Skandinavisk cup i Vuokatti

Hej!

Träning och en lång resa

Åkte två timmar klassiskt i tisdags innan jag åt lunch på Jämtländska Matsalen och sedan plockade upp Lisa för resan på drygt 60 mil upp till Piteå. WC-spåret i Östersund är öppet igen då världscupcirkusen i skidskytte dragit vidare. Småfarligt att köra distanspass på den banan, samlade ihop 809 höjdmeter på de 120 minuter jag var ute. Det kan nog slita rätt hårt i längden att nöta timmar på en så kuperad bana. Den lättare 3 km slingan fungerade hjälpligt, väldigt isigt och den lär snart ha tinat bort igen.

Vi åt middag på en restaurang i Lycksele och anlände sedan till sporthotellet i Bergsviken kring 20.00. Smidigt att ha ett hotell i Piteå dit vi åkare alltid är välkomna. Resan innehöll -3 och underkylt regn hela vägen. Hyundaien var täckt i ett 2 cm tjockt islager när vi var framme.

1016 km
1016 km

Under onsdagsmorgonen fortsatte vi de sista 40 milen till slutdestinationen Vuokatti. Första gången jag befinner mig här under vintertid. Denna ort inhyser den närmst belägna skidtunneln från Norrbotten sett,jag har varit på träningsläger här med Älvsbyns skidlinje samt Norrbottens Skidförbund ett antal gånger genom åren. Skidtunneln här är den enda jag åkt i, 1125 meter lång är den och man vänder och kör samma sträcka tillbaka. I helgen slipper vi betongväggarna som jag alltid förknippat denna ort med.

Skandinavisk cup

I helgen kommer de första deltävlingarna av skandinaviska cupen hållas. De länder som vanligtvis deltar är Norge, Sverige, Finland, Estland och Lettland. I helgen finns även ryssar, ukrainare, isländare m.fl. på plats. Nu när Norge har sådan enorm bredd så håller dessa tävlingar hög världscupnivå bland toppåkarna. Holund som vann totala skandinaviska cupen ifjol blev 3:a på 30 km dubbeljakt i WC:n förra helgen, Iversen som var 7:a på det racet är petad från Davos och åker här istället. Skönt man inte är född i Norge, mördande (och uttjatad) konkurrens där. Östersund håller nästa scan-cup i januari innan den avslutas i Estland/Lettland i mars.

De åkare vi har på plats från klubben är jag, Karl Edenroth, Johan Westerlund, Lisa Vinsa och Mia Eriksson. Sofia Henriksson befinner sig också här och tävlar för svenska landslaget i helgen. Mikael Norberg fick fortsatt förtroende efter sin världscupdebut förra helgen i Lillehammer och kommer åka 30 km skate i Davos på söndag. Tre vallare har vi också, Daniel Fåhreus, Patrik Nilsson samt min coach Sven-Erik Pajala.

15 km klassiskt imorgon

Idag har vi åkt den 3.75 km långa banan några varv. Blev en hel del AII-tid (snabbare distansfart) + två kortare intervaller. Svårt att hålla ner farten då man har tävlingsskidor med fin klistervallning. Idag var det riktigt snabbt före och 3.75 km slingan innehåller bara 100 höjdmeter. Det finns tyvärr inte tillräckligt med snö här (som på de flesta ställen) för att använda de riktigt tuffa stigningarna. Därför åker vi bara det relativt lätta spåret som går längs rullskidbanan.

Imorgon har de lovat 0 gradigt och regn/snö. Jag har startnummer 1 då de med 40-50 punkter tydligen startar först följt av de med 0-30 och sedan resten. Jag hoppas verkligen inte att det snöar när jag startar, kan gå trögt under första varvet då, haha.

Livets väst. Succé eller fiasko beroende kan hänga på någon grads temperaturskillnad.
Livets väst. Succé eller fiasko beroende kan hänga på någon grads temperaturskillnad.
3.75 km
3.75 km
Spårkarta över stadion. De har lagt till en hel del skarpa kurvor, kanske för att få ned farten på de som stakar. Det lär ha motsatt effekt då det inte precis är fördelaktigt att trampa 180-graders kurvor med klisterskidor.
Spårkarta över stadion. De har lagt till en hel del skarpa kurvor, kanske för att få ned farten på de som stakar. Det lär ha motsatt effekt då det inte precis är fördelaktigt att trampa 180-graders kurvor med klisterskidor.
  • Imorgon väntar 15 km klassiskt.
  • Lördag är det skatesprint, den står jag och Karl över.
  • Söndag blir det 15 km skate.

Hemsidan för tävlingshelgen

Live-resultat på fis-ski.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.