Oakley – modeller, linser, teknologi

Hej!

Får frågor dagligen om Oakley och vad jag rekommenderar. Jag har ett stort intresse för prylar och speciellt Oakley av diverse anledningar. Jag är inte sponsrad av dem just nu men skulle vilja säga att min kunskap är tämligen god. Älskar att prata utrustning och alla slags prylar. Planen är att uppdatera detta inlägg kontinuerligt.

En del av min samling januari 2016. Sålt tre av dessa par och införskaffat ganska många fler sedan dess.

Om ni har frågor/synpunkter så kommentera gärna detta inlägg!

Nedan listar jag de modeller som just nu är de vanligaste sportglasögonen Oakley har:

Oakley Jawbreaker: Släpptes i april 2015. Snyggaste modellen jag vet och inom vårt hushåll har vi tillgång till sex par. Sitter relativt bra på huvudet. Skalmarna går att justera i längden men jag upplever inte att det gör någon skillnad för passformen. Vid häftig stakning, typ AIII+/impulser/spurter kan de tendera att inte sitta fast ordentligt. Jenny har haft mer problem med detta än vad jag själv haft. Väldigt lätt att byta lins. Man kan göra egen Customize på Oakley.com. Hade detta varit en Bliz-modell hade jag nog tyckt den varit väldigt ful. Nu är den inte det och med Oakley-loggan på sidan så är den fetaste glasögonen på marknaden. Så ”köpt” är jag.

 

 

Ursprungsversionerna av Oakley Jawbreaker. Betydligt fler har tillkommit och några har fallit bort.
Ursprungsversionerna av Oakley Jawbreaker. Betydligt fler har tillkommit och några har fallit bort.

Det mesta på Jawbreaker går att plocka isär (inklusive logo och ring). Alla par vi har hemma är modifierade d.v.s. jag har bytt loggor, jaw o.s.v. mellan de olika paren

Oakley Radar EV: Även denna modell släpptes i april 2015. Jag skulle vilja säga att detta är den bästa modellen för längdskidåkning/löpning. Sitter som gjutet, nästan lika bra som M-frame modellen från 1989-2014 (världens bästa sportglasögon?). Nackdelen med Radar EV är att de inte finns i någon högre XL-modell ännu och byte av glas måste ske genom den gamla, hederliga ”bryta och bända-metoden”. Även på denna modell kan man göra Customize. Skulle jag investera i fler linser eller bågar så skulle det vara till Radar EV. Observera att det finns tre olika linsmodeller, Path, Pitch och Asia Fit (som jag av misstag råkade införskaffa en gång). Path-modellen är rundad längst ned på linsen medan Pitch är rakare och därmed något större. Asia-modellen är den minsta (se bild nedan). På bilden nedan är de två högst upp av Pitch-modell, de tre nedre är Path.

Oakley Radar EV, några av modellerna.
Oakley Radar EV, några av modellerna.

Path vs Asia Fit

Oakley Radar: En utgående modell som är en föregångare till Radarlock och Radar EV. Tror inte Oakley släpper nya färgkombinationer till denna längre. Tre olika storlekar på linserna (Range, Pitch och Path) och det är den gamla hederliga ”Bryta och bända”-tekniken som krävs för att byta ut linsen. Det finns ”Straight Stems”-modeller där ramen inte är utsvängd för att hålla in remmarna på hjälmen

Radar vs Radar EV

De olika linserna till Oakley Radar: Range, Pitch, Path

Standard vs Straight Stems.

Oakley Radarlock: Denna modell är från 2011. Extremt smidigt linsbyte tack var Switchlock-teknologin. Denna är dyraste modellen bland vanliga sportglasögon. Finns även i en XL modell där näsbryggan är 7 mm längre vilket gör att ramen hamnar högre upp och vidgar synfältet. Detta är tänkt för cykling när du ligger i sadeln och kör tempo men fyller även en funktion för skidåkare när man stakar eller står i fartställning. Fortfarande dyra att införskaffa. De går att göra egna färgkombinationer på Oakley.com (det kostar dock en del). Begränsat utbud av XL-modeller och de går inte att göra egen customize på Oakley.com. Finns olika former på lins även här: Path, Pitch, Edge. Observera att det liksom till Radar finns ”Straight Stem”, d.v.s. ramen är rak.

Gamla modeller av Radarlock
Gamla modeller av Radarlock

Radarlock XL Tour de France Edt. Dessa har ”Straight Stems”

Radarlock XL

Oakley EVZero: Lättaste modellen på endast 22 gram. Endast testat dessa i butik. Kritiken jag hört är att passformen är dålig och det var även det intryck jag fick. Jag är inget fan av utseendet och med en lins som inte är utbytbar (wtf?) så rekommenderar jag inte denna modell (det skulle i så fall vara för löpning). Ett plus är att den är relativt prisvärd.

EVzero
EVzero

Oakley Wind Jacket 2.0: En retro-modell som inte har någonting alls att göra med den ursprungliga Wind Jacket. Jag är förälskad i denna modell! Den finns i fem olika utföranden där alla modeller är utrustad med Prizm-linser. De sitter helt ok på ansiktet om man använder den medföljande remmen. Det ingår ej något fodral men de passar i de vanliga Oakley-fodralen (som vi har typ 15 st av hemma).

Fyra av fem släppta Wind Jacket 2.0, den sista är svart med Black Iridium-liknande Prizm-lins
Fyra av fem släppta Wind Jacket 2.0, den sista är svart med Black Iridium-liknande Prizm-lins

Oakley Radar Pace: Denna har jag inte provat. Oakley Pace är ett par Radar EV med dator och hörlurar. Dessa glasögon kan ge information om aktuell puls, watt, hastighet etc genom den inbyggda ”coachen” som kommunicerar genom hörlurarna. Ansluter till wattmätare/pulsband med ANT+ eller Bluetooth. De är röststyrda (de tar emot röstkommandon) och kan även spela upp musik. Appen som hör till är även den riktigt bra. Finns bara i blanksvart och med linsen Prizm Road än så länge. I sann Oakley-anda så passar inte linser från vanliga Radar EV. Priset i Sverige ligger på 4499 :-. Läst goda recensioner om dessa och de är ett steg i riktning mot ”riktiga” smartglasögon med information innanför linsen. Sådana glasögon lär förhoppningsvis dyka upp kommande decennium…

radar-pace
Radar Pace

Vad är Prizm-linser? Prizm är en linsteknologi Oakley släppte 2015 som innebär att linserna är kontrasthöjande. Jag märker ingen större skillnad mellan Prizm och icke-Prizm.

Vad är Polarized? Dessa linser tar bort starka reflektioner genom att bryta ljuset. Rekommenderar inte att lägga en extra femhundring för denna funktion. Ska du ut och fiska och måste se genom vattenytan så möjligtvis, annars kan man köpa vanliga, polariserande fiskeglasögon för 100 kr.

Vad är Photochromic? Dessa linser ändrar i färg beroende på ljusförhållandena. De går från klar till grå till svart. Observera att dessa inte är Iridium (spegel) och är inte lika snygga som t.ex. Black Iridium när det är som ljusast ute.

Vilka linser är bäst? Ska man köpa en lins rekommenderar jag Prizm Road. Jenny har ett par Prizm Trail som även de är riktigt bra vid kvällsåkning/molnigt/allt annat än stark sol. Inifrån ger dessa ett gul/brunt sken. De har bara halvspegel så är du lite av ett creep/en stalker så fungerar inte dessa för att spana i smyg, man ser igenom glaset. Prizm Golf är även de ett alternativ till Prizm Trail med ungefär samma egenskaper. De ger ett väldigt rött synfält inifrån. Andra linser som är bra vid solsken är Ruby Iridium, nya Prizm Snow, Positive Red Iridium (15%). Linser som inte är lika snygga/förlegade: Jade Iridium, Fire Iridium,  Högst upp på min önskelista står 24k Gold, har inte sett någon i Sverige med dessa.

Oakley Jawbreaker med 24k lins. Bågen är Optiek Van Gorp design.
Oakley Jawbreaker med 24k lins. Bågen är Optiek Van Gorp design.

Vart ska man handla? Generellt är svenska delen av Oakley.com 20-40% dyrare än de lägsta priserna man kan hitta på internet. Jag använder mig av Pricerunner för att söka och jämföra. Ebay rekommenderar jag, speciellt säljare inom EU (Italienska säljare tenderar att vara lika billiga som de amerikanska och man slipper tullkostnader).

En tanke på “Oakley – modeller, linser, teknologi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.