Volkswagen Cup Hudiksvall – 15 km skate och 30 km klassiskt

Hej!

Då var tredje tävlingshelgen i årets Volkswagen Cup genomförd. Denna helg stod Hudiksvall som arrangör och tävlingarna hölls på ett 5 km-spår kring deras skidstadion. Banan var tämligen lätt och innehöll två ”längre” stigningar, resten var små backar på typ 10-15 sekunder. Under fredagens tävlingsförberedande intervaller fick jag den totala stigningen på 5 km-slingan till precis 100 höjdmeter, långt ifrån 151 m som är den officiella. Nu kan min klocka ha fel men jag har väldigt svårt att tro att den endast var 50 höjdmeter från den tillåtna gränsen. Påminner mycket om Idre där de officiella siffrorna visar 20-30% mer än allas GPS-klockor. Nåväl, en lätt bana kan ändå bli jobbig då det kräver ett konstant arbete!

Förhållandena under helgen var plusgrader men Hudiksvall hade fixat väldigt hårda och fina spår, ingen aning hur de kunde få dem att hålla ihop så pass bra då det mestadels var natursnö vi åkte på. Trots att vi i H21 startade sist under båda dagarna så hade även vi kanonfina spår att åka på.

Klubben hade en ganska reducerad trupp då några var sjuka/på väg tillbaka från sjukdom och tre åkare på WC/VM-förberedelser. Åkarna som representerade klubben i helgen var jag, Mia Eriksson, Emma Ribom, Lovisa Modig och Sofia Henriksson.

Lördag, 15 km skate: Just innan jag lämnade hotellrummet för att bege mig mot tävlingsplatsen intalade jag mig själv att målet för dagen var att komma tillbaka till rum 109 och vara nöjd med att jag åkt så fort jag kunnat för dagen. Hade även som mål att öppna offensivt för att verkligen vara med i tätstriden från start. Höll den planen och vid första varvning låg jag 4:a, 10 sek från ledande Marcus Ruus. Tröttnade dock på varv två och lyckades inte hålla uppe farten på den snabba banan utan tappade närmare 30 sekunder. Varv tre var bättre och plockade någon placering som jag tappat på andra varvet. Slutade 12:a, 56 sekunder från segrande Ruus. Trodde faktiskt jag hade åkt bättre när jag gått i mål men samtidigt var det väldigt tight, typ 13 sekunder till 6:e plats. Jag kunde hur som helst återvända till mitt hotellrum och vara nöjd, jag körde det jag hade denna dag. En liten bonus med dagens 15 km race var att tisdagens seger i Ås Elljusskidan steg något i värde då jag i skenet av elljuset lyckades köra ifrån dagens segrare med några sekunder! Det gäller att hitta ljusglimtarna. I damklassen levererade våra åkare riktigt bra: 1:a, 2:a, 6:a och 9:a! Vi hade väldigt bra material också, tack för det vallarna!

Resultat 15 km skate
Benen under lördagskvällen kändes redo för att leverera på 30 km klassiskt!

Söndag, 30 km klassiskt: Rankad 10:a för dagen och stod längst ut i andra startled. Hade bestämt mig att jag skulle ligga långt fram så mycket som möjligt för att inte råka ut för incidenter. Fick en bra start och efter 1 km låg jag i delad ledning. I första långa utförsbacken blev det lätt kaosartat då de som körde blanka skidor kom med ordentlig fart. Sjönk tillbaka till en placering kring 20:e. Minns jag rätt så första gången in i en av de längre uppförsbackarna så var det bara folk som stakade uppe i tät. Jag hittade dock en lucka längst till vänster och kunde lätt trippa förbi dem medan de stakade djupt för att ta sig upp, en skön känsla. Loppet utvecklade sig som så att vi med fäste ofta fick lucka efter de bägge längre backarna men stakarna gled ikapp in mot stadion. Så här fortsatte det under de tre första varven, dock blev luckan ned större och större och fler flög av. Marcus Ruus började på varv två (eller tre) att hålla bra fart uppför och jag kunde gå med utan större problem. På varv fyra och fem fick vi lucka ned till resten av klungan men de gled alltid ikapp till slut. Vid detta laget var det bara Oscar Persson kvar i klungan som stakade. Ut på sista varvet hade många mattats av och det var ingen som drog upp någon ursinnig fart. Jag låg länge som sämst tvåa men med ca. 800 meter kvar blir jag både omgliden och prejad. Med 500 meter kvar är jag sist (?) i klungan men bestämmer mig att det inte spelar någon roll, jag ska ju vinna det här! Går om i eget spår och stakar mig upp i tät. Ned i ”gropen” innan upploppet leder jag och är jämsides med Eddie in mot spurten. Jag känner där att jag drar ifrån och kan gå i mål som segrare. Riktigt skön känsla!!!

Tjejerna hade verkligen visat vägen innan genom att bli 1:a, 2:a och 4:a. Lovisa kom aldrig till start. Detta gav ett extra självförtroende då jag visste att vi hade riktigt bra material att tävla på. Så var det också och mina Rossignol C2:or levererade både glid och fäste! Tack återigen!

Drack Umaras U sport 2:1 under loppet, rätt hårt blandad för att få i mig 100 gram kolhydrater/timme. Tog två tredjedelars dos av Umara Intend 45 minuter innan och sista tredjedelen 15 minuter innan för att få en extra koffeinkick halvvägs in i loppet. Fungerade kanon!

Resultat 30 km klassiskt

KE:s film från loppet, varv två eller tre?

Sista varvet, 29 km har avverkats

På väg in mot upploppet jämsides med IFK Moras Eddie Edström.
150 meter kvar, en sista koll åt sidan innan full fall framåt.
Efter målgång

Tre år sedan jag sist vann en Volkswagen Cup-deltävling (då Intersport Cup). Då var jag lyckligast i hela världen och det var ett stort steg framåt i min karriär. Igår var jag självklart väldigt glad men mer lättad att jag äntligen kan visa för mig själv hur fort jag kan och bör åka. Har varit några säsonger med djupa dalar och för få toppar. Mina mål är högre än gårdagens seger men det var ett viktigt och extremt välkommet steg på vägen!

Torsby 2016, en osannolik dag och kanske min karriärs hittills viktigaste lopp av flertalet anledningar. Igår var det obeskrivligt skönt att äntligen få korsa mållinjen först igen!

Tack till alla som hört av er! Fantastiskt kul att så många bryr sig, både i med och motgång.

Har i princip inga bilder från dagen, ifall någon har någon bra vore det schysst ifall ni kunde skicka dem till mig! Skriv till mig via kontaktformuläret!

Och slutligen för att få lite perspektiv på saker:

Starten på 20 km dubbeljakt i Hudiksvall, JSM 2010. Andra året som junior. Samma skidstadion, liknande före. Gick i mål som 16:e och var sjukt nöjd, mitt klart bästa resultat jag hade gjort! Idag är jag extra är jag stolt över de framsteg jag gjort sedan dess.
Resultat 2010, 20 km dubbeljakt.