Sponsordagar, Saxnäs, Elpex

Hej!

Sponsordagar med klubben:

Onsdag till fredag förra veckan samlades klubbens åkare, tränare och styrelse i Piteå för några gemensamma aktiviteter med sponsorer till klubben. Roliga dagar och kul att få träffa folket i klubben under andra omständigheter än enbart träningsläger och skidtävlingar.

Jocke Abrahamsson håller föreläsning om träning och aktivitet i vardagen för Wibax-personalen.

Saxnäs:

Fredag efter lunch åkte vi mot Saxnäs där vi nu befinner oss och vi kommer stanna här till fredag lunch. Det väldigt varma vädret har tagit hårt på snön och elljusspåret där vi brukar köra eftermiddagspassen lever farligt just nu. Stefan på Saxnäsgården gör det han även om vädrets makter inte är på vår sida just nu. Däremot har vi haft hyfsat bra skare på de första förmiddagspassen och vi hoppas att det fortsätter vara några minusgrader på nätterna så att vi kan fullfölja lägerplanen. I söndags körde vi ett hårt, klassiskt intervallpass med både trösklar och AIII+.

Lustigt att allt fler verkar bli upprörda över detta träningsläger som vi alltid lägger under vecka 17, vad jag vet så är det ingen mänsklig rättighet att chilla i en dryg månad efter säsongens slut. Vi tror på att komma igång tidigt och passa på att träna på snö så länge som möjligt.

För den skarpsynte så syns en liten prick högst upp på berget, det är Björn som blev tvungen att göra det han behövde göra (ta sig hela vägen upp).
Skidåkning på sjön väster om Saxnäs. Fungerar bra när skaren sviker oss.

Tre filmer från intervallpasset i söndags:

Elpex rullskidor:

Eftersom jag just nu genomför de absolut sista skidpassen för denna vinter tänkte jag att det är på tiden att jag gör en närmare presentation av de träningskamrater som varit mig trogna de senaste fem somrarna. Jag tränar på det Piteå-baserade rullskidmärket Elpex och är väldigt stolt över att representera dem. Sedan de fick nya ägare för några år sedan har produktutbudet växt ordentligt med flera nya modeller, bl.a. Evolution V och X. Man har även utvecklat bl.a. en rullskidbroms till klassiska rullskidor. Annars tycker jag att de flesta rullskidtillverkare verkar nöjda med sitt sortiment då inga uppdateringar skett det senaste decenniet (mer eller mindre).

För skateskidor använder jag F1 Pro och F1 Composite. F1 Pro är en vanlig, hederlig skateskida i aluminium, dessa kör jag majoriteten av intervallpassen på. F1 Composite är som namnet skvallrar om tillverkad i en kompositblandning och delar samma egenskaper som den den klassiska rullskidan Elpex Evolution. Stommen är 10 cm längre än F1 Pro och ger en mer skidlik känsla där det är svårare att ”fuska” med skären, d.v.s. göra tå-frånskjut. De flesta distanspass kör jag på denna stomme. Bägge dessa rullskidor har olika rullmotstånd. Några av mina skateskidor har jag ägt i drygt fem år och de har rullat en bra bit över 1000 timmar utan att visa tecken på att ge upp.

På klassiskt använder jag Elpex Team 610 och den testvinnande Elpex Evolution. Jag kör 80% av passen på rullmotstånd 3, ibland väljer jag att köra på rullmotstånd 4 när jag är hemma i Norrbotten och kuperingen är mindre. Sedan några år tilllbaka har de även rosa PU-hjul i rullmotstånd två som är godkända för rullskidtävlingar. Elpex Team 610 är liksom F1 Pro en vanlig, hederlig rullskida i aluminium. Den som däremot sticker ut är min favorit Elpex Evolution.

Elpex Evolution har samma stomme som F1 Composite, alltså en stomme som är byggd av kompositmaterial. Dock är den självklart längre då det är en klassisk rullskida. Evolution använder sig av en speciell, patenterad hjulupphängning för att dämpa vibrationer och det fungerar faktiskt, jag skulle aldrig ge mig ut på en ojämn väg och inte välja denna modell vid klassisk åkning. Evolution placerar sig oftast i det absoluta toppskiktet i rullskidtester (rullskidor.nu, langd.se) och vinner oftast i kategorin ”åkkomfort”. Jag har haft samma stommar utan att behöva byta något annat än hjul. Trots att stommen inte är i aluminium och varit med om det mesta (krascher, trottoarkanter, grusväg) så visar de inga tecken på att ge upp. Skulle någonting ändå krångla så har Elpex betydligt bättre priser på reservdelar än sina konkurrenter. Liksom de andra klassiska rullskidorna så finns de med flera olika tröghet på hjulen, från tävlingshjul till de tröga 4:orna.

Elpex Evolution finns hos skidsport.nu i Bromma och har kampanjpris på de båda Evolution-modellerna, Evolution V (rosa, lägre viktklass) och Evolution X (svart, högre viktklass). Fri frakt och fri retur!

Mina Elpex Evolution X en augustidag i Älvsbyn