SM Gällivare, 5-milen

Hej!

Idag hade vi 5 mil klassiskt på schemat, individuell start. Banan bestod av 5 km världscupspår på 197 höjdmeter (200 är maximalt tillåtna) + 3.3 km av en betydligt lättare slinga. Totalt sex varv alltså.

Öppnade väldigt lugnt, hade problem med magen 4 minuter innan start och var osäker hur den skulle hålla ihop. Antog även att Anders Svanebo som startade 30 sek bak skulle öppna offensivt. Det stämde och vid 4 kilometer var jag ikappåkt av Stockviksåkaren. Hängde med i rygg till en början innan vi så småningom började växeldra.

img_20160403_212247.jpg
Westberg (57), jag (59), Svanebo (60)

Ut på tredje varvet var Jesper Modin som startat ytterligare 30 sek bak ikapp oss. Då skruvades farten upp direkt och Svanebo och nyinfångade Westberg släppte så småningom. Jag fick verkligen ta nedförsbackarna med tillhörande kurvor på bästa möjliga sätt för att ha en chans att hänga med 15 kg tyngre Modin på samma vallning som mig.

Flera varv avverkades och kommer inte ihåg så mycket från dem. Hörde att jag avancerade i placeringar. Vi passerade ganska många trötta åkare och vid ett tillfälle sprang en ekorre ut precis framför oss i den brantaste utförsbacken. Ut på den andra halvan av näst sista varvet åkte vi förbi Björn Sandström som startat fyra minuter före Jesper. Han hejade på oss innan han la sig i rygg. Ut på sista varvet försökte jag hjälpa mer aktivt och även Björn gick upp och drog. Sista tre kilometerna kändes som en lång spurt där jag och Björn växeldrog.

Slutade 8:a, 3.39 efter en segrande Marcus Hellner. Bara landslagspojkar före i listan och som 9:a och 10:a fanns Mikael Norberg och Petter Engdahl som även dem tränar 800 h++ och står utanför förbundsverksamhet, kul att ha dem topp 10!

Resultat

Efter 5 mil har man mått bättre.
Efter 5 mil har man mått bättre.

Jesper slutade 6:a och Mikael Norberg som sagt 9:a och med det knep vi även lagguldet, mer än 4 minuter före Åsarna och Mora. Tjejerna knep guldet även de. Sveriges uthålligaste klubb för att citera Sven-Erik Pajala.

9:a, 6:a och 8:a = lagguld!
9:a, 6:a och 8:a = lagguld!
Sweski. Till en början kan man tro att vi herrar i P-E är ungefär lika långa. Tittar man närmare så ser man att Jesper står ett steg nedanför mig och Micke.
Sweski. Till en början kan man tro att vi herrar i P-E är ungefär lika långa. Tittar man närmare så ser man att Jesper står ett steg nedanför mig och Micke.

Hade ruskigt fina skidor och enligt uppgift så syntes det inte på klistret att våra skidor åkts med överhuvudtaget. Säger någonting om vad våra vallare gör för oss!

Känslan var oförskämt bra under hela loppet och så här i efterhand ångrar jag lite att jag inte hjälpte till mer att hålla farten. Dock hade jag respekt för Jesper som plockat in 60 sek på mig de första två varven.

Däremot är jag väldigt nöjd med disponeringen av loppet. Ville plocka många placeringar under de två sista varven och tappade bara 32 sekunder mot Hellner sista 16.6 km.

Med det har jag även följande relativt stabila placeringar på SM-distanserna de senaste två åren: 11, 17, 12, 13, 9, 8.

Väggad på toaletten
Väggad på toaletten

Hemma i Älvsbyn nu. Imorgon ska jag till Piteå för sponsordagar måndag – tisdag, sedan rullar jag och Jesper ned till Östersund och på torsdag drar jag till Åre och XCO.

En tanke på “SM Gällivare, 5-milen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.