Militär-VM 2018: 20 km patrull

Hej!

Eftersom jag placerade mig som bästa svenska längdskidåkare så blev jag uttagen som patrullchef för vårt svenska lag. En hedervärd uppgift! Simon Hallström var nog den mest självklara uttagningen av alla med att bli 7:a som skidskytt på längdtävlingen. De resterande två lagmedlemmarna bestod av rutinerade Christofer Eriksson och talangen Oskar Brandt. De två tidigare åren jag deltagit (Sodankylä och Boden) så har Sverige haft två lag men i år fanns det inte tillräckligt många skidskyttar och bössor för att kunna ställa upp med åtta man.

Jag kan upprepa reglerna för patrull på militär-VM:

Varje lag består av fyra man, en patrullchef och tre skyttar. Tillsammans ska laget åka 20 km (4 x 5 km). Tidsavståndet mellan första och sista åkare får ej överstiga 15 sekunder. Efter 5 kilometer genomförs för första skyttet, då ska skytt nr. 1 genomföra en skjutning med fem skott medan patrullchefen står bakom och ger order om eldgivning. Eftersom domarna ej pratar svenska så spelar det ingen roll vad jag ger för kommandon, bara jag säger någonting tydligt när vi kommer in på vallen. Jag körde med ”Valfri bana, eld!” men hade lika gärna kunnat säga ”första ***, eld”. De andra två skyttarna står inne i en box i slutet på skjutvallen medan skyttet genomförs. Eventuella straffrundor p.g.a. missade skott ska avverkas av hela laget. Efter 10 och 15 km upprepas proceduren med skytt nr. 2 och 3. Patrullchefen skjuter aldrig men kan hjälpa att bära skidskyttebössa på ryggen för att avlasta skyttarna, dock så måste de tre skyttarna vid målgång ha bössor på ryggen.

Vi gjorde ett riktigt bra första varv och låg 3:a när alla lag passerat. Christofer sköt två bom i sin liggserie vilket innebar två rundor och ca. 45 sek extra åktid. Vid andra skyttet var det dags för ståskytte och där sköt Oskar en bom. Inför sista skyttet var det dags för en liggserie igen och där sköt Simon två bom. Totalt 5 rundor och 66% träff på vårt lag är för mycket och vi slutade 8:a, 5 sek till 6:e och 1.08 min till pallen. Riktigt kul att vi åkmässigt hänger med de bästa lagen med sina rutinerade världscupåkare. Efteråt var vi överens om att vi lagt upp loppet som vi tänkt med bra fart på platta partier och över krönen. Vi hade bra kommunikation under loppet och hade inte kunnat göra så mycket annorlunda förutom att göra smidigare och snabbare byten med gevären inom laget. Christofer och Oskar turades om att slippa åka med bössa, Simon åkte hela loppet med sin och jag bar en på ryggen 19 av 20 km.

Nästa mästerskap går vi för medalj!

Resultatlista 20 km patrull
Jag drar laget med Christofers bössa på ryggen.
Simon i tät, sista varvet.
Schysst miljö!
Prisutdelning och avslutningsceremoni innan middagen.
Lagbrons 15 km skate.
Tjejerna tog även de ett lagbrons i fredags!

På kvällen blev det bankett som slutade redan kl 23.00. Ganska skönt då vi idag reser hela dagen. Kan konstatera att militär-VM i Hochfilzen blev en väldigt trevlig upplevelse och jag trivs väldigt bra i detta lag, avslappnat men strukturerat. Det känns tråkigt att det mest troligt inte blir något mästerskap nästa år då det inte finns någon arrangör.

Nu ska jag snart flyga hem till Östersund och tisdag eller onsdag kommer jag åka mot Bruksvallarna för sista tävlingshelgen denna säsong!

2 reaktioner till “Militär-VM 2018: 20 km patrull

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.