SM-teamsprint och Fjälltopploppet

Hej!

Under tisdagskvällen plockade jag upp min lagkamrat Björn Sandström här i stan innan vi påbörjade bilfärden mot Bruksvallarna och säsongens sista tävlingshelg.

Klubben hade en rätt liten trupp med endast tre damer och tre herrar + Karl Edenroth som vallare/ledare.

SM-teamsprint, skate: Björn och Johan har bildat Piteå Elits herrlag i teamsprint de senaste två säsongerna men detta år fick jag chansen att åka tillsammans med Johan och med Björn som reserv. Tävlingarna hölls på skidstadion i Bruksvallarna på den vanliga men nedkortade sprintbanan (man åkte inte backen längst bort). Denna dag var det smått otroliga 55 herrlag anmälda (alltså 110 herrar)! I slutändan kom 47 lag till start där dessa delades upp i tre olika semifinaler där de två första går vidare och sedan de nio bästa tiderna. Jag och Johan placerades i den sista semin, fördelen med det var att man kan kunde jämföra tiderna med de tidigare semifinalerna och i den bästa av världar spara sig, nackdelen var att man fick 36 minuter kortare vila in mot finalen jämfört med den första semifinalen.

Vår laguppställning var rätt självklar där jag körde första sträckan och Johan den andra. Planen var att hålla sig långt fram hela tiden, inte ödsla onödig energi och göra bra växlingar. Vi lyckades väldigt bra med detta i semifinalen, vi växlade aldrig sämre än 3:a och vi båda upplevde att vi tog oss till final relativt billigt trots att vårt heat gick fortast. Johan gick i mål som säker 2:a och bakom var det flera tider som gick vidare.

I finalen hade jag lite mer problem med positionerna på den snabba banan (ca 2.10 min åkning) och växlade till Johan som 4:a, 5a: och 5:a på de respektive sträckorna. Största missen från min sida var dock att på näst sista krönet på sträcka två så går min högra klick-rem av till hälften, d.v.s. den fungerar fortfarande men sitter mycket lösare och några centimeter längre ned. Jag hade med extrastavar till växlingsområdet men utan remmar, tanken var ju att om någonting går av så är det ju röret och då är det perfekt att bara klicka i remmarna. Frågade efter en extra KV+rem medan Johan körde sin andra sträcka men utan att få tag i en. Ut på sista sträckan hade Johan fixat perfekt läge åt mig där jag fick gå i rygg på Martin Bergström. Hans fart var dock för hög för mig och i kombination med hyfsat stumma ben och en opålitlig stav växlade jag som 5:a, två sekunder från medaljplats. Johan gjorde dock en riktig monstersträcka och kom ikapp tättrion alldeles innan upploppet och kunde där spurta om IFK Umeå och säkra bronset!

Less på mig själv att jag hade monterat dit en sliten rem som jag använt på rullskidpassen i somras. Skulle även ha prioriterat om skidvalet och valt en grövre slip som passade bättre senare på dagen under finalen. Hade sjuka skidor under semin, s.k. ”Piteå Elit-skidor” och mer normala under finalen. Johan hade snarare åt andra hållet då han körde på en GR-slip.

Riktig kul att få ta en medalj tillsammans med Johan! Jag skrev på Instagram att jag tävlade tillsammans med honom för 14 år sedan, då i skicross-stafett i Kalle Anka Cup i Malung. Varken han eller jag minns hur det gick och det verkar vara omöjligt att idag få tag i dem resultaten, Johan gjorde ett långt och seriöst försök och skummade igenom gamla resultatdatabaser på nätet.

På jakt efter IFK Umeå, sträcka 5 i finalen. Foto: Sofia Henriksson
Foto: Sofia Henriksson
Medalj!
#1992 #norrbotten
Prispallen. Hugo Jacobsson och Oskar Svensson vann för Falun Borlänge SK, tvåa blev Gustav Nordström och Karl-Johan Westberg för Borås SK. Detta är fjärde året i rad de står på pallen i SM-teamsprinten, dock utan guldmedalj.
Final teamsprint, placering 1-9.
Placering 10-15.
Fredag blev tävlingsfritt för mig, istället hejade jag på Johan och Johannes Hortlund i 100 m supersprint i Ramundberget. Johannes gick hela vägen till final där han slutade 2:a.

Fjälltopploppet, 35 km skate masstart: Sista loppet för säsongen! Hade en riktigt kass dag på jobbet förra året så det självklara målet var att slå fjolårets resultat och avsluta säsongen på topp. Märkte fort att jag hade en bra dag på jobbet och kunde gå med relativt lätt uppför första fjället där vi var fyra-fem åkare som hjälpte till att hålla farten. Uppför andra fjället efter Ramundberget började det gå fortare och tyvärr släppte jag ledarklungan på ca. 8-9 (?) åkare just innan vi nådde toppen (ca. 20 km in i loppet). Blev så småningom ikapp åkt av den andra klungan med placeringarna 10-22 (typ), ca. 30 sekunder bakom tätklungan. Så småningom fick jag, Axel Ekström, Karl-Johan Westberg och Simon Lageson igång ett bra samarbete där vi turades om att växeldra. Långsamt, långsamt åt vi upp avståndet till täten samtidigt som resterande åkare i vår klunga släppte. De sista fem sekunderna upp till tätklungan tog nästan två kilometer att täta. Just innan den långa utförskörningen ned mot Bruksvallarna var vi dock ikapp och vi tackade varandra för samarbetet.

In mot spurten med en kilometer kvar låg jag 3:a men kände mig rätt bränt samt att jag började få samma krampkänningar som under femmilen. Suck. Gick i mål som 6:a, 6.8 sekunder efter Johan som återigen gör ett riktigt bra lopp! Efteråt låg jag och spydde i målfållan. Fan vad kul det är att tävla på våren alltså! Björn blev placeringen framför mig och därmed var vi återigen alla herrar inom topp-6. Väldigt nöjd med min insats ändå, var en rejäl kämpainsats för att komma ikapp klungan och sedan blir jag ändå 6:a.

Karl var ensam vallare denna helg men hade ändå fixat brutala skidor! Helt sjukt att vi hade så bra glid i de förhållanden som bjöds på med kall snö uppe på fjället och sedan betydligt blötare nere vid Ramundberget och Bruksvallarna.  Björn hade nästan dåligt samvete de sista kilometerna in mot mål!

Placering 1-14
Placering 15-30.
I väntan på prisutdelning och after-ski.
Outfiten under afterskin i Ramundberget där SK Bore:s Pontus Hermansson och Johannes Ringsby spelade. Den efterföljande festen skedde i Funäsdalen och jag och Johan kom hem sent in på småtimmarna. Riktigt lyckad kväll förutom att bussarna var väldigt sena vilket resulterade i att man stod utomhus och väntade i totalt 90 minuter i minus 15 grader. Som tur var hade man lite värmande innanför bröstet.

Riktigt trevlig säsongsavslutning! Älskar att hänga med min klubb! Sedan är det ju alltid kul med SM-medaljer och bra resultat! Nu blir det lugnare med träning framöver. Den 24:e april har vi sponsordagar uppe i Piteå och den 27:e april drar vi igång med det klassiska träningslägret i Saxnäs!

Vi hörs innan dess!