Läger i Saxnäs

Hej!

Ursäkta dålig uppdatering, tränat på ordentligt i Saxnäs och där i mellan har jag pluggat för en tenta som jag skrev i fredags. Har tagit upp mina historiestudier igen, mest för att det är intressant men också bra att ha något vettigt att göra vid sidan om förutom att titta på film.

Saxnäs:

Vi ankom under fredagen den 27:e april, tillika min 26:e födelsedag. Efter ett förmiddagspass på 2.30 h runt det nya 20 km-spåret som Stefan dragit upp runt ett närliggande fjäll väntades middag och sedan tårta som klubben fixat, tack för det!

Första träningspasset, episkt bra förhållanden.

Dagarna rullade sedan på i snabb takt där vi kombinerade väldigt mycket träning med fantastisk mat på Saxnäsgården, man blir aldrig besviken där. Under lägret bodde jag med min käre vän Karl Edenroth som sedan 1:a maj är anställd på halvtid i klubben som materialare och allt-i-allo. Han hjälpte till att testa skidor under lägret och bl.a. testade vi igenom mina klisterpar. Blir riktigt grymt med en anställd serviceman, det kommer ta klubben till en om möjligt ännu högre nivå.

Två intervallpass hann vi med, först ett 5 x 9.30 min skatepass där jag, Johan och Björn höll ihop alla fem intervaller och delade samma laktatvärden. Stabilt.

Nästa intervallpass skedde några dagar senare, då i klassisk stil. Under natten hade det snöat ordentligt och på dagen var temperaturen kring nollan. Jag hade vallat mina White Base-Rossignolskidor med lämpligt klister men hade inte skrapat bort Roda Rossan tillräckligt. Första kilometern åkte jag och tänkte att ”fan, jag har aldrig haft bättre klisterskidor”. 200 meter senare var det tvärtstopp då Rossan letat sig fram och jag hade 2 cm is under varje skida. Johan hade ett par ruggskidor samt ett par klisterskidor utan spår av Rossa. Jag fick låna klisterskidorna vilket var väldigt snällt, annars hade jag fått staka på skateskidorna. Jag körde 3 x 15 min medan Johan och hans ruggskidor tog sig igenom banan några minuter snabbare. Björn körde skate då hans axel spökar. Vi var vi inte lika synkroniserade detta intervallpass.

Efter 3 x 15 min klassiskt i lösa spår och dåligt glid.

Det mest minnesvärda passet var det vi killar genomförde över fjället från Klimpfjäll till Saxnäs. Först väntade en klättring på några hundra höjdmeter innan vi skulle tvärs över fjället i ca. 30 km. Klättringen upp anade jag att vindarna ej var till vår favör och väl uppe på fjället så möttes vi av en motvind utan dess like och som bonus hade den fina skaren täckts med en dryg centimeter trög drivsnö. För oss var det bara att börja borra och vi låg på ett led och turades om att dra där 2:ans växel användes mest flitigt, uppför som utför. Jag och Johan ändrade datafälten på våra Garmin Fenix 3:or till enbart kartvy då vi inte ville veta varken hur länge vi kört eller hur långt vi hade kvar. Turen beräknades till ca. tre timmar och när det var som värst gissade jag att vi som bäst skulle klara den på fem. Genom bra moral och lagarbete tog vi oss ändå över fjället på drygt tre timmar, lagom möra och hungriga. 39 km, 11.7/km h i snitt. Ett minnesvärt träningspass som stärkte lagmoralen.

Respektabel stigning. Utförsåkningen som skulle bli belöningen innebar att vi kunde köra 3:ans växel.
Klimpfjäll – Saxnäs
Efter ca. 1.30 h. Ser nästan trivsamt ut.

Tror aldrig vi haft så bra förutsättningar i Saxnäs tidigare, bra väder i princip alla dagar och stenhård skare ända in till eftermiddagspasset. Dessutom var det ordinarie 10-km spåret kompletterat med ett 20 km-spår runt fjället. Riktigt, riktigt bra förhållanden för att träna mycket alltså.

Blogginlägg från Saxnäslägret 2015

Blogginlägg från Saxnäslägret 2016

Ytterligare ett från 2016 (med reflektioner om sömn och återhämtning)

Blogginlägg från Saxnäslägret 2017

Vi hann även med att köra ett träningspass med klubbens sponsor Piteå Energi där vi lärde ut skidteknik. Första gången någonsin jag kände mig 100% bekväm att lära ut skidteknik. Riktigt kul när man ser att folk gör framsteg.

Jag lämnade Saxnäs en dag tidigare under torsdagskvällen då jag skulle skriva tenta i Östersund fredag 08.00. Tentan gick bra och efter att ha hjälpt till i köket på Jämtländska Matsalen körde jag ett två timmar distanspass. Blev totalt 30 timmar och 30 minuter träning fredag till fredag. Har tagit det riktigt lugnt i helgen. Kommer bo och träna i Östersund fram till träningsläger i Piteå 2-5 juni.

Övriga bilder:

Det finns två typer av människor. På bild en som vunnit Ås Elljusskidan två år i rad, en annan som vunnit några OS och VM-guld. Under Armour-kalsongerna avslöjar mig.
Lagbild 1
Lagbild 2
Lagbild 3. Jag på hoppbild. Vägrade lämna marken. Vill inte hoppa. Vissa principer håller man fast vid.
Grillning på Andersön i söndags tillsammans med Petra (Holmbom) och Anders (Åkerlund). Diskret smygreklam för min nutritionspartner?
Fin utsikt på Andersön.
2.30 h runt Frösön idag. Nej, all snö har inte tinat bort.
Någon som missade att galningarna på XXL sålde ut nya Oakley Aro5 hjälmen för 999 :- (ord. 2399 :-)? Helt sjukt. Jag köpte två. Glasögonfodralen är de jag höll på att packa upp efter Saxnäslägret, försöker hålla mig till endast tre-fyra par när jag reser men ser nu att det är fem fodral på bilden + mina Razor Blades som jag använde civilt. Hmm…