Älvsby IF SK -> Bodens SK -> Piteå Elit

Hej!

Från Älvsby IF SK till Piteå Elit

Jag började min karriär i Älvsby IF SK som 9-åring då jag blev dyngsist på min första tävling. Representerade klubben fram till jag var andra års junior. Sista säsongen i grönt och svart blev jag 16:e pojk på JSM i dubbeljakten i Hudiksvall och var riktigt nöjd över det.

När jag började på skidlinjen i Älvsbyn försökte Jonas Lysholm, Pontus Olsson och Niklas Henriksson värva mig till deras klubb, Bodens SK, men jag var tjurig och alldeles för trogen Älvsbyfärgerna för att byta klubb.

Ju äldre man blir desto dyrare blir det och pressen på mamma och pappa var väldigt hög då vi i princip var ensamma kvar i klubben efter några år, förutom Caroline Lundgren och Elin Nilsson då. Efter två juniorsäsonger var det dags att gå vidare och valet var självklart, Bodens SK där bl.a. seniorerna Jim Åhl och Pontus Olsson åkte.

Jag kommer ihåg min första tävling för klubben, seniorcup i Skellefteå, jag var 18 år och skulle tävla mot seniorerna i 15 km klassiskt. Klubben hade boende på ett hotell och kvällen innan hade jag ställt alarmet på ca. 3 h innan start. Följande morgon vaknar jag av att Lena Lundbäck, junior- och senioransvarig i klubben, låser upp dörren och säger ”ja, han är här.” Tittar på mobilen som är stendöd och Lena berättar att det är ca. 1 timme kvar till start. Hinner slänga i mig lite fil och flingor innan vi gasar på mot stadion. -18 grader och gränsfall för att vi ska få starta. Jag kom aldrig riktigt i fas under den förmiddagen, gjorde två riktigt dåliga första varv och bröt mitt första lopp någonsin vid 10 km. Bra första intryck!

Fyra säsonger har det blivit i klubben, två som junior, ett år då jag var borta i USA och tävlade för mitt collegelag och sedan två säsonger som senior. Fem år då jag utvecklats mycket som människa och skidåkare, från naiv 18-åring som levde på fil, flingor, bacon och pasta och spenderade sena kvällar på skidinternatet i Älvsbyn till fullt satsande senior vars liv mestadels kretsar kring att åka så fort som möjligt på längdskidor.

Under mina seniorsäsonger så har jag haft fantastisk uppbackning från klubben. Flera gånger har jag haft tre vallare till mitt förfogande; pappa, Sven-Åke Lundbäck och Per-Erik Kalla. Mamma och pappa har alltid ställt upp för klubben när det varit marknad, styrelsemöten och saker som ska säljas för att tjäna in pengar till klubbkassan.

Min klubb är förhållandevis liten och har inte alltid haft de resurser som krävts för att matcha de allra största klubbarna. Under de senaste två åren har jag insett att det kanske är dags att gå vidare, både för mig själv och för mina föräldrars skull. Inför dubbeljakten i Örebro under SM så sa jag åt pappa att ska jag ta ett U23-guld så hänger det på han, jag visste att jag var i nog bra form. Inte lite press det sätter på gubben. Som vanligt levererade de superskidor och jag uppnådde mitt mål.

Denna säsong har varit den bästa hittills för min del och det har känts riktigt kul att få representera rött, blått och vitt högt upp i resultatlistorna bland klubbar som Mora, Falun-Borlänge, Piteå Elit, Åsarna och Hudiksvall.

Lite tråkigt känns det att aldrig ha fått åka junior- och U23-mästerskap eller världscup samtidigt som jag tävlat för BSK. Har heller aldrig fått åka stafett på SM tillsammans med Niklas Niska, vi har båda missat varsitt SM under de två senaste åren. Men, jag fick avsluta säsongen med att göra ett av mina bästa lopp någonsin under militär-VM på klubbens hemmaplan samtidigt som bl.a. klubbens ordförande Jack Lysholm var på plats. Det kändes bra!

Allting har sin tid och under måndagskvällen blev det klart att jag kommer representera Piteå Elit framöver. Det har väl varit på gång ett tag men jag har inte velat prata så mycket om det innan det varit 100%, jag har inte velat ta ut någonting i förskott och sen skulle det kännas förjäkligt om det skulle rinna ut i sanden. Mamma och pappa ville att jag skulle prata med andra klubbar också men det har jag inte gjort, det har bara funnits en klubb jag vill byta till. Man är ju lite patriotisk och att åka för någonting annat än en Norrbottensklubb skulle kännas jättefel.

När jag var 19 år tog mina klubbkamrater Jim Åhl, Daniel Nordebo och Pontus Olsson ett lagbrons i SM-femmilen i Bruksvallarna. Jag kommer ihåg hur stort det kändes för mig att åka för samma klubb och hoppades att jag någon dag skulle få bli lika bra.
När jag var 19 år tog mina klubbkamrater Jim Åhl, Daniel Nordebo och Pontus Olsson ett lagbrons i SM-femmilen i Bruksvallarna några sekunder före min nya klubb Piteå Elit. Jag kommer ihåg hur stort det kändes för mig att åka för samma klubb och hoppades att jag någon dag skulle få bli lika bra.

Som sagt, fem grymma år i Bodens SK där jag fått utvecklas från halvkass junior som blev överlycklig åt topp 20 placeringar på JSM till senior som surar ihop över att missa topp 10 på SM. Jag är en man av principer och det kommer kännas konstigt att inte åka i rött kommande år. Jag vet att det är ett nödvändigt steg i karriären och framöver kommer jag ha de bästa förutsättningarna för att lyckas. Jag tänker inte slarva bort det.

Tack för den här tiden alla inblandade i klubben! Alla klubbkompisar genom åren, har haft sjukt roliga resor och minnen tillsammans med er. Ett speciellt tack till Lena och Sven-Åke ”kungen av klister” Lundbäck som alltid stöttat och haft överseende med mina vb-öppningar och dåliga framförhållning.

P1000308
Det första jag gjorde när jag flyttade in i mitt rum på campus i Anchorage var att hänga upp min klubbtröja. Under den våren när Jim gick bort och jag kände mig som världens ensammaste under de följande dygnen betydde tröjan på väggen väldigt mycket.

Jag ser fram emot att tillhöra Sveriges mest seriösa och bästa klubb och till vintern väntar hemma-SM i Piteå. Jag har ett spännande år framför mig, helt klart!

http://pt.se/sport/pitea-elit-varvar-alvsbytalang-9222555.aspx

 #BSK

PS. Borås SK kommer ALLTID vara #BSK2

Förresten…

 • Under torsdagskvällen fick jag en förbannat irriterande tandvärk, sista visdomstanden vägrar komma upp utan problem. Inflammerat tandkött igår och tandläkarbesök som kostade skjortan. Fick knapra lite Ipren och vara allmänt sur. Blev tyvärr ingen tävling idag men vad gör det om 100 år. Nu är säsongen slut och jag kom just hem från min 750:e timme detta träningsår. Såja.

6 reaktioner till “Älvsby IF SK -> Bodens SK -> Piteå Elit

 1. Tack Viktor!
  Det har varit roliga år och vi kommer naturligtvis följa dig i fortsättningen. På SM-stafetten kommer jag för första gången på många år hålla på Piteå Elit ;)
  Vi hörs!

  Gilla

 2. Vad roligt att du fortsätter skidra mot dina mål! Lycka till i ny dress nästa säsong. Hoppas du fortsätter att skriva och dela med dig av din vardag här 😊

  Gilla

 3. Tråkigt att Du lämnar Boden SK , men lycka till i din fortsatta satsning och tävlande i Piteås Elitlag.. vi är säkerligen många BSKare som stolt kommer hålla på dig i din fortsatta karriär

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.