2:a i Kalixspelen

Hej!

Kalixspelen, 10 km klassiskt:

Kalixspelen blev som bekant flyttat till Överkalix och Lappberget där det finns en hel del natursnö. Uppe på Lappberget finner man sommartid en av Sveriges finaste och minst använda träningsanläggningar, ca. 4.5 km rullskidbana med fin asfalt som sopas i princip varje dag och med fina boendemöjligheter. Med undantag för denna sommar så har jag nog spenderat 1-2 träningsläger/sommar uppe på Lappberget, oftast med min förra klubb, Bodens SK. Boendet brukar kosta 100 kr/natt och person och då har man tillgång till servicebyggnaden där omklädningsrum/bastu/kök finns. Kan varmt rekommendera denna träningsort!

Åter till tävlingen! Mamma och pappa stannade i stugan utanför Älvsbyn, med mig i bilen hade jag istället Jenny samt farfar Stig som vi plockade upp i Boden. Väl på plats så insåg vi att spåren var betydligt glansigare än jag trott. Jenny hade inget superbett på sina skidor så jag la på två tunna lager Swix VR45, det var hon nöjd med. Själv så kämpade jag med att hitta en tävlingsduglig känsla på mina Fischer-skidor, slutade med att jag kladdade på VR50.

Fyra av fyra Kalix-åkare DNS:ade (did not start) vilket gjorde att jag startade sist med 2 minuter upp till Adrian som startade näst sist. Blev ett riktigt ”ingenmansland” för mig. Banan vi åkte på är rullskidbanan och kan tyckas vara ganska tung ute på de bortre slingorna men man får mycket vila i utförsbackarna, tyngst är det när man varvar då det är en bit från lägsta punkten till nästa, långa utförsbacke. Enligt min klocka så mätte ett varv 4.6 km.

Det gick snabbast att stå utanför spåren och staka längs stora delar. Däremot var snön mer aggressiv där ute vilket gjorde att fästvallan slets ganska friskt, speciellt då jag och pappa förberett en tämligen blygsam grundvallning. Jag hade väl nog så tunt med fäste innan start och halvvägs inne på första varvet så kändes det som man stod på ”blanke ski”. Stakade och saxade mestadels och det gick bra.

Bra känsla i kroppen, hade ganska låg medelpuls men tror det beror på att det mestadels blev stakning, färre muskelpartier som blandas in då. Slutade 2:a, 29 sek efter Micke ”Mike the Machine” Norberg och endast 1 sek före Karl Edenroth. Erik Axelsson imponerade med att bli 4:a, endast slagen med 38 sek av ”världscup-Micke” (Micke åkte världscupen i Lillehammer samt Davos under december månad).

Resultatlistan

Artikel på Sweski.com: Piteå Elit dominerade kalixspelen

Siffror från min Suunto Ambit3 Peak:

Tid: 24:07 min

Längd: 9.21 km

Höjdmeter: 245 m

Snitthastighet: 22.7 km/h

Snittpuls: 177 (89%)

Maxpuls: 188 (95%)

lappberget
Rullskidbanan tillika dagens tävlingsbana.
puls överklx
Pulsgraf
Topp 6! Skönt gäng med Norrbottensåkare. Av någon anledning ställde vi upp på rad inför fotografering där Micke endast blev "receiver".
Topp 6! Skönt gäng med Norrbottensåkare. Av någon anledning ställde vi upp på rad inför fotografering där Micke endast blev ”receiver”.
Jenny åkte bra och blev 2:a i D19-20, slagen med 14 sek av Emma Ribom.
Jenny åkte bra och blev 2:a i D19-20, slagen med 14 sek av Emma Ribom.
Ja här var det inte mycket kvar.
Ja här var det inte mycket kvar.

Bilder från ett träningsläger upp på Lappberget i juli 2014:

Imorgon bitti rullar jag och Jenny ned till Östersund. Till helgen väntar den andra deltävlingen av skandinaviska cupen, tävlingarna räknas även till vår svenska cup.

Tävlingsprogrammet ser ut som följande:

Fredag 8/1: 15 km skate

Lördag 9/1: Klassisk sprint (DNS för mig)

Söndag 10/1: 30 km klassiskt masstart

Någon som vill köpa en Volvo V70?
Någon som vill köpa en Volvo V70?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.