Ett Vasalopp på rullskidor

Hej!

Några höjdpunkter från den gångna veckan:

  • I måndags hade jag tre timmar cykel på planen. Vaknade upp till spöregn och valde istället att springa. Sprang runt Frösön där stora delar var längs ”Frösön runt”-markeringarna för mtb, dock skarvade jag för att inte få längre än tre timmar på klockan. Jag hoppade även över Bynäset då det hade gett ytterligare 45 minuter. Blev 31,2 km (5:46 min/km) och 358 höjdmeter. Påbörjade lyssningen av tredje boken i Geoerge R.R. Martins serie ”A Song of Ice and Fire” (också känd som Game of Thrones). Liksom övriga världen avskydde jag den sista säsongen som gick på tv i våras. Vill dock ge den en ärlig chans ingen jag uttalar mig definitivt så därför är det på sin plats att jag inte enbart sett tv-serien utan även tagit del av böckerna. Tidigare lyssnade jag på mycket poddar när jag tränade distanspass men sedan 1.5 månad tillbaka har jag alltså börjat med ljudböcker. Fungerar fint när man vill att tiden ska gå lite fortare.
Måndagens version av Frösön runt, sprang norra sidan först. Bynäset är halvön som syns till vänster i bild. Den öppnades upp för något år sedan efter att ha varit ett militärt övningsområde. Nu får man vistas längs med stranden och det är rätt fint att springa/cykla runt halvön.
  • Fem timmar träning i tisdags blev det (2.5 h + 2.5 h). Oskar Kardin gjorde sällskap på bägge passen. Kul att ha någon att träna med, jag har varit någon av en ensamvarg senaste månaden. Första passet på en månad där man kunde träna BÖ (bar överkropp).
Foto: Sofia Henriksson
  • I onsdags var det dags för veckans första av tre intervallpass. 5 x 10 minuter klassiskt med lite hårdare körningar inlagda då och då under intervallerna. Oskar var återigen med som träningssällskap. Vi körde på rullskidbanan där vi startade längst ned i snölagret – upp 5a – slalombacken – utegymmet – omegan – rätt ned i velodromen – upp granrisbacken – mål på toppen av slalombacken. Jag körde på Elpex 4:or och Oskar på Swix 3:or. Fint pass och kändes som vi åkte rätt fort ändå. Det skiljde 5 sekunder mellan alla intervaller så vi hade bra kraftdisponering. På kvällen körde jag veckans andra styrkepass.
Efter ett väl utfört förmiddagsarbete.
  • Torsdag och bara ett träningspass på planen! Dock var det fem timmar som skulle in denna förmiddag så det kändes inte riktigt som en halv vilodag. För tredje dagen i rad var Oskar en god vän och ställde upp som träningssällskap där enda villkoret var att vi skulle köra klassiskt/stakning hela passet. Det gick jag med på och jag fick även med mig Jenny. Vi körde den ”klassiska” Brunfloviken och Dvärsätt-rundan. Första tre timmarna hade vi sällskap av min lagkamrat Björn samt Lager 157:s Emil Persson. Fem mil in i passet stannade vi på ICA Vallhalla på Frösön för att äta en bulle och fylla på med vätska. Jag körde med ett vanligt vätskebälte med en extra mjuk flaska i locket som rymde 0.5 liter. Hade även med en påse med Umara sportdryck (U Sport 1:0,8 citron) som jag hällde ner i bältet när vi stannade på ICA. Totalt cirka 3 liter sportdryck förtärde jag och hade aldrig några dippar under de fem timmar vi var ute. Jag körde återigen på Elpex 4:or. 90 kilometer, 5:05 h och 846 höjdmeter.
Brunfloviken, Brattåsen, Frösön (Vallsundet), Rödön, Dvärsätt, Ås, hem.
Inga bilder från passet, bara denna från kvällen. Lätt att bränna sig när man inte sett solen på en månad. Körde i linne och det var konstant molnigt men ändå åkte man dit.
  • Fredag och intervaller. Eftersom vi hade annat planerat under dagen så drog jag till STC City (tidigare Sportsgym) och sprang intervaller på löpbandet. Började med en 20 minuter lång tröskel på 15% och 9 km/h. Sedan sprang jag 4 x 4 min på samma lutning och mellan 11.0 – 11.6 km/h. Bra känsla under tröskeln, inte lika bra under 4 x 4 min. Sprang i mina nya Hoka One One Cavu och jag måste säga att de är fantastiskt sköna! Väldigt lätta men även med bra dämpning och 4 mm drop från häl till tå.
Var tvungen att även torka av bandet bredvid mig då svetten hade flugit ända dit.
Klockan 10.30 rullade jag, Jenny, Anders och Petra mot Trumvallen. Jag och Anders hade gett tjejerna fjällridning i julklapp och nu var det då dags! Jag hade aldrig tidigare suttit på en häst och var lite nervös. Efter en kort genomgång av vår guide var det i princip fritt fram att rida kors och tvärs i skogen som man ville. Första 5 minuterna var jag rätt skakis, efter en kvart kunde jag slappna av helt och efter en halvtimme kände jag mig som en riddare ur Game Of Thrones där i skogen ridandes på mitt kallblod Mack. Riktigt kul var det!
LOL
  • Idag, lördag har jag vilodag och försöker vara produktiv.. Imorgon väntar veckans tuffaste intervallpass!