Träningstävling själv, sprintpass själv, svensk herrskidåkning

Hej!

Fredag, träningstävling 10 km skate:

Vallade upp ett tävlingspar med hf-valla och fluid för att få riktig feeling. För att få lite fler tävlingsmoment mot mig själv så valde jag att köra fyra varv på en 2.5 km slinga istället för två varv på 5 km med mellantider varje varv. Målet var att öppna hårt, försöka hålla bra fart varv två och tre för att sedan avsluta riktigt fort sista varvet. Fungerade hyfsat, hade gärna haft samma fart sista varvet som första dock. Känslan var bra och jag är väldigt nöjd med min prestation, var riktigt slut efter målgång.

Varv 1: 6:29

Varv 2: 6:46

Varv 3: 6:47

Varv 4: 6:40

Höjd, puls, fart under 10.3 km. Snittpuls 90%, maxpuls 95%.

2.55 km
Outfit for racing

Lördag, söndag, träning, vinterstudion, svensk herrskidåkning:

Dubbla pass under lördag och söndag, där i mellan vinterstudion. Ibland undrar jag om inte dagens kommentatorer på SVT är det största hotet mot svensk längdskidåkning? Nej, så illa är det inte men man kan vänta sig bättre. När jag och Jenny sitter och ser WC-tävlingar så är det mycket skämskudde för att försöka ducka från de saker som sägs i rutan. I helgen fick man bl.a. höra två gånger att Emil Iversen ska på U23-VM (nej, det ska han absolut inte, han är fyra år för gammal). En av mina favoriter är från årets Tour de Ski där kommentatorerna räknar fel på antalet varv samtidigt som grafiken visar varannan minut hur långt de har åkt, skrockar för sig själva när åkarna börjar spurta och sedan inser att de kommenterat helt fel när loppet är över. Suck.

Årets följetong i nyss nämnda tv-program handlar om hur dåligt de svenska herråkarna presterar. Visst, vi åker inte bra och vi är sämre än de svenska damerna (som åker fantastiskt bra, speciellt i sprint!) men ibland bör man ha perspektiv på saker. I söndagens 15 km skate tog ingen svensk herre WC-poäng och det är självklart inte bra. Karl-Johan Westberg blev 36:a, +47.7 sekunder efter. I den andra klassen hade man blivit 14:e om man var +47.7 sek efter vinnaren (och då tävlar man 5 km kortare). Masstartslopp kan se olika ut men samma resultat appliceras även på valfritt lopp med individuell start på världscupen. Jag skriver inte detta för att förringa någons resultat och i slutändan är det ju placeringar som räknas. Olika klasser, olika tävlingar och olika förutsättningar. I världscupen i Toblach före jul hade vi t.ex. två unga svenska herrar som åkte upp sig ordentligt i jaktstarten med grymma sträcktider och det nämndes aldrig (från 44 till 31, 17:e åktid). Nu var de utanför topp 30 så de räknas inte.

Ett annat exempel är från Scan Cupen i Lahti ifjol där Iivo Niskanen vann just före Johannes H. Klaebo. Min klubbkompis Björn var 26:a i herrklassen men hade hamnat på pallen i den andra klassen om man räknar % efter segraren (och då kan det anses att Björn i bästa fall presterar ”okej”). Jag nämner denna tävling då det efteråt var nattsvarta rubriker som handlade om hur dåligt Sveriges herrar presterar. Absolut, vi hade dåliga resultat med endast fyra herrar topp 30 och självklart kan man vänta sig mer av en nation som Sverige men det är en mördande konkurrens i herrklassen med väldigt små marginaler. Tidningar och tv älskar ju rubriker och detta ämne kan man gotta sig i ordentligt, skriva dödsrubriker, samla klick (=pengar). Jag brydde mig inte då men senaste året tycker jag Sveriges herrar fått oförtjänt mycket skit. Tyvärr är det bara denna sida som hörs just nu. Tur man har en blogg så man kan skriva sina åsikter.

Varför svensk herrskidåkning upplever en svacka kan man diskutera och förändringar behövs uppenbarligen. Samtidigt kan jag lova att det finns väldigt många, mig själv inräknat, som lever för längdskidåkningen och gör allt de kan för att åka så fort som möjligt på skidor. Dörren att åka WC är ju vidöppen så det är bara att träna på och fortsätta jobba mot sina mål.

En fin bild från förra veckan. Jag lägger till den här lite strategiskt för att lugna alla som jag kanske upprört. Andas till tre och titta på de vackra träden istället.

Sprint på ÖSK:

I måndags hade jag ett sprintpass inplanerat, även detta intervallpass med skateskidor under fötterna. Körde först en längre tröskel innan jag körde tre ”heat” på ÖSKs sprintbana. Hade lite olika upplägg på varje intervall för att se vad som gick fortast. Fullt ös från start och stumna satan sista 20% visade sig vara snabbaste alternativet för dagen.

Måndagsmöte, U23-sprint! Riktigt tråkigt med Anton Perssons fall, 2:a i prologen är riktigt starkt!

Nicklas Olausson var och fotade på ÖSK förra veckan! Till mitt försvar har jag dubbla jackor på mig.
Oakley Prizm React på ISPO-mässan. Dessa glasögon ändrar ljusinläppet genom att trycka på en knapp på sidan (eller en knapp på vardera sida). 35%, 20% och 10% tror jag man kan välja på.
Mycket ljusinläpp
Lite ljusinsläpp. Sjukt!

Ulricehamn imorgon:

Nej, det blev ju inget OS denna gång heller! Istället blir det Volkswagen Cup i Ulricehamn med dubbla skatelopp, sprint och 15 km. Jag dubblar under helgen! Ska bli riktigt kul att tävla igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.