Inställt Storlirennet, Volkswagen Cup i Kalix

Hallå!

Sedan jag skrev senast har jag varit ned till Jämtland i en vecka och sedan kört tillbaka till Norrbotten för att åka sex tävlingar under de kommande 10 dagarna!

Jag och Jenny åkte alltså ned till Östersund under torsdagen förra veckan. Jenny skulle jobba på Stadium under helgen och jag tänkte passa på att åka Storlirennet. Skatetävlingen går från Storlien (ca. 16 mil från Östersund) över fjället och den norska gränsen till Meråker, en sträcka på 36 km. Jag förberedde två par skidor kvällen innan efter att ha fått vallatips från klubbens vallachef Karl Edenroth. Följande morgon plockade jag upp Simon Hallström innan vi begav oss mot Storlien. I bilen läste Simon på Storlirennets Facebooksida att allt var bra och att tävlingen skulle hållas. När vi väl är på plats en dryg timme innan start så snöar det en hel del och vinden tilltar precis som väderleksrapporterna varslat om under de senaste dagarna. Just när motionsklassen ska starta kl. 10, en timme innan tävlingsklasserna, och deltagarna står redo på startlinjen ropar speakern ut att tävlingarna är inställda och att man ska lämna tillbaka chipen till tävlingsexpeditionen. Riktigt tråkigt även om det nog var rätt beslut. Det märkliga är att väderleksrapporterna hade lovat detta väder hela veckan och ändå har man inte förberett reservbanan i Meråker. Dessutom tog man emot efteranmälningar på 1000 kr någon timme innan man ställde in tävlingen. Senare fick vi veta att arrangören kommer behålla hela anmälningsavgiften (600-1000 kr beroende på när man anmälde sig) för alla deltagare. Vi lämnade Storlien och arrangemanget med en bitter eftersmak.

Bansträckningen, först ca. 100 höjdmeter stigning innan det går svagt utför nästan hela vägen till Meråker. Loppet har blivit flyttat till Meråker både 2017 och 2018 p.g.a. dåligt väder. 2019 blev det inget lopp överhuvudtaget.

Luften gick ur en rejält då man hade förberett sig på att få en lång och härlig tävling över fjället, klockan närmade sig 11 och man hade två timmars bilfärd hem igen. Tävlingen var även en del av planen som jag och Jocke satt upp inför 50 km skate i Gällivare nästa lördag. Som tur var så arrangerade några åkare från Järpens skidgymnasium och Åsarna IK istället en träningstävling i Duved (några kilometer från Åre). Jag, Simon Hallström och Petter Engdahl drog dit och körde några trösklar innan jag och Petter även deltog i tävlingen. Blev närmare en timmes hård och kvalitativ intervalltid i slutändan. Efter det kikade vi in Petters lägenhet i Åre innan jag och Simon körde hem till Östersund igen. Inte en helt bortkastad dag alltså!

Dagarna efter tränade jag på i Östersund tillsammans med bl.a. Oskar Kardin och nyss nämnda Simon Hallström. Igår (onsdag) rullade jag och Jenny återigen upp till Norrbotten där vi båda kommer köra den avslutande Volkswagen Cup i Kalix och sedan Volkswagen Tour i Gällivare. Volkswagen Cup är alltså den svenska cupen för seniorer där juniorernas motsvarighet heter Scandic Cup. Under denna helg kommer avslutningarna i Volkswagen/Scandic Cup arrangeras i Kalix. Volkswagen Tour är en fristående minitour som arrangeras i samband SM-tremilen/femmilen i Gällivare.

Så här ser tävlingsprogrammet ut framöver:

Volkswagen Cup i Kalix:

Fredag 22/3: Skatesprint

Lördag 23/3: 5/10 km (klassiskt)

Söndag 24/3: 10/15 km jaktstart (klassiskt)

Volkswagen Tour i Gällivare:

Torsdag 28/3: Sprint (klassiskt)

Lördag 30/3: SM 30/50 km (skate)

Söndag: Jaktstart final climb uppför dundret (skate)

Sprintbanan i Kalix som vi kommer köra imorgon! Riktigt snabb och rolig bana på strax över 2 minuter!
Tävlingsbanorna i Kalix för lördag och söndag. Blir fina tävlingar!
Fotat för lite senaste tiden. Lägger upp en bild på mig och Jacob Engström tagen i Lettland 2015. Jacob avslutade sin skidkarriär för någon vecka sedan iklädd University of Utah’s tävlingsdräkt. Sista tävlingen blev i Anchorage, Alaska under RMISA Regionals. Vi har haft många fina träningspass tillsammans genom åren!
Jacob på träningsläger hos mig för något år sedan.
En legendarisk bild! Intervaller på Pagla med Jacob för några år sedan.

Nej, nu ska jag gå och äta kvällsfika. Imorgon drar finalerna i Volkswagen Cup igång. Vi seniorer kör alltså skatesprint under eftermiddagen/kvällen på skidstadion i Kalix. Hinner nog med ett träningspass på morgonen innan det! Vi hörs efter helgen, kanske under helgen ifall det går jävligt bra (framgångsbloggare som man är nu för tiden).