av killarna från nationella gruppen som skulle starta så jag hade hela tre vallare till mitt förfogande om det skulle krisa.

Jacob Engström hjälpte mig att testa fyra par. Vi kom överens om ett par som hade bra släpp och gick fort i hög hastighet. Efter att Jacob gått iväg för att hjälpa till med drickalangningen för damerna ändrade jag mig och valde ett annat par.

Jag var rankad som 38:a, stod i 6:e led längst till höger. Starten gick och det blev förbannat hetsigt direkt. Krig om positioner, brutna stavar, åkare som flög kors och tvärs och idioter som var tvungna att avancera uppför var en vanlig syn under första varvet. Jag höll mig passiv och försökte hålla min utrustning intakt. Tappade rätt många placeringar och gjorde en hel del dumma val. Det bildades ofta två led längs banan och allt som oftast lyckades jag välja helt fel. Hamnade ofta i ytterkurvor, betydligt lugnare där ute men man tjänade inte precis placeringar på det.

Efter ca. 10 km började jag plocka placeringar utför och i kurvorna och sedan bara åka så ekonomiskt som möjligt uppför.

Vid 15 km var vi en klunga på drygt 20 man och där började mina bästa kilometer jag någonsin upplevt på ett par skidor. De kommande varven kände jag mig helt otroligt pigg, körde 3:ans växel betydligt längre i backarna än de runt omkring mig och hade inga som helst problem att gå med klungan. Jag höll mig medvetet sist och försökte åka så snålt som möjligt. Lyckades undvika dragspelseffekten genom att släppa innan uppförsbackarna.

Sista 2 km började det gå riktigt fort och vid det läget borde jag ha haft en bättre placering. Sista kilometern gick det fort på riktigt men jag lyckades avancera och inför de två sista backarna låg jag topp 10. Lyckades tyvärr med konststycket att fastna bakom stumma norrmän i båda två av de sista backarna medan åkare passerade på sidan.

Med 600 m kvar fick jag nästan tvärstanna och fick se åkare flyga förbi på höger sida. Frustrerande. Gick i mål som 14:e, 32 sekunder efter vinnaren Haga. 

Resultatmässigt mitt bästa lopp någonsin och den känsla jag hade mellan 15-28 km hoppas jag få uppleva igen för det var riktigt grymt! Trots det så var jag länge väldigt besviken, hade jag inte varit hjärndöd sista två backarna så skulle jag tagit en topp 10 placering. Dessutom kan jag inte låta bli att drömma om vad som hade hänt om jag åkt taktiskt perfekt sista två kilometerna. Topp 7 hade inte varit helt omöjligt ändå, var 12 sekunder ifrån det idag. 

Ikväll är jag dock riktigt nöjd med dagen, näst bästa svensk smakade riktigt bra. Haters gonna hate.

Hade återigen grymma skidor.

Resultat: http://www.infoski.lv/files/men_result_30_km_f_22022015.pdf

 

Efter tävlingarna så grovstädade vi stugan, packade bussarna och rullade mot Joulumä i Estland där jag nu befinner mig. Vi bor på ett hotell/vandrarhem alldeles bredvid skidspåren. Jag delar rum med Jacob som ska tävla båda sprinttävlingarna. Själv har jag tänkt samla lite träningstimmar och hjälpa mina kamrater med det jag kan under tävlingsdagarna.

Det kommer ett nytt inlägg imorgon med bilder från senaste dagarna!

 

5 reaktioner till “Madona – 15 km klassiskt & 30 km skate

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.