Läger i Sundsvall + test av SM-banorna

Hej!

Hemma från lägret i Sundsvall som klubben genomförde onsdag till tisdag. Lite annorlunda att starta ett läger mitt i veckan men det var främst för att landslagen haft läger fram till söndagen och några åkare ville vara med på bägge lägren. Vi bodde på Sidsjö Hotell & Konferens som levererade bra boende och mat. Vi hade elljusspår och stigar alldeles utanför boendet och ca. 10 minuter löpning till Södra Berget. Dessutom fanns det ett Sportsgym i samma byggnad. Upplagt för bra träning alltså.

Med på lägret från klubben var jag, Mia Eriksson, Emma Ribom och Charlotte Kalla. Martin Bergström var med som gäst och sparringpartner till mig. Ledare var Karl Edenroth och Jocke Abrahamsson. Fredrik Andersson var inbjuden som gäst och bodde hos sina släktingar i stan. Även Emil Lagergren, Ida Ingemarsdotter och Anders Svanebo var med på flera pass. Slutligen var Jesper Modin och Sebastian Olsson med på ett pass vardera.

Under lägret hade vi två rena fartpass, ett i fredags då vi körde 7 x 8 minuter tröskel på rullskidbanan i Timrå. Den mätte 2.5 km och hade en lagom kupering där det gällde att arbeta hela tiden för att hålla uppe farten. Perfekt då det även var tanken med passet.

Rullskidbanan i Timrå.

Det andra fartpasset genomförde vi i tisdags, d.v.s lägrets sista dag. Skidgång på Södra Bergets slalombacke var planen med 5 minuter tröskel, 3×3 min AIII+, 5 minuter tröskel, 3×3 min AIII+, 5 minuter tröskel. Ett bra pass där Sollefteås Fredrik Andersson såg till att vi höll hög fart!

Vi hade även ett ”halvt” intervallpass då vi körde 7 x 30 sek stakning max. Väldigt lite totaltid men fruktansvärt jobbigt, fram till 20 sekunder går det bra men sista 10 är frukstansvärda om man verkligen maxar.

Lite uppseendeväckande kanske att vi inte använde oss av den asfalterade vägen upp till Södra Berget men fokuset på rullskidsintervallerna var att hålla hög fart på lättare partier.

Eftermiddagspass, 12 st impulser. Jocke förmedlar feedback medan jag lyssnar och blir förbannad på mig själv. Träna och nöta in teknikdetaljerna, sedan träna och nöta in ännu mer.

Ett eftermiddagspass genomförde vi på den helt nya rullskidbanan uppe på Södra Berget. Som den ser ut nu med sina ca. 3 km är den väldigt motionärsanpassad med blygsam kupering. Den fungerar säkert bra som komplement ifall man kör intervaller uppför backen men det dröjer nog till nästa etapp innan den blir en bra rullskidbana även för elitåkare.

Eftermiddagspasset på nya rullskidbanan. Martin Bergström och jag stakar på. Martin är tillbaka efter två säsonger i USA och är taggad på att kombinera (mycket) skola med träning och tävling!
Tre timmar löpning. Detta pass valde Jesper Modin att gästspela på! Första löppasset i år över 1.40 h lär ha känts i benen dagen efter. Jag gissar på det då han aldrig dök upp igen.

 

Martin efter sista passet. Även Piteå Elit använder sig numera av sportdryck och återhämtningsdryck från Umara, riktigt grymt.
Coach Edenroth föredrar vaniljsås.

Test av SM-banorna

Skid-SM kommer ju genomföras i Sundsvall i slutet av januari 2019. Anders Svanebo hade pratat med personen ansvarig för banorna och under söndagens eftermiddagspass sprang vi den preliminära 5 km-banan samt sprintbanan. Förhoppningsvis kommer det finnas nog med snö i slutet av januari för att använda 5 km-slingan, annars blir det en 3.75 km-slinga. Den är i princip samma förutom att man missar en backe.

5 km:

Denna slinga kommer förhoppningsvis användas på alla distanslopp, både för damer och herrar. Den är väldigt kuperad första tre kilometerna med tre rejäla stigningar och jag skulle gissa att man redan där har plockat närmare 150 höjdmeter. Sista kilometern var relativt flack. Anders var lite osäker hus sista 1.5 km skulle gå och troligtvis missade vi någon mindre stigning på slutet. När vi kom tillbaka till stadion hade jag fått ihop 4.7 kilometer och 170 höjdmeter. Riktigt fin och kuperad bana med riktig skidåkning! Skidförbundet kan gott slopa stakfria-zoner här, den som vill staka sig igenom denna bana bör få göra det.

Sprintbanan:

Sprinten kommer vara den enda distansen under SM i Sundsvall som genomförs i skate. Denna började med att man åkte ut ur stadion, åkte utför för att sedan svänga upp och börja en hyfsad klättring tillbaka (efter ca. 400 meter). Sedan planade det ut innan det kom en kort, brant backe (efter ca. 800 meter). Sedan utför en kort utförsbacke och sedan ett långt, platt parti in mot stadion igen. Denna var bana också preliminär. Jag fick ihop 1300 meter och 30 höjdmeter, en relativt lätt och snabb bana alltså.

Löpning på de kommande SM-banorna tillika delar av nya rullskidbanan.
Brant!

En tanke på “Läger i Sundsvall + test av SM-banorna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.