Meråker på söndag

Hej!

Igår på förmiddagen körde jag två timmar klassiskt med en del impulser inlagda i början av passet! Anders Strid hade snickrat ihop tre olika varianter, bl.a. sprintstafett-växling och stakstarter. Solen värmde ordentligt under andra halvan av passet och livet var allmänt bra.

På eftermiddagen sprang jag en sväng innan jag körde en vända i gymmet. Kände mig halvseg innan men gjorde några fina set, bl.a. tre stycken 12 x 70 kg i bänkpress.

Idag har jag kört sista fartpasset inför Meråker. Universitetet hade 3 x 15 minuter som plan men det var ingenting som intresserade mig. Jag vill hellre ha mer fart i passet så att den muskulära belastningen blir hög. Tröskelpass har jag gjort bort under sommar och höst. Idag körde jag följande efter en 30 min lång uppvärmning:

5 min 15-15 (15 sekunder arbete, 15 sekunder vila)

10 min 45-15 (45 sekunder arbete, 15 sekunder vila)

5 min 30-30 (Ja, ni fattar..)

Självklart så passade det fint för molnen att släppa lite snö just den förmiddag jag ville ha snabba förhållanden. Nysnön gjorde att det ibland nästan högg till under skidorna. Nåväl, puls fick jag i alla fall! Passet tog totalt 1.30 h. Under avåkningen mötte jag herr Hörnfeldt som var ute på ett distanspass. Säsongen har väl inte blivit som han önskat men förhoppningsvis hittar han formen inför militär-vm i Boden!

IMG_20150304_144843
Denna suris tog följande bilder:

I eftermiddag har jag varit ute och joggat i 30 minuter för att rensa benen ytterligare från morgonens mjölksyra. Avslutar sällan en träningsdag med ett intervallpass under tävlingssäsong, tycker jag känner mig fräschare dagen efter om jag fått motionera lite på kvällen. Under försäsongsträningen är det en helt annan sak, då smäller jag gärna på med 2.5 timmar på eftermiddagen! Timmarna ska ju in.

Har kört 22 timmar träning sedan 30 km skate i Lettland för 10 dagar sedan, en respektabel mängd för att vara mitt under pågående tävlingssäsong. Nu tänker jag släppa upp lite grann under några dagar så man inte är helt sänkt i Meråker på söndag, ska man köra 30 km skate individuell start vill man ändå vara hyfsat pigg när man startar.

Tävlingen kommer gå på en 10 km slinga, första start för herrarna är klockan 10. Eftersom vi åker dit över dagen är det en överhängande risk att jag inte kommer åka tävlingsbanan innan start, 10 km stressig uppvärmning är rätt hårt ändå. Ev. åker vi dit över dagen, typ imorgon eller lördag. Tar inte mer än drygt 2 timmar till Meråker.

meråker
Söndagens bana som enligt rykte är riktigt fin!

På fredag kommer mamma och pappa ned till Östersund, känns skönt med full uppbackning inför söndagens race. Lite oklara planer just nu men mest troligt så kommer jag följa med upp till Älvsbyn efter tävlingen och stanna där fram till SM i Kalix, 21-24 mars.

Nästa vecka (vecka 11), efter jag återhämtat mig från loppet, kommer jag försöka få en hel del timmar på skidor. Kommer sedan släppa upp ordentligt inför ett av säsongens stora mål, 5-milen på SM. Där kommer det vara viktigt att ha en utvilad kropp som har fått utstå en hel del träning under året. Jag har höga förhoppningar på mig själv inför det loppet.

Jag har åkt 50 km skate masstart en gång tidigare. Det var vår hemma i Anchorage, Alaska, och vi skulle upp till Fairbanks för att åka årets sista tävling. ”Sonot Kazoot” hette racet och vi såg fram emot vårskidåkning med snabba spår och strålande sol. Så blev det inte! Så här skrev jag i mars 2013:

Efter att Fairbanks visat sig från sin bättre sida och erbjudit varmare temperaturer under hela mars månad så slog vädret om under natten mot lördagen. När vi vaknade hade det snöat några centimeter men temperaturen visade -18 och det blåste rätt mycket.

Tejpade näsa och kinder, fyllde vätskebältet med en flaska med sportdryck och tre gels och önskade lite grann att årets sista tävling hade varit en riktig vårtävling med sol och isiga spår istället.

Starten hölls på en älv som vi åkte på de första 10 km. När startskottet gick så trodde jag att vi vallat ordentligt fel då skidorna gled löjligt långsamt, dock så visade sig att det var lika för alla. Nysnö och nydragna spår i kalla temperaturer ger tyvärr inga riktiga fartupplevelser. Efter ca. 500 m så stod hela klungan och stakade i det klassiska spår som fanns bredvid skatespåren.

När vi närmade oss första stigningen som var en mindre slalombacke så var vi sju åkare. Direkt då stigningen började så gick en f.d. Fairbanks åkare upp och drog upp farten rejält. Jag och Lasse hängde med men de andra släppte. Jag hade inte trott att någon skulle försöka sticka iväg ensam med 40 kilometer kvar i värsta tänkbara före. Efter 5 km i detta tempo antog jag att han måste dra ner på farten uppför backarna men icke, istället blev det 30 km på de kuperade Birch Hill spåren med full fart, hoppskate uppför backarna utan glid och sedan stakning i klassiska spåret där det var mindre kuperat. Jag kan lova att jag inte tyckte det var kul en enda sekund att tävla.

Efter 40 km åkte vi ut på älven och begav oss mot målområdet. Vid detta lag var solen framme och värmde lite grann. Vid 5 km kvar drack jag en sista gång och sög i mig det sista ur min tredje gel. Vi turades om att dra hela vägen in mot sista kilometern. Med 500 m kvar låg vi i bredd då spurten drog igång. Jag hade bra tryck och vann med 6.8 sek före Lasse och 10.4 före Cody Priest.

Kul att avsluta säsongen på topp och stå bredvid Lasse på pallen på vår sista tävling som lagmedlemmar och dessutom spöa Fairbanks-killarna. Har inte haft något flyt under säsongens masstarter med korkade beslut och total-väggningar, nu flöt allt på perfekt och jag hade aldrig något blodsockerfall eller tendenser till kramp.

Sam Harrel/News-Miner Viktor Brannmark sprints to the finish line ahead of Lasse Moelgoard-Nielsen and Cody Priest to with the 50k Sonot Kkaazoot on Saturday, March 23, 2013.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.