15 km Lahti – DSQ

Hej!

I söndags fick jag äntligen tävla efter att ha spenderat några långa dagar på hotellet (vi anlände onsdag).

Gjorde ett helt okej lopp där det andra varvet var bättre, tappade 1.15 första varvet och 45 sek på det andra. Plockade 20 placeringar på de sista 6.5 kilometerna om jag minns rätt. Slutade 53:a, + 2.02 efter vinnande Iivo Niskanen. Fortfarande en bit tillbaka och de misstag jag gjorde i oktober tar sin tid att reparera, det är uppenbart. Jag var ändå glad efter mål att prestation, resultat och känsla var de bästa för denna säsong. Hade väldigt bra skidor och den nya slipen från Team Sportia Uppsala, B35, verkar väldigt lovande då både jag och Mia bytte ut gamla favoritpar mot nya som hade denna slip.

Helt sjuk konkurrens på skandinaviska cupen just nu. Både Niskanen och Klaebo har varit på pallen på distanstävlingar i världscupen denna säsong där Niskanen även vunnit denna distans (Ruka, november). Mellan minuten och två minuter efter vinnaren så ryms det nästen en åkare på varje sekund.

Efter målgång åkte jag av mig en bra stund och när jag kom tillbaka fick jag höra att juryn sökte mig. Fick en klump i magen och började gå igenom loppet i huvudet för att försöka komma ihåg vad jag kan ha gjort för att kallas till juryrummet. Antog att det var för att jag inte kört med mössa med svensk flagga på.

Väl hos juryn stängde de dörren bakom mig och sa att de hade ”a case that involves you”. Fick sedan se två videosekvenser från andra varvet i den stakfria zonen (mer om det senare) där jag byter spår i början av zonen och sedan de sista 7-10 meterna tar tre stavtag med frånskjut. Man får tydligen inte byta spår i denna zon och man får enbart ta sig framåt med höger ben fram/vänster ben bak och tvärtom (dvs. diagonal/saxning). Hade jag bara gjort en av dessa överträdelser hade jag bara fått varning men nu blev det diskvalificering.

Vi hade fått information kvällen innan om denna ”stakfria zon” (någonting vi även möttes av under 15 km klassiskt i Boden) men jag lade inte stor vikt vid det, antog att det inte skulle påverka mig som körde med fästvalla. Under första varvet lade jag märke till denna zon som var ca. 75 meter lång och inne på den första 3.75 km-slingan där enbart vi herrar åkte. Backen var brant och diagonal kändes som det rimligaste alternativet. Zonen var märkt med en linje i snön och en skylt på höger sida. Den låg i mitten/slutet av en lång stigning och innan denna stigning så var det en lång utförsbacke.

På andra varvet ca. 8.5 km in i loppet, på krönet av backen innan stakfria zonen, hade jag blivit ikapp åkt av Taugboel. I den långa utförsstigningen som följde klev jag fort in i det andra spåret då jag hade bra glid och inte ville åka in i honom. Väl inne i nästa uppförsbacke visade Taugboel varför han åkt in 30 sekunder på mig då han började dra ifrån. Då bytte jag tillbaka till det spår vi båda åkt i och la mig i rygg på honom. I slutet av zonen så växlade jag upp till stakning med frånskjut, någonting jag brukar göra för att avlasta benen. Vid denna stund var jag trött och stum och hade knappt någon aning om vart på banan jag befann mig och den stakfria zonen hade jag glömt för länge sedan.

Jag accepterar att jag blev diskad, jag hade glömt bort denna zon och hade inte kunskap att spårbyte inom zonen ej är tillåtet. Det är mitt ansvar att veta. Denna regel har införts i år tillsammans med mätning av stavar för att bromsa stakningens utveckling. Jag tycker inte att jag är ett hot mot skidsporten och den klassiska skidåkningen på min 53:e plats när jag använde stakning med frånskjut uppför.

Blev lovad att videobeviset skulle mailas till mig. Det har ännu inte skett men får väl ligga på dem och se till att det görs.

Jag älskar längdskidåkning och allt den har gett mig. Dock har senaste året med stavregler, doping, astma osv. gjort att jag börjat tvivla på sportens framtid. Zoner och stavlängder känns inte som rätt väg att gå om man vill rädda klassiska skidåkning, snarare tuffare banor alternativet acceptera utvecklingen och låta den fortgå.

Nya regler denna säsong:

343.8.1
In classical technique competitions, the maximum pole length must not exceed
83% of the competitor’s body height. In free technique competitions, the
maximum pole length must not exceed 100% of the competitor’s height. The
body height is measured with ski boots on from a flat surface, to the top of the
uncovered head.
The pole length is measured from the bottom of the pole to the highest
attachment of the strap.
All measurements will be rounded to the nearest centimeter as follows: less than
0.5 cm will be rounded down and 0.5 cm and above will be rounded up.

343.12.1
In all competitions  poles may be changed. pole exchange is only allowed in the case
that a pole is broken or damaged. In classical technique competitions, if
both poles are exchanged, they must comply with ICR 343.8.1.
It is however permitted to exchange poles in equipment exchange boxes during
ski exchange in skiathlon competitions.

3 reaktioner till “15 km Lahti – DSQ

 1. So, it sounds to me that in addition to making a rule about pole length, FIS is now marking specific zones in which double-poling is forbidden? I hadn’t heard about this. Do I understand it correctly? I am in favor of doing whatever we can to keep traditional classic skiing – with kick wax – instead of classic turning into a double-pole fest. But mandating that certain classic techniques need to be used in specific parts of race courses seems absurd to me – if I’m understanding this correctly. Why not just go all the way, then, and mark the entire course, and say ”You must tuck here. You must herringbone here – no diagonal striding or double-pole in this section. No snowplowing allowed on this downhill…”

  Gilla

  1. Yes you got it right! They’re trying out these zones this season. We had one in Boden 3 weeks ago in the steepest hill, Oskar Kardin double poled the race and herringboned that zone wich was possible since it was on the steepest part. He ended up winning the race so it was a big failure for FIS I suppose.
   I’ve heard they tried it in Norway on a junior cup in a classic sprint. One guy was doing the final without kick wax and did ”striding” in the zone (only using his upper body to get forward) but ended up getting DSQ. It’s pretty vague what you’re allowed to do and not, at least for me.
   I completely agree with you, it is absurd, you should be able to use the fastest technic for getting around the course as long as it’s classic skiing. There’s other paths that’s way better that FIS could take to save classic skiing.

   Gilla

 2. Men så sjukt, vad händer. Förstår jag dig rätt så får man inte ens använda klassisk åkning på klassiska lopp numera. Du blev alltså diskad pga att du stakade med frånskjut på en klassisk disciplin???????
  Jag kan till viss del köpa att man inte får byta spår, då det blir ett skateifrånskjut vid varje byte (vasaloppet har ju en del spårbyten, onödiga spårbyten kan jag tycka). Men vad i händer om pajasen framför i spårbytesförbjudna zoonen stannar eller ramlar, ska man köra över fanskapet då eller?
  Nån jävla måtta får det väl ändå vara, låt dom som vill staka göra det då, eller så gör man en tredje disciplin och kör diagonallopp…eller så kör man åk som fan ni vill så slipper man tramset med fästvalla like skidskyttarna.
  Sen håller jag klart med, doping, astma, märkliga avstängningar osv osv har då fått mig att lessna, det är roligare se kvartersfotboll, jag ser inte på varken cykel, friidrott eller skidor nått mera, och det är jag nog inte ensam om.
  Var sak har sin tid, och tiden för enbart skatelopp och dessutom utan nån inblandning av astmamedicin what so ever, det är nu dags för om nån frågar mig

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.