WC i Falun, 10 km klassiskt och 15 km skate

Hej!

Lördag, 10 km klassiskt, individuell start:

Startnummer 33 med Legkov 30 sek framför, Didrik Tönseth 30 sek bak och Niklas Dyrhaug 1.30 min längre bak. Sjukt mäktigt bara det!

Hög på adrenalin och koffein innan start, speciellt de sista 15 minuterna vid startområdet. Riktigt förvirrad, glömde bl.a. låsa dörren till toan, Jesper Modin som skulle starta 1 minuter före mig kom och ryckte upp den, trevligt att träffas! Sen skulle jag skriva min namnteckning på glastavlan, var helt väck och darrade så mycket att det var allt annat än min egen namnteckning jag skrev.

Obeskrivlig känsla att stå vid startområdet och lyssna på dånet när först Modin ger sig iväg följt av Legkov. När väl starten gått för mig så dröjde det fram till mördarbacken innan jag var riktigt medveten om att jag tävlade, tänkte på allting runtomkring. Väl i den beryktade backen gick det väl inte att ta miste på att man tävlade, sjukt jäkla tryck upp där från publiken! Misstänker att vår vita Piteå Elit-dräkt från Craft göra att man får extra supporters som tror man tävlar för landslaget.

Nåväl, ut från mördarbacken var Tönseth ikapp och jag gick med ganska enkelt. In mot sprintbanan så hade vi Burman som var ute på sitt sista varv med oss. Han började självklart spurta och Tönseth gick med, då släppte jag. Ut i varvning så höll sig avståndet mellan oss ganska stabilt innan det började växa igen. Blev omåkt av Manificat som just startat, provade staka med men fick sänka farten. Manificat slutade 3:a så inte så konstigt att farten kändes lite väl snabb. Med drygt 2 km kvar så var Dyrhaug ikapp och jag gick med en bit innan en fransman med betydligt sämre glid hamnade mellan oss. Försökte gå ikapp norrmannen i den avslutande sprintbanan men blev rätt så trött då.

Jag på väg upp för "moaerdabaekn" som Reese Hanneman kallade den.
Jag på väg upp för ”moaerdabaekn” som Reese Hanneman kallade den.
I mål. Foto: langd.se
I mål. Foto: langd.se

Slutade 66:a och 7:e svensk (av 16 st). Hade inte klagat ifall man varit 66:a och typ 12:e svensk med några riktigt högt upp i resultatlistan men det är ju som det är i svensk åkning nu (och det är uttjatat till tusen). Var fortfarande euforisk efter målgång och ville tävla igen.

Föret var ganska lurigt och hade det varit förra säsongen så hade jag fått slita väldigt hårt i de sladdriga spåren. Ingen gillar väl egentligen när spåren är lösa men jag trivdes förhållandevis bra.

Sjukt kul att tävla denna dag och farten hos de snabbaste känns inte omänsklig. Nu var det första internationella loppet jag gjorde förutom militär-VM i Sodankylä 2014 och i Boden 2015. Nåt lopp till så förstår huvudet kanske vad som gäller. Även om det känns väldigt klyschigt att säga det så var det väldigt inspirerande att få åka, 10 såna här lopp och med ”rätt” dag så blir det wc-poäng.

Resultat

Söndag, 15 km skate masstart:

Jag var betydligt lugnare inför detta lopp. Tyckte precis som inför lördagens tävling att det skulle bli sjukt skoj att tävla. På uppvärmningen passade jag på att åka uppför mördarbacken för att njuta lite extra av atmosfären och för att träffa mamma och pappa innan start.

Rankad 62:a i fältet och var därmed en bit bak. Mäktig känsla när starten går och 90 st med några av världens bästa åkare bränner iväg. Första kilometerna var sjukt hetsiga och i mördarbacken fick den del av fältet jag åkte i stanna upp då och då följt av fina dragspelseffekter på det. Hade ingen vidare dag och tyckte jag åkte ganska stressigt och kantigt. Åkte bl.a. med K-J och Kardin under sista varvet. I mål gissade jag på att vi var drygt tre minuter bakom men det var inte längre än 2.15 min efter segrande Ustiugov. Efter racet åkte jag ganska länge med Reese, alltid trevligt att träffa honom och det var ju närmare två år sedan sist.

img_20160215_170717.jpg

Foton: langd.se

12719323_10154667002099569_4370986150425900285_o

12711198_10154667002119569_3499138525609795708_o

12710856_10154667002814569_7781443322494433336_o

12710725_10154667003484569_4445618107488881106_o

Resultat

Tävlingarna gav så klart mersmak och det behövs många hungriga svenskar för att utmana de andra nationerna igen. Svensk längdåkning har väl aldrig varit mer öppen än nu och vill man ut på världscupcirkusen är det väl bara att bestämma sig och fortsätta lasta träningstimmar, det har jag tänkt göra i alla fall.

Redan på fredag är det dags för tävlingar igen, Intersport Cup i Hudiksvall väntar. Där ser programmet ut så här:

Fredag (kväll): 6 km klassiskt

Lördag: 10 km klassiskt

Söndag: 15 km skate masstart

3 reaktioner till “WC i Falun, 10 km klassiskt och 15 km skate

  1. Bra jobbat, nu är det bara köra på utav bara den efter den nervösa inledningen och känna på känslan, nu har det börjat på riktigt för dig. Kul

    Gilla

  2. Grattis först ett bra genomfört sm med brons efter i mina ögon mycket bra första sträcka och nu debut i wc……Kanon….ånga på nu!
    Hoppas du slår ordentligt så jag slipper dig som instruktör nästa års militärläger😉😉😉😁 och får heja på dig i Lahtis istället…..👍

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.