Recension Oakley EVZero Stride

Recension Radar EVZero Stride

Min andra recension av Oakley-glasögon. Denna kommer inte alls bli lika maffig som Oakley Radar Pace-recensionen jag skrev i vintras av förklarliga skäl. Här finns det ingen mjukvara eller batteritid att ta med i beräkningen utan enbart vanlig, hederlig optik från Oakley.

Oakley EVZero släpptes för två år sedan i samband med deras nya golf-kollektion. Modellen EVZero finns numera i fyra olika versioner med olika former på glasen. Inom dessa fyra olika modeller finns det flertalet färg- och linskombinationer. Oakley EVZero finns även i Asian fit (vilket jag återkommer till). Oakley själva hävdar att de är de lättaste sportglasögonen någonsin. Jag har inte kollat upp detta men med sina 22-23 gram (beroende på glas) är de slående lätta.

Oakley EVZero Stride, 23 gram.
Oakley Jawbreaker, 33 gram.
Oakley Radar EV Pitch, 29 gram.

Personligen var jag väldigt skeptisk till denna modell när den släpptes, den såg väldigt skör ut och utseendemässigt tilltalade den mig inte alls. Dessutom var prislappen hög. Senare under hösten 2016 släpptes dock EVZero Stride-modellen som enligt mig är den klart snyggaste versionen. Denna modell fick mig att ändra åsikt och eftersom vi har en hel del Radar EV/Jawbreaker i hushållet så växte suget efter att införskaffa ett eller två par av denna modell. Vilket glas som är snyggast är självklart en smaksak så ni får avgöra själva:

Stride, Range, Pitch och Path. De verkar ha registrerat varumärke på alla namn utom Stride. Observera att de fyra olika modellerna har linjer inristade i glasen med Stride-modellen enbart i hörnen. Vissa användare från Oakleyforum.com har klagat över att synfältet störs en del på grund av dessa linjer på Range/Pitch/Pah-modellerna.

Jag har kört de flesta typer av träningspass med mina vita EVZero Stride (förutom mtb) och måste säga att jag verkligen är positivt överraskad. Det första jag lade märke till när jag plockade upp dem ur lådan är att skalmarna låser sig med ett klick i ytterläge vilket ger ett mer robust intryck. De extremt lätta bågarna och avsaknaden av nedre och övre ram resulterade i en märklig känsla första gången jag testade dem. Det kändes inte som att jag hade glasögon på mig trots att ljuset jag såg världen med var betydligt mer dämpat (Sapphire Iridium, 20% ljusinsläpp).

Glasögonen sitter förvånansvärt bra på huvudet tack vare skalmarna som är ordentligt styva. Jag hade inte klagat på mer gummi på dessa men tack vare den ringa vikten på glasögonen så fungerar det bra. Dessutom är det som vanligt deras patenterade ”Unobtanium”-gummi även på näsklämman vilket säkerställer att de sitter på plats. Trots att det är betydligt mindre gummi på skalmarna än t.ex. Radar EV så sitter de förvånansvärt bra på huvudet. Skalmarna är ungefär lika långa som på Radar EV och på vissa cykelhjälmar kommer detta att störa nackspännet då de når långt bak på huvudet.

Fördelen med att slippa en ram ovanför linsen är sikten aldrig kommer störas vilket kan vara fördelaktigt när man cyklar eller kör rullskidor. De få nackdelar jag upplevt är dock knutna till avsaknaden av en ram ovanför linsen. Följande två exempel är verkligen petitesser men jag nämner dem ändå:

  • Vid händelse av att man ska trycka tillbaka glasögonen närmare ansiktet så gör jag det gärna med ett finger mot ramen. Här finns det inte möjlighet till det så då måste man greppa skalmarna och dra tillbaka glasögonen för att inte kladda ner linsen med svettiga fingrar. Alternativt kan man trycka mot näsklämman.
  • Ligger glasögonen för nära ansiktet så kommer man att svetta ner linsen högst upp där den ligger mot pannan. Hade det funnits en ram av plast hade den legat emot istället. Dessutom använder Oakley bara vattenavstötande material på utsidan av sina linser. Jag upplever att jag måste rengöra glaset på insidan varje gång jag använt dem.

Jag införskaffade mig själv två par EVZero till en början, båda i Asian fit. I slutändan bestämde jag mig för att behålla det vita paret. Varför Asian fit? På t.ex. Oakley Radar EV så innebär Asian fit att linsen är mindre och kortare över kindbenen och skillnaden visuellt är rätt stor. På Oakley EVZero är enda skillnaden att de kommer monterade med den tjockare näsklämman istället för den något smalare. Båda näsklämmorna är inkluderade i ”normal fit” så med ett byte som tar ca. två sekunder så har de förvandlats från Asian fit till ”vanliga” EVZero. Namnet ”Asian fit” skrämmer bort en del potentiella kunder vilket gjorde att jag kunde buda till mig dem till ett väldigt bra pris på Ebay.

Det som medföljer. Två näsklämmor vilket gör att man kan skifta mellan normal och Asian fit beronde på hur tight man vill att de ska sitta mot näsan.
EVZero Stride. Ingraverade linjer längs hörnen. Tillför ingen nytta men det ser rätt snyggt ut.

Till skillnad mot t.ex. Karl-Johan Westberg så har jag aldrig problem med att mina glasögon immar. På grund av detta så bör jag ha ganska lågt förtroende när jag säger att dessa verkligen inte immar. Jag tror dock att konstruktionen med enbart skalmar och lins gör att det strömmar mer luft mellan glasögonen och ansiktet. I Saxnäs märkte jag att det blev ordentlig luftgenomströmning i vissa utförsbackar till den grad att det tårades i ögonen på mig. Ingen vetenskaplig iaktagelse men värd att notera.

SKU-nummer. Kom ihåg att alltid dubbelkolla detta nummer när ni inte köper från auktoriserade Oakleybutiker. Många fakebrillor har ett nummer tryckt på insidan av skalmen men det matchar sällan rätt färgkombination på Oakleys hemsida. Kom även ihåg att Oakley väldigt sällan har tryckt Oakley-loggan, alltså ”O”-loggan, på någon lins. De flesta Holbrook-kopior har detta tryckt i ena hörnet av linsen. Oakley-texten finns däremot på väldigt många modeller, bl.a Jawbreaker och Radar EV.
Här ser vi att mina glasögon tack och lov matchar Oakleys produktnummer på hemsidan. Det räcker oftast att bara googla ”OOxxxx-xxxx” för att få en snabb uppfattning om SKU-numret stämmer. Eller så är du medveten om att du har fakebrillor och tycker om att glida omkring i 80 kr-kopior. Jag dömer ingen…

Summering:

Utbytbara glas: Nej och ja (?). Det har funnits bilder på reservglas på Oakleys hemsida, har dock inte sett någon som lyckats skilja glaset från skalmarna

Extra näsklämma: Ja, det ska vara inkluderat i alla modeller.

”Replacement lens for EVZero”. Går ej att köpa och jag skulle personligen inte vilja meka med de ömtåliga skalmarna.

Allt som allt ett par riktigt bra glasögon. Jag kanske inte skulle rekommendera dem vid långlopp, då tror jag Radar EV eller Radarlock är bättre med betydligt mer gummi på skalmarna. Dock väljer många att köra med Jawbreaker och den sitter ungefär på samma sätt som dessa upplever jag. En smaksak. Det ska även tilläggas att en del Volleyboll-landslag använder sig av Oakley EVZero och där sker det ju en hel del snabba rörelser.

En stor nackdel är att det inte går att köpa extra glas så om man förmodan skulle få en riktig ”dödsrepa” så är man låst till att köpa nya glasögon. I butik är de inte de billigaste och i Sverige ligger de kring 1100-1200 kr.

Avslutningsvis vill jag nämna att enn anonym åkare som testade dem tyckte att ”de är de snyggaste och skönaste sportglasögon jag testat! Synd jag är sponsrad av ett annat märke”.

Betyg:

8/10

2 reaktioner till “Recension Oakley EVZero Stride

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.