SM del 2 sammanfattning

bkpam2119540_backdrop

Hej!

Vi ankom till Kalix under fredag eftermiddag. Bodens SK hade ett hus ca. 200 m från skidstadion, riktigt nice.

Har tyvärr inga bilder från helgen. Är det någon som har får ni gärna skicka dem till mig!

Lördag, 50 km skate

De senaste veckorna hade jag ställt ett krav på mig själv. Ensiffrig resultatsiffra och guld i U23-klassen. Skate, masstart och 50 km. Drömmen!

Jenny hjälpte mig att testa skidor under lördagsförmiddagen och vi kom ganska snabbt fram till ett par som kändes bättre och dessutom gled bättre än de andra. Det enda som eventuellt talade emot var att de är rikligt använda de senaste två säsongerna och kanterna är inte lika skarpa längre som under de forna glansdagarna.

Starten gick, jag kom iväg bra och låg i delad ledning efter 200 meter. Sjönk bak i fältet frivilligt och låg väl kring 10-15 plats. I första utförsbacken började jag tyvärr märka att jag inte tog in på åkarna som jag låg bakom utan snarare tappade en del, fick börja åka benskate tidigare än de framför. Farten var inte speciellt hög de första 7-8 kilometerna och det var en stor grupp på uppskattningsvis 30 åkare som höll ihop under första slingan på 6 km.

Kring 8-9 km började de mer frekventa världscupåkarna sätta lite högre fart. Ut ur stadion så var det jag som täppte igen en lucka upp till de de 5-6 första. Drog på mig lite mjölksyra som jag sedan inte blev av med. Vid 13 km fick jag släppa den första klungan och då började det gå riktigt dåligt för min del. Blev ikapp åkt av klungan som innehöll positionerna 11-21. Tyvärr så kämpade jag fortfarande med ben och rygg som absolut inte ville åka skidor. Vid 20 km varvningen hängde jag längst bak i klungan, högst ofrivilligt men jag var verkligen helt slut. Tvivlade om jag faktiskt skulle orka ta mig i mål.

mellan 20 km och 38 km släppte jag stundtals klungan jag åkte med men dragspelseffekten som uppstod gjorde att jag oftast kom ikapp dem i botten av uppförsbackarna. Tappade sedan några meter utför vilket var extremt frustrerande. Bet mig ändå fast i klungan, enbart med hjälp av ett tjockt pannben och många som stod och hejade på mig.

Vid 38-39 km hände någonting i kroppen, systemet hostade till och turbon vaknade. Helt plötsligt började åkare runt omkring mig se trötta ut medan jag kände mig riktigt fräsch. Åkarna som tog placering 8-10 stack tyvärr iväg just innan detta skede och jag kunde inte jobba ikapp dem.

Maskinen Burman från Åsarna IK hade även han vaknat till och började dra i ursinnig fart uppför. Klungan sprack upp och jag kunde hänga på. I den sista stigningen med 2 kilometer kvar fick jag ge upp kampen om 11 platsen. Spurtade till slut ner näst bästa norrbottning och gick i mål som 12:a, 4:33 min efter vinnande Calle Halfvarsson och 38 sekunder från 8:e plats.

Resultat

Jag är inte nöjd med loppet och det ska jag inte vara. Jag hade att möjligheter att åka riktigt bra och jag har haft alla förutsättningar innan att göra det. Det här är en distans jag ska vara bra på. Har levt de senaste två veckorna för detta lopp och träningen har varit noga planerat. Tyvärr har jag planerat fel, att kroppen vaknar till liv efter nästan 4 mil tyder på att jag släppte upp träningen väl mycket senaste veckan. Jag är en träningsprodukt och behöver mycket träning för att vara i toppform. Kanske hade jag för mycket respekt för de 50 km vi skulle åka. Min klubb är liten med små resurser, under helgen hade vi inga teståkare och då sker det ibland vallamissar. Gubbarna hade lika höga ambitioner som mig och drog en liten chansning med vallningen som kunde ha fungerat.

Det positiva jag tar med mig är 12:e platsen, det trodde jag verkligen inte när jag åkte i en klunga med många starka åkare och jag var den som slet mest. Jag missade min formtoppning men tack vare att min lägstanivå under längre masstartslopp är ganska hög så gjorde jag inte bort mig helt och hållet. Jag är även nöjd att jag fick mig en tredjeplats i U23-klass. Bästa åkare under 23 år blev Simon Lageson (7:a), näst bäst blev Jens Burman (11:a).

Skönt i efterhand att ha gjort bort 5-milen, har varit ganska frånvarande de senaste två veckorna. Har kommit på mig själv att sitta och fundera på olika scenarion, uppladdningar, langning av vätska, skidor m.m. Inte på ett negativt sätt då jag bara haft positiva tankar och förhoppningar men ska bli skönt att kunna fungera socialt igen. Nu väntar fler lopp under slutet av säsongen men som inte är lika blodigt allvarliga.

Söndag, teamsprint klassiskt

Jag och Adrian Bergström bildade Bodens SKs enda lag. Jag skulle köra sträcka 1, 3 och 5 medan Adrian körde 2, 4 och 6.

Sprintbanan  var relativt kort, innehöll en längre stigning och tog ca. 2.30 min.

Jag hade en riktigt bra dag och det vallagubbarna missade i lördags vägde de upp ordentligt! Många valde att staka men jag och Adrian gick båda med fäste. De som körde på blanka skidor gled inte ifrån mig utför, snarare tvärtom.

Under min sista sträcka fastnade jag bakom en riktigt stum åkare, tappade en del positioner i första kurvan men klev sedan på uppför långa backen och skickade ut Adrian som 3:a några sekunder efter ledande Lars Nelson. Adrian åkte bra men tappade lite i positioneringen och gick i mål som 6:a. Tror vi missade finalen med en sekund. Surt!

Jag blev piggare och piggare inför varje sträcka och kände inte av 5-milen från dagen innan. Väldigt glädjande och det lovar gott inför militär-VM som börjar imorgon, tisdag.

Nu ska pappa skjutsa iväg mig till I19 i Boden. Tävlar tisdag, torsdag och fredag. Flyger ned till Östersund på lördag. Ska försöka hålla bloggen levande under veckan! Wifi möjligheter på logement brukar vara begränsade tyvärr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.