Militärlandslaget

logoTänkte ta och skriva några ord om militärlandslaget. Jag nämner ofta laget här på min blogg och jag kan tänka mig att många funderar över vad det egentligen är. Försvarsmakten är väl inte suveräna på att synas, googlar man på ”militärlandslaget” hamnar man antingen på min hemsida eller på gamla artiklar från 2010, 2011.

Laget existerar för att Sverige ska ha åkare som representerar Sverige i det militära världsmästerskapet som avgörs i slutet av mars varje år. Mästerskapet arrangeras av CISM (Conseil International du Sport Militaire). De arrangerar över 20 olika världsmästerskap per år och har 134 medlemsländer. CISM:s mål är att bidra till världsfreden genom att förena väpnade styrkor genom sport och deras motto är ”friendship through sport”.

cism

Längdskidtävlingarna på mästerskapet sker alltid i skate. Förra året i Sodankylä, Finland, inledde vi mästerskapet med ett distanslopp, 15 km skate individuell start. Under sista dagen åkte vi en patrulltävling som var 25 km lång. Lagen innehöll fyra åkare, längdåkare och skidskyttar blandat, med ett skyttemoment efter 20 km.

Detta år kommer mästerskapet att arrangeras i Boden så det blir i princip hemmaplan för mig! Nytt för i år är en teamsprint som kommer inleda mästerskapet.

Bilder från militär-vm i Sodankylä, mars 2014:

För att ingå i militärlandslaget och tävla i militär-VM behöver man någon form av militär utbildning. Den kortaste man kan genomföra som svensk är hemvärnsutbildningen (GU-F) som är 14 dagar lång.  Utbildningen är väldigt intensiv och man får lära sig följande:

 • Försvarsmaktens värdegrund och uppförandekoder samt soldatregler.
 • Om lojalitet, ansvarskänsla och kamratskap.
 • Att använda uniform och utrustning så att du klarar dig i alla väder.
 • Att sätta upp en förläggning, resa tält, laga mat och sköta din hygien.
 • Att skydda dig själv, dina kamrater och din förläggning.
 • Att använda ditt vapen, pistol eller automatkarbin.
 • Att ge första hjälpen och använda sjukvårdsmaterial.
 • Att släcka brand och skydda dig mot olika kemiska och nukleära stridsmedel.

Jag gjorde min utbildning under hösten 2013 i Umeå.

1233473_581590911887500_17412167_n
Min GU-F grupp i Umeå, september 2013

Säsongen efter man gjort sin hemvärnsutbildning är kravet att man vidareutbildar sig så man får en specialistbefattning inom hemvärnet. Det kan exempelvis vara sambandsutbildning, stabsutbildning, fordonsutbildning, navigationskunskap med mera. Därefter blir man placerad i förbandet som specialist.

Militärlandslaget har ett gott samarbete med Frivilliga radioorganisationen, FRO, som utbildar signalister. Utbildningen är relativt kort, två helger som sträcker sig torsdag eftermiddag – söndag förmiddag, alternativt en vecka vid ett tillfälle. Tack vare den korta utbildningen och det goda samarbetet så rekommenderas de flesta i militärlandslaget att göra den utbildningen. Resa till och från utbildningen, boende och mat står FRO för. Dessutom får man ekonomisk ersättning för de dagar man utbildar sig. Jag gjorde min signalistutbildning i våras under två helger på Kungsängen i Stockholm.

Efter att man är färdigutbildad så är kravet att man deltar i en hemvärnsövning nästföljande år, 3-4 dagar brukar en sådan hålla på. Jag kommer att tillhöra ett hemvärnsförband i Jämtland och förhoppningsvis finns det någon övning här i närheten under våren.

Alltså:

Första året: hemvärnsutbildning, 14 dagar

Andra året: specialistutbildning, 6-7 dagar

Följande år: delta i övning tillsammans med förbandet, 3-4 dagar

Militärlandslaget har fyra träningsläger per år:

 • Upptrappningsläger i Boden i juni tillsammans med skidskyttarna och skidorienterarna. Lägret är en vecka långt. Förra sommaren körde vi 23-29/6 .
 • Träningsläger i mitten/slutet av sommaren. Förra året var vi i Sollefteå i början av augusti tillsammans med utvecklingslandslaget. Lägret är ofta en vecka långt.
 • Utlandsläger under hösten. Förra året var vi i Toblach, Italien, tillsammans med skidskyttarna. Lägret då var 10 dagar långt. Man får ersättning från Försvarmakten för varje dygn man befinner sig utomlands. Inte dåligt att få betalt för ett utlandsläger!
 • Snöläger som brukar hållas två veckor innan tävlingspremiären i Bruksvallarna i slutet av november. Förra året hölls lägret i Bruksvallarna under vecka 45.

Bilder från träningsläger 2014:

De åkare som ingår i årets militära landslag är följande:

Längdskidor: David Frisk, Viktor Brännmark,Rasmus Hörnfeldt,Maria Gräfnings, Evelina Bångman, Julia Jansson, Lisa Dahl, Erik Oskarsson

Skidskytte: Tobias Arwidsson, Christofer Eriksson, Simon Hallström, Henrik Fristedt, David Larsson, Linus Karlsson, Fredrik Ögren, Kim Adolfsson, Emelie Larsson, Mona Brorsson

Skid-OL: Andrea Wickbom, Bente Rost, Emma Bergström, Evelina Wickbom, Erik Blomgren, Carl Magnusson, Linus Rapp, Niklas Henriksson

Militärlandslaget har betytt mycket för mig som inte tillhör någon landslagsgrupp. Laget försöker ta in åkare som står utanför landslagsverksamhet men som har god åkkapacitet. Fyra träningsläger per år är riktigt fint och militär-VM i Finland i våras var en rolig och annorlunda upplevelse.

Ansvarig i militärlandslaget för längdskidåkarna är kapten Mats Olander. Finns det någon som vill veta mer eller kanske skicka iväg en förfrågan till kaptenen så kan ni kontakta mig här. Jag vill inte lägga ut e-mailadresser eller telefonnummer, WordPress har tyvärr en del problem med spam.

7 reaktioner till “Militärlandslaget

 1. Vad fint med en närmare beskrivning av vad militärlandslaget är och innebär.
  I år får du representera på hemmaplan! Kul!

  Gilla

 2. Interresant og moro å lese om militärlandslaget og dine opplevelser med gruppen. Jeg har en bedre forståelse nå om hva det betyr. Lykke til på hjemmelØypene i Boden senere i år!

  Gilla

 3. Pingback: Viktor Brännmark

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.