Jämtlandstriangeln med MTB

Hej,

I söndags hade jag och Jenny planerat en långtur på cykel runt Jämtlandstriangeln, jag på min Superior XF979 och Jenny på Sofia Henrikssons Cannondale Scalpel Si. Båda cyklarna är heldämpade 29 tummare, någonting jag i efterhand är väldigt glad över att vi hade.

Strax före kl 10 och förhoppningarna var maxade.

Jag hade planerat att vi skulle kunna hålla ca. 12 km/h i snitthastighet men de förhoppningarna grusades fort då leden från Storulvån mot Sylarna var riktigt stökig, åtminstone första 7 kilometerna där leden var väldigt söndertrampad. Här snittade vi kanske 5 km/h och Jenny gick/sprang mer med cykeln än satt på sadeln. Originalplanen var att även springa upp på Sylarna och därmed få ett ca. 6 h crosspass men den planen reviderade vi fort. Jag gör väl inte bort mig på MTB och tyckte det var rätt så klurigt, Jenny har cyklat betydligt mindre och hade inte så roligt första två timmarna. Vi skippade även sista 3 km mot Sylarnas fjällstation då den biten såg legendariskt stenig ut. Vi tog istället sikte mot Blåhammaren och jag hade en förhoppning om att det skulle bli betydligt snabbare led men de stora stenarna byttes istället ut mot lera, spång och myr. Den långa utförsbacken som man får njuta av på vintern var fylld av trasig spång, diken och smala, steniga stigar. Om vårt förhållande krisade under denna tur så var det här, mitt mellan Sylarna och Blåhammaren.  När vi väl nått Blåhammaren så åt vi vår medhavda lunch. Här visste vi att den bästa biten var framför oss då vi befann oss 450 höjdmeter ovanför bilen och vi hört att denna del av triangeln är klart snällast mot cyklister. Det stämde och jag hade riktigt kul på vägen ned. Totalt blev det 41 km och ca. 5.30 h aktiv tid (snitthastighet strax över 7 km/h) och drygt 1000 höjdmeter.

Om man ska cykla leden så rekommenderar jag att man börjar med Sylarna och avslutar med Blåhammaren och Storulvån, den sträckan var faktiskt riktigt nice (åtminstone 2/3 av den) med ca. 450 höjdmeter och bra led. Den minst cykelvänliga biten väl första halvan av Storulvån – Sylarna. Den vill man helst göra bort uppför.

Triangeln minus sylarnas fjällstation. Storulvån till höger, Sylarna längst ned och Blåhammaren högst upp.
Det här räknas som ett riktigt bra parti.
Fortfarande ett par
Spång på väg ned från Blåhammaren. Riktigt kul sträcka!
Cykeltvätt i Storulvån kl 17.00, sju timmar efter ankomst.

Slutligen en film jag slängde ihop i Garmin Virb Editor, två klipp från de roligaste partierna ned från Blåhammaren samt ett bonusklipp i slutet där framhjulet suger fast i lera och jag flyger över styret.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.