SM Skellefteå: 30 km, sprint, stafett, 15 km

Hej!

Ursäkta att jag inte har bloggat under veckan. Till mitt försvar har det mesta fokus legat på att prestera på dagarna och sedan samla energi resten av dygnets timmar och då har inte bloggen haft prioritet. Vi herrar inledde med att tävla fyra dagar i rad och sammanlagt 56-59 km (beroende på hur många heat man åkte på sprinten). Idag är det måndag och sista dagen på SM-veckan och vi längdskidåkare kommer köra 30/50 km idag. Herrarna startar sent, 13.00, så nu passar jag på att blogga istället för att ligga i sängen och analysera sönder den kommande utmaningen.

Onsdag, 30 km skate, masstart:

Eftersom jag åkt så förbannat dåligt på i princip alla FIS-tävlingar i vinter hade jag riktigt dålig ranking (27) och fick stå långt bak i ledet. Hade dock inga problem att komma fram och hittade en position jag var nöjd med efter ca. 1 km. Kroppen kändes förbannat bra och jag förstod inte riktigt att det gick ganska fort för klungan blev fort ett långt led som snabbt sprack upp. Vid 3:e drickat (efter halva loppet) så var jag tvungen att bromsa in för att kunna nå flaskan och det blev några sekunder till tätklungan på sju åkare. Jag tänkte att jag skulle täta luckan på nästa krön men väl där hade det blivit ytterligare några retliga sekunder och jag orkade inte köra ikapp. Efter det så anslöt Björn Sandström och vi hade en tvåmanna-klunga i ett drygt varv innan vi kom ikapp Oskar Svensson som släppt tätklungan. Så småningom plockade vi även in K-J Westberg. Vi fyra höll hade då positionerna 5-8. Ut på sista varvet anslöt Tiio Söderhielm och min tredje lagkamrat Johan Häggström. Tiio gjorde ett riktigt fantomlopp då han fick stå som siste man vid starten p.g.a. att han inte har kört några längdskidtävlingar senaste året. I de två sista långa stigningarna låg jag i tät och försökte splittra klungan. Tyvärr lyckades det inte och in på stadion var jag rökt. Slutade 10:a, 6 sek från Oskar Svensson som blev 5:a. Var riktigt förbannad efter målgång, främst för att jag släppte luckan till täten och även för att jag kände mig ”bättre” än en 10:e plats för dagen. När kvällen kom var jag fortfarande 50% nöjd och 50% arg. Nöjd för att jag för 10 dagar tidigare inte ens tog poäng i Volkswagen Cup, missnöjd för att jag ville ha ensiffrigt resultat.

Drygt 5 min innan start på 30 km skate. Foto: Thomas Nilsson
Resultatlista 30 km skate
Med placeringarna 8:a, 9:a och 10:a räckte våra totaltider till att ta guld före Åsarna IK och Hudiksvalls IF

Torsdag, klassisk sprint:

Gjorde en bra prolog och kvalade in som 19:e man och därmed var det första gången i SM-sammanhang som jag skulle få köra heat. Fick en rätt dålig start i min kvartsfinal och låg en bit efter fram till sista backen där jag gjorde en bra rusning och hyfsat upplopp. Gled över mållinjen som fyra och med en tid som räckte till semifinal. Blev inte så lång vila från fjärde kvartsfinal till första semifinal och var rätt styv i benen när jag ställde mig på startlinjen igen. Hade svårare att få fast skidorna i semifinalen och gled i mål som 5:a vilket gav en 10:e plats i tävlingen. Tekniken och framförallt stakningen stämde inte på hela dagen så jag får vara väldigt nöjd att jag tog mig till semifinal.

Semifinal, sista backen. Foto: Petter Engdahl
Sprintstegen

Fredag, stafett, 3 x 10 km skate:

Första starten under SM-veckan då jag var nervös, stafett är ju någonting speciellt då man åker för hela laget. Jag hade fått order kvällen innan att bara gå med och om jag skulle attackera så skulle det vara med kontroll. Detta lopp hade jag nog min allra bästa dag då det kändes som att vi bara åkte i tröskelfart fram till sista 1.5 kilometerna. Simon Lageson gick först över krönet på sista varvet i den enda längre backen. Som de flesta sett på tv så tog han vänster inne på stadion istället för att svänga upp i slalombacken. Jag låg just bakom och i en halv sekund blev jag ganska funderad åt vilket håll jag skulle. Jag ropade fast honom och såg att han vände. Samtidigt som det skedde så gick IFK Mora:s Gustav Eriksson förbi och jag gick i rygg på honom uppför sista backen. Växlade som 2:a, 0.5 sek från Mora. Ångrade efteråt att jag provat köra tidigare. Björn gjorde en grym sträcka och skickade ut Johan i ledning tillsammans med två andra lag, Åsarna och Hudiksvall. Johan hade tyvärr en nattsvart dag och ”en minut från att åka dåligt” enligt han själv. Vi slutade 5:a och var självklart besvikna.

Vi vinner tillsammans, vi förlorar tillsammans. Foto: Piteå-Tidningen

Lördag, 15 km skate (4 x 3.75 km):

Eftersom jag åkt så dåligt denna säsong så var jag inte med i det seedade fältet (topp 25%). Gjorde ett kontrollerat första varv och när jag kommer in i stadion ser jag att min lagkamrat Björn är på väg att starta. Han går ikapp och om mig och jag lägger mig i rygg. Björns fart var helt perfekt för mig, bra tryck på de platta partierna och inga tokrusningar uppför. Halvvägs ut på mitt sista varv går jag om och kör det jag har kvar i kroppen. Slutar 8:a, återigen ca. 7 sek till 5:e plats. Björn gör ett riktigt bra sista varv men ramlar tyvärr in mot stadion och förlorar troligtvis 4:e platsen och blir istället 6:a. Johan slutar 17:e och är efter målgång rädd att jag ”ska döda honom” för att han har en bra dag igen (jämfört med dagen innan). Med våra sammanlagda tider så räcker det återigen till ett lagguld.

Efter målgång.

Söndag, tävlingsfri dag för herrarna:

Söndagen spenderades med att åka måndagens 10 km-bana på förmiddagen samt heja på tjejerna som tävlade. Jag var riktigt trött och sliten denna dag men det var nog bra att man ändå tog sig ut på skidor.

CK och Lisa. Tjejerna blev 1:a, 6:a, 8:a och 16:e och även de tog ett lagguld.

Nu är det dags för lunch och sedan de sista förberedelserna för 50 km klassiskt individuell start. För mig kommer det bli troligtvis bli ett ensamt krigande då jag startar en bit bakom seedade fältet och inte kommer hinna varva med dem. Min lagkamrat Johan startar 30 sek bakom och vi har skojat om att jag borde vänta in honom och sedan teamköra. Litar dock inte på Johans dagsform i nuläget!

Vi hörs!

4 reaktioner till “SM Skellefteå: 30 km, sprint, stafett, 15 km

  1. Stort grattis till ett fint SM, Viktor! Efter att ha följt ditt bloggande så blir man jätteglad när man ser dina resultat denna vecka. Superkul!! Nästa säsong slår det rejält!!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.