Läger i Piteå

Hej!

Det blev ett stabilt och bra träningsläger i Piteå. Lägret var främst till för Norrbottens juniorer men några av oss åkare från Piteå Elit deltog också. Lägret var en del av ett samarbete med Sparbanken Nord, Älvsby Skidlinje, Gällivare Skidgymnasium samt de lokala klubbarna och projektet kallas ”Team Sparbanken Nord”. Hörde jag rätt så var det över 40 stycken juniorer vilket var riktigt kul att se! Känns som längdskidåkningen i Norrbotten är på gång. Som jag förstått det ska juniorerna även till Sognefjell och Vuokatti senare i sommar. Med på lägret var även Martin Bergström som är tillbaka efter två års tävlande i USA. Juniorerna körde lägret lördag till tisdag medan vi seniorer fortsatte till onsdag förmiddag.

Lägret inleddes med ett så kallat Coopertest vilket innebär 3000 meter löpning. Vi sprang på ett ganska blåsigt LF-arena. Jag hade som mål att springa under 9.15 min och helst ligga kring 9.10. Öppnade lagom hårt och höll koll på mitt aktuella tempo samt snittempo hela tiden. Med ett varv kvar hade jag snittat 2.59 min/km (sub 9 min alltså) enligt klockan men till min besvikelse så hade jag tiden 9.20 min i mål med sträckan 3.13 km på klockan. Banan lär ju inte vara för lång men lustigt att även Johan samt en Suuntoklocka hade registrerat samma sträcka. Finns dock få saker som är svårare för en GPS-klocka än att springa runt på en liten yta. Blev därmed två sekunder från personbästa som jag satte hösten 2013. Har knappt sprungit 3000 meter senaste åren men ska försöka slå tiden till hösten då man har mer löpning i benen.

Coach Edenroth, jag, Martin (som coachade detta pass) samt Johan.
95% i snittpuls, 100% i maxpuls. Inte illa.

Resten av veckan såg som ut som följande:

Lördag EM: 2 h klassiskt på rullskidbanan.

Söndag FM: Skateintervaller på rullskidbanan, 5 x 9.15 min + 1 x 14 min = drygt 60 min intervalltid.

Söndag EM: 2 h löpning.

Måndag FM: 3 h klassiskt.

Måndag EM: 2 h skate.

Tisdag FM: Skidgångs-/myrintervaller, 3 x 10 min med 5 min A3+ inbakat.

Tisdag EM: Styrka

Onsdag FM: 4 h crosspass (2 h klassiskt + 2 h löp)

Sammanfattningsvis ett rätt så tufft läger med tre fartpass på fyra dagar samt en ”full hand” där i mellan. Många juniorer visade kämpaglöd och var med och sparrade när de kunde. Ibland var det väl stimmigt men jag vet själv hur jag var som junior (och fortfarande är…).

Märker även nu på äldre dagar att en uppväxt i kallhålet Älvsbyn börjar sätta sina spår. Vaknade natten mot måndag av att jag hade svårt att få luft och det väste bara genom halsen när jag andades. Hostade upp två klumpar som smakade blod, gött. Efter det har jag haft ett konstant visslande i luftrören. Har även gått omkring med en konstant slemhosta med tillhörande blodsmak sedan i söndags och vi är bara i juni månad. Det är livet det.

Bilder och filmer tagna av Edenroth:

Klassiskt på rullskidbanan
Rullskidbanan på Lindbäcksstadion är fin, speciellt för skateintervaller.

4 x 4 korta knäböj med mer explosivitet. 90 kg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.