Nytt träningsår, HV-Intro, Saxnäs

Hej!

Hemvärnsintro i Ånn (13 mil nordväst om Östersund, mot Storlien) onsdag 15.00 till fredag 15.00. Jenny checkade ut fyra timmar före mig, då hade hon varit där i 3.5 veckor och genomfört hemvärnsutbildning (2 veckor) samt signalistutbildning (1.5 veckor). De utbildningarna har jag genomfört tidigare, hemvärnsutbildning i Umeå hösten 2013 och signalistutbildningen två helger i Stockholm våren 2014.

Både jag och Jenny genomför väl inte dessa utbildningar för att vi har ett brinnande intresse av att agera köttmur när ryssen kommer utan först och främst för att ingå i svenska militärlandslaget (som jag skrivit mer om här).

Utbildningen jag gjorde i veckan var en repetition av hemvärnsutbildningen och under de 48 timmarna fick vi skjuta AK4b, öva CBRN-situationer (krigföring med kemiska, biologiska, radiologiska eller nukleära stridsmedel) samt uppdatera våra kunskaper i akut sjukvård. På plats fanns de flesta skidskyttar, skidorienterare och längdskidåkare ur militärlagen (som varit i laget högst 3 år). Kul och unika kunskaper man får med sig ur dessa utbildningar även om tempot i det militära blir lite väl repetitivt ibland! Kommande år kommer jag genomföra en hemvärnsövning på 3-4 dagar/år, det är kravet för att få vara en del av militärlaget. Helt klart värt det!

Bilder från de 48 timmarna:

Hemvärnsutrustningen vi får väger ca 50 kg och innehåller både det ena och det andra!
Hemvärnsutrustningen vi får väger ca 50 kg och innehåller både det ena och det andra!
Hemvärnssoldat Brännmark, krigsplacerad vid fältjägargruppen i Östersund.
Hemvärnssoldat Brännmark, krigsplacerad vid fältjägargruppen i Östersund.
Skytte på två mål med AK4b
Skytte på två mål med AK4b
Skidskyttar, längdskidåkare och skidorienterare redo att försvara fäderneslandet.
Skidskyttar, längdskidåkare och skidorienterare redo att försvara fäderneslandet.
Jodå!
Jodå!
Hej mamma
Hej mamma
Henriksson och Blomgren redo att testa om gasmaskerna fungerar som de ska inne i tårgaskammaren. Blomgrens fungerade inte...
Henriksson och Blomgren redo att testa om gasmaskerna fungerar som de ska inne i tårgaskammaren. Blomgrens fungerade inte…
Redo att smaka bly
Redo att smaka bly
Det finns bara en Linus Rapp och det är Försvarsmakten glad över!
Det finns bara en Linus Rapp och det är Försvarsmakten glad över!
Skönt att ligga "skadad" mitt ute i naturen!
Skönt att ligga ”skadad” mitt ute i naturen!

Saxnäs med klubben:

Direkt från Ånn körde jag de 30 milen norrut mot Saxnäs som ligger 9 mil väst om Vilhelmina. Förra året så befann vi oss på läger här under vecka 19 och någon gång i början av juli, kommer inte riktigt ihåg. En något decimerad styrka är vi denna vecka. Mia, Lisa och nyförvärvet Johan Häggström är förkylda och Jennie Öberg är på annan ort. Som de flesta som är insatta i skidvärlden (90% av mina läsare) vet så har ju utöver Jesper Modin även Johan Westerlund och Karl Edenroth valt att lägga ned sina elitsatsningar. Riktigt tråkigt men jag har full respekt för deras val. Karls beslut tog jag dock väldigt hårt och jag känner mig fortfarande ledsen över det, vi är lika gamla och har tävlat mot varandra sedan 8 års ålder samt har fyra år på skidlinjen i Älvsbyn tillsammans. Samtidigt förstår jag att nu börjar det bli allvar på riktigt, jag är trots allt 24 år, många har lagt av och jag har en bra bit kvar dit jag vill. Dags att höja seriositeten i min satsning ännu mer alltså. Klubben värvar istället två nya grabbar, Johan Häggström från Kalix SK samt Björn Sandström, Täfteå! Det blir bra!

Saxnäs då! Klubben befinner sig här fredag till fredag, jag däremot lämnar torsdag eftermiddag/kväll då jag flyger till Mallorca fredagmorgon. Jag har hunnit med fyra pass här, 3 + 2 igår, 3 + ett intervallpass idag.

Söndag och första träningsveckan för detta år är slut, klockade in på 18.00 timmar prick. Fin start! Bättre ska det bli.

Bilder från de två senaste dygnen:

3 h skate på spåret igår!
3 h skate på spåret igår!
Coach Sven-Erik blev lite orolig när jag åkte benskate i snömodd så då åkte laktatmätaren fram. 0.6 mmol lugnade honom. Tack för omtanken!
Coach Sven-Erik blev lite orolig när jag åkte benskate i snömodd så då åkte laktatmätaren fram. 0.6 mmol lugnade honom. Tack för omtanken!
Spårsystemet. Gult, grönt, blått, rött och grönt är pistat
Spårsystemet. Gult, grönt, blått, rött och svart är pistat
På väg mot Saxnäs majbrasa.
På väg mot Saxnäs majbrasa.
Allsång vid byagården. Finns en film på Piteå Elits Facebook-sida då vi sjunger. Har ni inte sett den, se den inte! Jag ville dö.
Allsång vid byagården. Finns en film på Piteå Elits Facebook-sida då vi sjunger. Har ni inte sett den, se den inte! Jag ville dö, typ.
Imorse, jag och Magnus verkar ha ganska små förhoppningar på skaren av ansiktsuttrycken att döma.
Imorse, jag och Magnus verkar ha ganska små förhoppningar på skaren av ansiktsuttrycken att döma.
Drömskare! 3 h, finfint det. Jag hade fullt upp med att kämpa på med mina teknikbitar jag fått av Magnus, har inte så stor koll på vars vi åkte egentligen.
Drömskare! 3 h, finfint det. Jag hade fullt upp med att kämpa på med mina teknikbitar jag fått av Magnus, har inte så stor koll på vars vi åkte egentligen.

Inte uttagen:

Ja, det är ganska svårt att driva en skidblogg utan att nämna uttagningarna till landslagsgrupperna av svenska skidförbundet då den senaste veckan handlat väldigt mycket om det, både i diskussioner och egna tankar. Jättesvårt att skriva om detta ämne, jag kan inte säga att jag förtjänar någon annans plats för det gör jag kanske inte. Däremot trodde jag väl aldrig att jag skulle få höra att 24 år (fyllde år i onsdags förresten) skulle vara för gammalt för ett utvecklingslag i en nation där medelåldern på svenska distansherrarna i hemma-VM i Falun var 32 år. Då vet ni vad som gäller.

Jag har aldrig haft någonting med förbundet att göra och det är inte så konstigt, jag har aldrig varit nog bra helt enkelt. Detta år trodde och hoppades jag däremot att jag skulle få chansen. Placeringarna 8, 9 och 13 på SM samt en vinst i Torsby i den disciplin jag ska vara allra sämst i. Utvecklingskurvan har fortsatt peka svagt uppåt, år för år, och borde kanske platsa i just ett utvecklingslag. Men, förbundet verkar ha noll framtidstro på mig.

I slutändan gör det inte så mycket, jag är övertygad om att klubben kan erbjuda minst lika bra läger och i slutändan handlar det om att göra träningstimmarna (rätt träningstimmar då så klart). Jag bryr mig inte om vilka som tror på mig, jag vet vart jag ska och huvudsaken är att min familj och klubb står bakom. Däremot så vill jag ju ut och åka tävlingar på nivåer ovanför Intersport Cup och då är det förbundet som plockar ut de åkarna. Nåväl, jag börja växa in i rollen som arg outsider, lika bra att fortsätta med det. Dags att släppa på handbromsen och sikta in sig på säsongen 2016/2017!

Vi hörs!

3 reaktioner till “Nytt träningsår, HV-Intro, Saxnäs

  1. Då Svergies bästa fristilssprinter får nöja sig med utvecklingslaget antar jag att intagskraven är minst sagt höga… För att komma med i A-laget måste du tydligen ha dina bästa resultat innan 2013 och det har du ju inte…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.