Militär-VM Boden 2015

Hej!

Jag ber om ursäkt för min uteblivna uppdatering de senaste sex dagarna. Väldigt länge sedan jag hade sett sådant blogguppehåll. Här nedan väntar det största blogginlägg jag någonsin skrivit som plåster på såren för de bloggläsare jag har kvar efter uppehållet! I följande inlägg har jag stulit flertalet bilder från bl.a. CISM, Peter Lundbäck, mamma, Jenny, Ann Enman m.m! Jag ber om ursäkt även för det!

Många länder i Europa anställer sina bästa längdskidåkare genom försvarsmakten, de får lön därifrån och i motprestation så tävlar de för nationen i de militära mästerskapen. Bl.a. Frankrike,  Schweiz och Österrike hade sina bästa åkare på plats förutom de allra största, Maurice Manificat och Dario Cologna.

Resultat från alla tävlingar finns HÄR!

Tisdag, teamsprint skate

Militär-VM inleddes under tisdagseftermiddagen på Pagla skidstadion med teamsprint för längdskidåkarna. Det svenska herrlaget var präglat av sjukdomar och skador och det var bara jag i laget som var helt fit for fight till 100%. David Frisk och Rasmus Hörnfeldt har dragits med sjukdomsproblem under säsongen, Robin Norum insjuknade kvällen innan detta mästerskap drog igång och Erik Oskarsson har haft en del ryggproblem.

14 herrlag och 8 damlag kom till start. Först kördes två semifinaler för herrarna där 10 lag senare skulle gå till final. Alla damlag gick direkt till final och den kördes efter herrarnas semifinal-heat.

Sverige ställde upp med ett herrlag där jag körde sträcka 1, 3 och 5 medan Erik Oskarsson körde 2, 4 och 6. I semifinalen körde jag riktigt bra under mina två första sträckor, höjdpunkten var under sträcka 3 där jag avancerade från sista till andra plats i den längre stigningen och passerade åkare som Ilja Chernousov och Ristomatti Hakkola. Vi hängde med i tätklungan fram till sträcka 5.

Erik fick lite problem under sin sista sträcka men det räckte till avancemang och vi kvalade vidare som sista lag till finalen. Vi slog bl.a. ut det tjeckiska laget med Jiri Magal och Martin Jaks (som senare skulle vinna 15 km skate).

Väl i final kände jag mig fortsatt stark. Erik hade några tyngre sträckor men höll ihop det bra. Det räckte tyvärr inte till någon framskjuten placering och vi slutade sedan sist i finalen som 10:e lag.

Första gången jag på allvar får åka mot internationella etablerade åkare och det var verkligen stor skillnad på hur det åks i klunga. Jag upplevde att världscupåkarna åkte extremt hårt och ganska fult, de klev in där det inte fanns plats. Jag är ingen van sprintåkare och var involverad i en del närkontakter som jag inte är van vi vid, tyvärr vek jag ned mig ganska många gånger och släppte in åkare framför. Någonting att ta med sig till nästa gång.

På damsidan så bildade Maria Gräfnings och Julia Jansson ett starkt förstalag. Tyvärr missade de bronsmedaljen med 1.5 sekunder. Vann gjorde Denise Hermann och Stefanie Boehler.

Onsdag, skidorientering och skidskytte

Under onsdagen hade vi längdskidåkare en tävlingsfri dag. Under förmiddagen var jag ute och åkte en timme för att skölja ur kroppen. Jag stannade sedan kvar på stadion för att få se den alltid så sympatiske Erik Blomgren vinna Sveriges första guldmedalj i skidorientering, medeldistans. Evelina Wickbom fick sig en silvermedalj och missade guldet med 1 sekund. Sverige fick ytterligare två medaljer då man räknade ihop de två första åkarna.

På kvällen genomfördes en skidskyttesprint där Sverige hade en tyngre dag och vi blev utan medaljer.

Torsdag, 15/10 km skate, skidorientering mixstafett

Fortsatt kanonväder och absolut perfekta spår! Stenhård manchester utan tendenser till is. När jag står i startgrinden så varvar Paul Goalabre i ledning. När han passerar mig så har jag 21 sekunder kvar innan jag får sticka iväg. Jag tänker att det där är en riktigt fin rygg att hänga på men avståndet är ganska stort. Ger upp tankarna direkt för jag vet innerst inne att när startgrinden öppnas så kommer jag bara fokusera på fransmannen framför.

Vid 1 km markeringen är jag ikapp, inga riktiga tendenser till mjölksyra men vid 1.5 km ropar kapten Mats Olander att jag leder med 1 sekund före Robin Duvillard som just tagit ledning med mycket.

Jag åker med Goalabre i nästan två varv, stundtals går det inte fullt som fort som jag kanske hade klarat av och under några tillfällen gick jag upp och drog. I uppförsbackarna så gasade han dock på rejält, speciellt under slutet av hans sista varv.

Med några kilometer kvar av mitt sista varv så kommer fransmannen Wibault ikapp som startat 30 sekunder bakom. Jag följer med honom in i mål där jag går in som 10:a.

Slutar på en 12:e plats, 1:26.1 upp till vinnaren Martin Jaks.

Lite rolig fakta:

  • 40 sekunder bakom OS-trean på 50 km skate i Sochi, Ilja Chernousov.
  • 5 sekunder bakom VM-sexan på 15 km skate, Bernhard Tritscher.
  • 24 sekunder upp till 7:e plats.
  • Jag är den enda U23-åkaren topp 15.
  • Jag är den enda åkaren topp 15 och en av få i startfältet utan regelbundet världscuptävlande.
  • Jag slår åkare som Gianluca Cologna, Jonas Baumann, Nikolai Morilov, Roman Schaad, Cyril Miranda och Ristomatti Hakkola.
  • Min fjärde skidtävling på sex dagar som inleddes med 5-mil i lördags.

Jag fick en väldigt fin resa under loppet och vi hade riktigt fina skidor MEN, jag gjorde jobbet som krävdes för att åka med de runt omkring mig.

Det kanske kommer en tid då jag famlar i mörkret och jag tappar bort mig i min träning, utvecklingen stagnerar, kanske säsonger präglade av sjukdomar och skador. Så ser det inte ut nu och det är jag väldigt tacksam över. Jag följer min utvecklingskurva och jag har återigen tagit ett kliv framåt enbart genom hård träning så någonting gör jag ju rätt. Självklart finns det mycket jag kan förbättra inför kommande säsong och tankar kring det snurrar ständigt i mitt huvud. Man kan ju inte låta bli att undra var jag skulle ta mig med hjälp av tränare, en träningsgrupp och bättre förutsättningar?

Nu tänker jag vara nöjd med den gångna säsongen under någon vecka innan jag påbörjar arbetet inför nästa.

På eftermiddagen fortsatte tävlandet med skidorienteringens mixstafett. Mina favoriter Emma Bergström och Niklas Henriksson åkte i Sveriges tredjelag och skrällde med att vinna! Jag fick en liten tår i ögat när Niklas spurtade ned den ryska 13-faldige VM-medaljören.

Fredag, 20 km patrull (herrar) /15 km patrull (damer)

Sverige ställde upp med två herrlag och två damlag. Mitt lag bestod av skidskyttarna Oskar Brandt, Christofer Eriksson och Simon Hallström. Jag var patrullchef och hade som uppgift att hålla farten uppe.

I patrullen åker man som ett lag och det för högst skilja 50 meter mellan första och sista åkare under tävlingen. Vid varje 5 km ska en åkare skjuta fem skott, precis som en vanlig skjutserie i skidskytte medan resten av laget står på skjutvallen och väntar. Varje bom ger en straffrunda på 150 meter för hela laget. Alltså, tre skjutserier av tre olika åkare + en patrullchef som är ansvarig för laget.

Skidskyttarna i mitt lag har haft problem med sjukdom så formen var väldigt oviss innan och dessutom är Oskar fortfarande en junior. Vi hade en helt okej resa där skyttet kunde varit bättre, 6 bom totalt av 15 skott. Oskar blev lite krokig efter första 5 km och då tog jag hans bössa under de sista 15 km. Vi slutade som 8:e lag, Frankrike vann inte helt oväntat.

På kvällen var det dags för den legendariska banketten. Skidskyttarna missade tyvärr den då de har SM-tävlingar här i Östersund under lördag-måndag.

Sammanfattning:

En av de roligaste veckorna jag varit med om, helt ärligt! Riktigt trevligt gäng, motiverade ledare som stöttar även i motgång och ett proffsigt vallagäng. Logementslivet kan vara riktigt trevligt! Strålande sol, kanonspår varje dag. Dessutom hade jag en stor fanskara de flesta dagar med mamma, pappa, farfar och Jenny!

Under de senaste sju dagarna har jag tävlat fem tävlingar och totalt 97 kilometer. Mycket glädjande är att kroppen har varit med på noterna under de flesta av dessa kilometer, med undantag för femmilen i Kalix!

Under fredagsförmiddagen åkte jag buss till Kallax flygplats, flög till Arlanda och sedan vidare till Frösön där en taxi väntade som skjutsade mig fram till dörren hemma på Odenslingan. Idag, söndag, har jag tänkt åka upp till stadion för att titta på SM-tävlingarna.

Har säkert glömt skriva massor men min skrivkramp just nu är inte lindrig så att säga! Vi hörs

En tanke på “Militär-VM Boden 2015

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.