Säsongssammanfattning 2015/2016

Hej!

Två maxkörningar på två dagar nu, den sista sker på måndag. Sedan har jag tänkt ta semester hemma i Norrbotten.

Från gårdagens maxtest.
Från gårdagens maxtest.
Dagens lunch på Jämtländska Matsalen. Livet blir inte så mycket bättre!
Dagens lunch på Jämtländska Matsalen. Livet blir inte så mycket bättre!

Tänkte göra en kortare säsongssammanfattning nu när jag känner att skrivlusten kryper på:

Största förändringen inför denna säsong har såklart varit klubbytet till Piteå Elit från Bodens SK. Känns som att jag varit en del av klubben betydligt längre än bara ett år men det är väl ett betyg gott om något? Jag har även för första gången någonsin försökt mig på att ha en tränare i form av Sven-Erik Pajala, värdefullt även om det säkerligen inte varit lätt för honom att försöka styra mig.

Tävlingssäsongen då. Så här i efterhand så tycker jag det blev för mycket resande under slutet av hösten, speciellt med två snöläger i rad uppe i norra Finland. Sista kvällen i Rovaniemi drog jag på mig en matförgiftning som hette duga då jag upplevde den värsta natten i mitt liv.  Startade i Bruksvallarna med knackigt självförtroende, en sliten kropp som tränat betydligt mer och jämnare än tidigare år. Godkända resultat i Bruksvallarna och Idre som sedan följdes av ett rätt så bra skaterace i finska Muonio under den skandinaviska cupen.

Först Muonio, sedan Rovaniemi. Värdefulla timmar på snö men en trött och sliten kropp som rest och tränat betydligt mer än tidigare år.
Först Muonio, sedan Rovaniemi. Värdefulla timmar på snö men en trött och sliten kropp som rest och tränat betydligt mer än tidigare år.
Bruksvallarna, 10 km klassiskt. 39.a, +1.44 min efter P. Northug.
Bruksvallarna, 10 km klassiskt. 39.a, +1.44 min efter P. Northug.

I början av januari så gjorde jag ett bra lopp här hemma i Östersund på 15 km klassiskt masstart i skandinaviska cupen efter ett mediokert skatelopp två dagar tidigare (37:a, +2.23 efter). Visserligen bara en 23:e plats men 3:e svensk och bara 14.5 sek upp till segraren. Det var dock ett jäkla trögföre och klungan var ju på 100 man in på sista varvet.

Prispallen. Foto: Östersunds Skidklubb
Prispallen. Foto: Östersunds Skidklubb

Under SM tycker jag det började lossna, 15 km klassiskt slutade jag 13:e, +1.28.2 efter segrande Richardsson, ett bra lopp som jag är nöjd med och speciellt med tanke på att jag startade sist och åkte helt själv. Stafettsträckan min var helt okej och växlade 9-10 sekunder efter Marcus Hellner. Vi tog ett brons i slutändan, inte långt efter guldmedaljen. Skiathlonen var bra under den klassiska delen, skatedelen betydligt tyngre och jag sjönk som en sten under de sista 10 km. Slutade 9:a, 3 sek till 6:e och +1.54.4 s efter en segrande Hellner.

Bronslaget! Foto: Jenny Axelsson
Bronslaget! Foto: Jenny Axelsson
Stumskate, förbannad efteråt att jag inte höll ihop det bättre, 16 sek upp till 5:e plats.
Stumskate på skiathlon, förbannad efteråt att jag inte höll ihop det bättre, 16 sek upp till 5:e plats.
Jääävligt rolig vecka! Piteå är en skidstad och jag hade hela släkten på plats i princip varje dag!
Jääävligt rolig vecka! Piteå är en skidstad och jag hade hela släkten på plats i princip varje dag!

Världscuppremiär i Falun i nationella gruppen i mitten av februari. Ett helt okej klassiskt lopp med väldigt mycket känslor och intryck. Slutade 66:a där, +2.04.2 efter Vylegzhanin. Hade jag haft fler internationella lopp i ryggen tror jag att jag överraskat med ett riktigt kingresultat. 15 km skate blev en tyngre historia, 71:a, +2.16.5 efter Ustiugov.

I mål efter mitt första världscuplopp. Foto: Längd.se
I mål efter mitt första världscuplopp. Foto: Längd.se

Därefter följde Intersport Cup i Hudiksvall, först ett riktigt dåligt klassiskt lopp på 6 km där jag stakade och slutade som 30:e gubbe. Dagen därpå var klart bättre, 11:a på 10 km klassiskt och +44.6 s efter Richardsson. Det avslutande skateracet var bra förutom att jag kraschade in i min klubbkamrat Micke med 1 km kvar (förlåt igen). Slutade 6:a ändå!

Jenny vann, det var ändå det viktigaste.
Jenny vann, det var ändå det viktigaste.

Följdes av den första förkylningen på länge, ingenting som oroade mig utan jag misstänkte väl att jag skulle komma i form någon vecka efter friskförklarandet. Den dök inte upp under sista skandinaviska cupen i Estland där jag hade några mediokra resultat men däremot i Torsby helgen efteråt…

Det var inte självklart att jag skulle starta i den klassiska sprinten men det gjorde jag. Allting flöt verkligen på den dagen och att helt enkelt åka ifrån alla konkurrenter i alla heat hade jag aldrig kunnat tro. Jag vet egentligen inte varför allt stämde den dagen, det var ju ändå en renodlad sprintbana på 3.18 minuter med två backar, en lång vila och en klurig chikan på slutet. Sjukt kul och kanske det definitiva genombrottet på seniornivå.

Känslan! Foto: NWT.se
Känslan! Foto: NWT.se
Sprinter. Foto: Kjell-Erik Kristiansen
Sprinter. Foto: Kjell-Erik Kristiansen
Kul rubriksättning!
Kul rubriksättning!

Skateracet två dagar sedan stämde inte mycket och jag vet inte varför, säsongen har sett ut som sådan att jag tagit två kliv framåt i klassiskt och snarare ett kliv bakåt i skate. Någonting att fundera över i sommar. Slutade som 15:e gubbe, hela +2.23.2 min efter Svanebo.

Sista tävlingshelgen skedde i Gällivare. En halvkass teamsprint av mig och Modin där vi slutade 7:a i finalen. 5-milen blev däremot en roligare historia, 8:a och endast +3.39 min efter en segrande Hellner. En bra dag på en distans som jag hoppas kommer bli min favorit och styrka framöver.

Min sista sträcka i finalen, sista hyllan innan växling, stumt!
Min sista sträcka i finalen, sista hyllan innan växling, stumt!
Efter 5 mil har man mått bättre.
Efter 5 mil har man mått bättre.
Lagguld med marginal.
Lagguld med marginal.

Åre XCO förra helgen var nog ändå årets bästa skatelopp sett till känslan. Kanske en plojtävling men jag är riktigt nöjd med 3:e platsen och framförallt att jag fick till ett bra skatelopp innan säsongen tog slut.

200 meter kvar med fel stavmärke, ajaj.
200 meter kvar med fel stavmärke, ajaj.

En bra och stabil säsong är nu till ända, en vinst i sprint och en 8:e plats på 5-milen! Som sagt, två steg framåt i klassiskt, ett bakåt i skate. Egentligen vet jag kanske inte om jag blivit bättre i klassiskt eller om jag bara åkt på ”Piteå Elit”-skidor hela vintern?

Utvärderat väldigt mycket den senaste veckan och jag känner mig motiverad att börja träna inför nästa säsong redan nu, ikväll! En del gick fel i år, mycket gick rätt. Jag vet hur jag tänker träna.

Tack alla som gör detta möjligt! Ovärderliga sponsorer, familj, Jenny och klubben!

received_1046395408755173.jpeg

Glöm inte Adam att jag är den enda i Sverige som är obesegrad i klassisk sprint denna säsong! Det trodde du aldrig.
Glöm inte Adam att jag är den enda i Sverige som är obesegrad i klassisk sprint denna säsong! Det trodde du aldrig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.