Träningspass från senaste veckan

Hallå!
Vardagen i Östersund rullar på. Det mesta under sommaren handlar om träning och för min del har det rullat på väldigt bra under rätt lång tid. Jag upplever att jag och Jocke har mer balans i min träning denna sommar, jag tränar mycket och hårt men har även mycket tid till återhämtning. Förhoppningsvis kommer vår plan att klaffa och att jag är i form redan i november/december.
Sedan jag sprang Vertical K i tisdags förra veckan så har jag haft några intressanta och roliga intervallpass, tänkte ge några exempel nedan:

Fredag 3 augusti, stakintervaller på banan:

 • 2 x 11.30 min tröskel (med 3 x 10 sek impulser vid start, halvvägs och mål)
 • 4 x 4 min AIII+

Detta pass körde jag trösklarna tillsammans med Alfred Buskqvist och Björn Sandström som körde klassiskt (d.v.s. inte enbart stakning). Egentligen var tanken att tröskeldragen skulle bli 10 minuter men vi hittade en fin slinga som tog lite längre (spelar inte så stor roll när det är tröskel). Impulserna är med för att få lite mer fart i dragen och tvinga kroppen att arbeta med mer mjölksyra för en stund. Fyra minuters intervallerna körde jag från snölagret och över slalombacken, d.v.s. den längsta (?) stigningen man kan finna på rullskidbanan, förutom ca. 15 sekunder på mitten är det konstant uppför. Detta var ett bra pass även om jag blev väldigt muskulärt trött de sista två fyrorna. Körde fem timmar dagen innan så en del av förklaringen ligger nog där.

Stakintervaller! Bästa korta tightsen jag äger (jag lovar). Självklart från Under Armour. Foto: Sofia Henriksson

Söndag 5 augusti, skateintervaller på banan:

 • 3 x 20 min tröskel

Detta pass hade vi planerat in på eftermiddagen då jag kört stakintervaller under fredagen (se ovan) samt två pass under lördagen. Genom att vila förmiddagen så fick jag nästan 24 timmars vila mellan träningspassen. Som en extra bonus så härjade det ett riktigt störtregn under hela denna förmiddag så upplägget för dagen kändes extra välkommet. För att få lite extra fart körde jag på lättare rull än vanligt, asfalten var blöt och jag ville att det skulle gå fort för att hjärta/lungor skulle få arbeta mer än musklerna. Bra pass, 60 min tröskeltid rätt in på kontot.

Onsdag 8 augusti, klassiska trösklar på banan:

 • 4 x 12 min tröskel (med 3 x 20 sek impulser vid start, halvvägs och mål)

Detta pass genomförde jag tillsammans med Eddie Edström (numera Mora SK). Vi båda körde på Elpex Team 610 med 3:or som rullmotstånd. Banan vi körde var snölagret – slalombacken – omegan – rätt ner i velodromen – snölagret – ”nya backen” – granrisbacken – snölagret – mål där Björnberget kommer ut på 3:an. Jag hade en väldigt bra dag och blev fort av med den syra jag eventuellt drog på mig vid 20 sek dragen.

Fredag, 10 augusti, skidgångsintervaller med skiduniversitetet (slalombacken, ÖSK):

Tre block av detta (3 min vila mellan blocken):

 • 500 meter löpning max (”terrängbana”, cirka 120 sekunder)
 • vila 2.30 min
 • (20 sek arbete, 45 sek vila) x 3
 • vila 90 sek
 • (20 sek arbete, 45 sek vila) x 3
 • vila 90 sek
 • (20 sek arbete, 45 sek vila) x 3

Totalt tre stycken 500 m och 27 st 20/45.

Landslagstjejerna körde ett liknande upplägg i Torsby, då i 30 graders värme. I fredags hade vi vädret på vår sida med 12 grader och spöregn, perfekt väder för skidgång och löpning! Vi var ett stort gäng på ca. 15 personer som körde detta grisiga intervallpass där syftet var att köra 100% på varje intervall. Väldigt smärtsamt pass där det gällde att vara i nuet och inte tänka framåt för att verkligen få ut allt man hade ur kroppen. Jag hade återigen en väldigt bra dag.

Övriga bilder:

Vilodag i måndags, passade på att hjälpa Jenny när hon körde klassiska trösklar på bandet.
Som ett extra moment under styrkepassen står jag på olika balansplattor i vilan mellan seten. Försöker fördela vikten på olika sätt under foten och konstant utmana balansen. Känns vettigare än i att bara sitta ned och stirra in i väggen.

Fyra cykelbilder från Frankrikeresan i juli (spana efter den röda Nybyns IK-dräkten):


PS. Adam Verrier har skrivit ett läsvärt inlägg från den resan på University of Alaska Anchorage Ski Team-bloggen. Jag känner få personer som verkligen kan smattra så pass bra på tangenterna. HÄR hittar ni det!

PS 2. Många slarvfel i första versionen av detta inlägg, nu är de fixade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.