SM Söderhamn, 30 km dubbeljakt

banner_skidsmHej!

Gårdagen var rolig! Jag hade riktigt fina klassiska skidor, Johan och Micke sa samma sak efter målgång. De två hade dessutom överjävligt bra skateskidor medan jag ”bara” hade bra, tror tyvärr jag valde fel par helt enkelt. Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen, våra vallare och ledare jobbar stenhårt för att ge oss de bästa, möjliga förutsättningarna vi kan få. Piteås teståkare har synts på spåret under hela veckan.

Jocke och Sven-Erik tidigare i veckan
Jocke och Sven-Erik tidigare i veckan

Nåväl, loppet då? Denna gång stod jag på startlinjen med rätt nummerlapp så det började ju bättre än lördagen. Under de två första varven hamnade jag ofta fel i positioner och fann mig själv stå utanför klassiska spåret eller ta de största ytterkurvorna. Trots det så kändes den klassiska delen kändes väldigt lätt med några få stunder då det gick fortare, oftast i den brantaste backen innan stadion. Jag hade gärna sett att det gått ännu fortare på klassiska delen av loppet men eftersom jag drog 0 st meter så har jag ingen rätt att klaga. Dessutom började det snöa ca. 10 km (?) in i loppet så ingen blev väl jättesugen på att hålla hög fart då.

Första varvet på skate var ett helvete och jag var stum, stel och en aning uppgiven. Trodde hela tiden att jag skulle behöva släppa men det var aldrig någon riktig fara på taket. Ut på tredje varvet började jag vakna till och sista varvet kändes riktigt bra. Med två kilometer kvar var jag dock fortfarande alldeles för passiv och plockade inte så många placeringar förutom att åka om dem som började sladda längst bak i klungan.

In i sista, långa backen öppnades det upp på höger sida och då körde jag det jag hade. Råkade tyvärr hamna sida vid sida med Södergren och krokade ihop med honom så han tvingades ned på knä. Över sista krönet tänkte jag bara på att slå K-J Westberg som hade placeringen framför mig. K-J har hånat mig i ett år sedan han spurtade om mig med 200 meter kvar i Piteå förra året (jag 9:a då, Karl-Johan 6:a). Benskateade det jag hade på stadion och plockade ytterligare en placering innan upploppet. Gick i mål som 5:a, +11.6 sekunder efter M. Hellner.

Fint med första topp-5 placeringen på SM som senior! Efterlängtat med framgång efter de två senaste månadernas nattsvarta mörker där resultaten på mina distanslopp sett ut så här: 56:a i Bruksvallarna på 10 km skate och 33:a på 15 km klassiskt, 37:a i Idre på 15 km skate, 27:a på 15 km klassiskt i Boden och 22:a på 15 km skate, DSQ i Lahti.

Jag känner ju att känslan i kroppen är som natt och dag jämfört med tidigare och jag hade nästan glömt bort hur det ska kännas att åka skidor. Jag är glad att det hann vända innan denna vecka, alltid stort att få åka skid-SM!

Bilder från gårdagen:

Innan start
Innan start
Andra halvan av tätklungan.
Andra halvan av tätklungan. (Foto: Sweski.com)
Media har uppfattat denna bild som att Anders Södergren klappar om mig efter en bra placering. I själva verket så är det jag som ber om ursäkt att jag ställde till det för honom i sista backen.
Media har uppfattat denna bild som att Anders Södergren klappar om mig efter en bra placering. I själva verket så är det jag som ber om ursäkt att jag ställde till det för honom i sista backen. (Foto: Piteå-Tidningen)
Tre Piteå Elit-pojkar i mål.
Tre Piteå Elit-pojkar i mål.
Topp 30
Topp 30
Kampen om lagmedaljerna blev hård, 16 sek saknades upp till guldet efter drygt 3.30 h tävlande
Kampen om lagmedaljerna blev riktigt hård, 16 sek saknades upp till guldet efter drygt 3.30 h tävlande!
I väntan på prisutdelning med klubben. (Foto: Petter Engdahl)
I väntan på prisutdelning med klubben. (Foto: Petter Engdahl)
Prisutdelning. Med K-J borta blev jag helt plötsligt 4:a, skönt!
Prisutdelning. Med K-J borta blev jag helt plötsligt 4:a, snyggt!
Lagmedaljerna delas ut.
Lagmedaljerna delas ut. Micke var halvvägs till Övertorneå när bilden togs.

Senaste tre åren har jag ganska stabil serie på SM-distanserna:

2015: 11, 17, 12

2016: 13, 9, 8

2017: 12, 5, ? (50 km skate)

Har haft problem med min högra vad under hela veckan. Tur vi hade med oss Joakim Persson utrustad med massagebänk
Har haft problem med min högra vad under hela veckan. Tur vi hade med oss Joakim Persson utrustad med massagebänk

Slutligen, tusen tack för alla gratulationer och lyckönskningar, det betyder mycket!

Framåt.

8 reaktioner till “SM Söderhamn, 30 km dubbeljakt

  1. Som följare av bloggen kan jag man ana vilken skön känsla du bör ha efter sm-veckan. Håller med föregående talare, satt eller stod (och stödstakade) och hejade framför tv:n. Tyckte kommentatorerna kunde talat mer om din prestation, särskilt i söndags. Den var sjukt bra. Håller tummarna för en bra fortsättning på säsongen :)
    /Thomas

    Gilla

  2. Hej! Skulle du kunna skriva ett inlägg om din tid i USA, dvs rekommenderade skolor, fördelar, nackdelar, tankar om din vistelse osv :)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.