15 km skate, skandinavisk cup

Hej!

15 km skate

Gårdagens lopp var en kall historia. Tack vare arrangörens optimistiska termometrar som visade någon grad varmare än de flesta andras så gick racen att genomföra för både herrar och damer. Just innan herrstarten så var den kallaste punkten på banan -19.9.

Jag hade en positiv inställning innan start och kände mig fokuserad på dagens uppgift. Tyckte jag kände mig ganska pigg även om den där sista växeln över krön och ut på avslutningsvarvet saknades.

Att det skulle bli en kall historia visste jag och lite orolig var jag över hur mina fingrar och tår skulle klara av kylan. Blir fort kall i fötter och händer när jag åker utan mina mysiga Yoko-skoöverdrag eller tum- och hummerhandskar. Efter ett träningsrace ute vid Kincaid Park som ligger ute vid havet i Anchorage, Alaska, i -22 grader tillsammans med det rivaliserande universitetet APU så har jag några fingrar som tål kyla betydligt sämre. Kommer ihåg att havet fortfarande låg öppet och det blåste ganska friska vindar. Efter det racet så hade jag några vita, stela, pinnar innanför handskarna och de flagnade sedan i en dryg vecka.

Nåväl, nog om gamla krigsskador. Ned mot snölagret på första varvet så kände jag att känseln i fingrarna var borta och tårna var även de som isbitar. Ajaj. Tryckte på i ett hyfsat tempo under första varvet och fick ganska positiva tidsrapporteringar. Halvvägs ut på andra varvet blev jag ikapp åkt av en norrman (som slutade 9:a) som startat 40 sek bakom. Vi hade sällskap i drygt ett varv men var tyvärr tvungen att släppa i den långa stigningen med 3 kilometer kvar. Tappade en del fart då och slutade 37:a, 2.23 min efter och som 12:e svensk. Ett okej lopp men inte mer, precis som det sett ut hittills denna vinter.

Anmärkningsvärt är väl att 263 åkare var anmälda men endast 170 st gick i mål. De flesta av de som saknades startade inte alls och några bröt loppet.

Ut på sista 1.5 kilometerna
Ut på sista 1.5 kilometerna

Placeringarna vid de olika varven såg ut så här:

5 km: 30 (+43 sek efter)

10 km: 27 (+1.31 min efter)

15 km: 37 (+2.23 min efter)

Resultat

Väl i mål så fick man erbjudande om att gå in i ett ett förråd som jag så här i efterhand inte kommer ihåg så mycket från. Inne i förrådet fanns det ambulanspersonal som bistod med filtar samt 30 liters (?) dunkar fyllda med varmvatten. Det måste ha sett ganska märkligt ut ifall man som ovetandes om vad rummet erbjöd klev in och ser en grupp fullvuxna män i tighta trikåer sitta och krama dunkar, sakta vaggandes fram och tillbaka och kanske med en och annan tår rinnandes nedför de förfrusna kinderna. Många gnydde och kved, beklagandes över förfrusna kronjuveler. Själv klarade jag mig relativt bra tack vare trippelt (!) vindskydd på de undre regionerna (vindkalsonger + vindunderställ + vindkalsonger).

Lördag:

Idag var planen att det skulle hållas en hel sprinttävling uppe på ÖSK men tyvärr för de tävlande så sjönk temperaturen ytterligare efter genomförda prologer. Tävlingen ställdes in och prologresultaten var det som gällde. Själv så avstod jag helt och var ute och tränade i drygt en timme.

15 km klassiskt masstart imorgon:

Imorgon väntar ett masstartslopp som p.g.a. den förväntade kylan har kortats ned till 15 km för oss herrar istället för de ursprungliga 30 km. Tråkigt tycker jag men kanske välbehövligt för mina fingrar och tår som helt ärligt inte mår så jättebra idag. Det ska bli kul att förhoppningsvis få starta i säsongens första masstart!

En tanke på “15 km skate, skandinavisk cup

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.