Träningstävlingar, läger i Hemavan

Hej!

Oj då, det här inlägget dröjde verkligen längre än planerat. Svårt att få med allt som hänt senaste tiden, tränat ytterligare en vecka i Östersund innan jag drog till Hemavan med klubben. Vi kan väl börja med att gå igenom förrförra veckan och höjdpunkterna (jobbigaste/mest smärtsamma passen) från den?

  • Söndag 2019-07-14: 2 x 15 min klassiskt tröskel följt av 10 x 2 min AIII+. Erik Axelsson var tillbaka i Östersund efter sin nästan två veckor långa semester i Trondheim. Jag lade detta passet på eftermiddagen så att han skulle kunna hjälpa mig vid B-bandet på Vintersportcentrum. Körde först två stycken 15 min-intervaller med 5 min vila mellan. Dessa gick bra och jag klarade subnivå 4 (+ lite snabbare) från skidförbundets testprotokoll utan problem. Efter det var det då dags för att ”dö” på bandet. Bestämde mig innan för lutning och hastighet baserat på intervaller från förra året då jag körde på 4 minuter. Nu skulle jag bara köra i 2 minuter men med endast 1 minut vila. Skamgränsen sattes till 13 km/h. Började på 14 km/h och insåg fort att det var för fort. Intervallerna som följde sänkte jag med 0.2 km/h på varje tills jag efter fjärde nått min lägsta tillåtna på 13 km/h. Då var det bara att börja tugga taggtråd och försöka åka så effektivt som möjligt. Klarade passet och gick aldrig under lägsta tillåtna hastighet även om det var fruktansvärt jobbigt. Tror jag hade fem intervaller över 96% av maxpuls.
Efter sista tvåminutaren.
Mr. Coach.
Pulskurvan.

 

  • Onsdag 2018-07-18: Träningsrace 18 km skate individuell start. Skidförbundet med Fredrik Uusitalo anordnade några tävlings-/träningsdagar i Östersund onsdag till fredag. Jag passade på att få några fina pass med nummerlapp på bröstkorgen. Denna onsdag var det alltså 18 km skaterace på rullskidbanan. Jenny var ensam i damklassen och i herrklassen kom jag, Björn Sandström,, Carl Olander och Johan Bergman (skidskytt) till start. Jag hade ingen fantastisk dag på jobbet utan fick slita ont från varv 1. Det bekom mig inte utan jag var nöjd att få ett tävlingsmoment mitt under veckan.
Karl Edenroth hälsade på under två dygn. Han coachade under skatetävlingen och efter lunch drog vi till Grytan för att testa på fotbollsgolf. Vi spelade på en 9-hålsbana och det var riktigt kul! Rekommenderas!
På kvällen blev det grillning på Bynäset. #Oakley #SponsraMigNågonJävlaGång
  • Fredag 2018-07-20: Träningsrace 15 km stakning masstart. Tre herrar till start i form av jag, Björn Sandström och Max Novak. Fem varv på rullskidbanans 3 km-slinga med spurtpris på högsta punkten vid varv 1 och 3. Jag tog första spurtpriset och det kändes även som att jag hade kontroll på det andra när min stavrem gick av. Den har hängt med många somrar så enbart mitt fel att jag inte kollat skicket på den senaste månaden. Fick en reservstav vid varvning men på den var spetsen åt fel håll. Kunde vrida den men då var Björn och Max långt borta. Tuggade på rätt bra själv ändå och fick ytterligare en fin tävling!
Björn och jag.

Hemavan med Piteå Elit

Förra måndagen packade jag, Björn och Lisa en Ford Ranger från Bilbolaget i Östersund och styrde kosan mot Hemavan där klubbens träningsläger i juli skulle hållas. Sist jag var i Hemavan var jag 5-6 år och det jag minns därifrån är att jag tappade motorn/skjutvapnet till min transformerleksak på en parkering. Jag minns även ”Guldbollen” och fjällträdgården som låg i anslutning till den.

En Ford Ranger som vi fick låna av Bilbolaget Östersund. Tack för det!

Nåväl! Deltagande på lägret var (förutom de nyss nämnda) Johan Häggström, Sofia Henriksson, Emma Ribom, Martin Bergström (tillbaka i klubben!), Pål Jonsson (Strömnäs GIF) och Erik Granström (Strömnäs GIF). Ledare för klubben under lägret var Karl Edenroth och Joakim Abrahamsson. Vi bodde i tidigare nämnda Guldbollen som tidigare var ett fik men som nu renoverats till en lägenhet med 14 bäddar. Liksom övriga landet hade vi riktigt, riktigt varmt under denna vecka och att bo i en lägenhet klädd i metall och utan fungerande luftkonditionering gjorde inte saken bättre. Men! Vi härdade ut och försökte lösa värmen på bästa sätt genom att mörklägga sovrummen, öppna de fönster som gick, sov med 1.5 litersflaskor fyllda med is m.m.

Jag hade bra form under lägret och var pigg på de allra flesta pass. Brukar dock inte vara något problem för mig att träna mycket och hårt i juli månad, utmaningen ligger i att göra rätt i oktober och november.

Träningen under veckan bestod bl.a. av tre fartpass, ett gympass och ett längre crosspass på fem timmar. Vi nyttjade fjällen som fanns i närheten för löpning/cyklung och de mindre asfaltsvägarna för rullskidor. Några pass vi körde:

Stakintervaller: Första intervallpasset var stakintervaller längs en småkuperad väg. Upplägget var 2 x 7 min tröskel, 2 x 5 min AIII+ följt av 6 x 2 min AIII+. Ett kul upplägg och jag hade träningsvärk i magen i nästan 4 dygn efter detta.

Staka.
Björn var halvsliten efter sista intervallen.

Klassiska intervaller: Andra intervallpasset körde vi klassiska intervaller uppför vägen mot Laisaliden. Den vägen mäter ca. 2 km och närmare 200 höjdmeter (?). Körde utan GPS detta pass då min klocka hade svagt batteri. Vi startade dock en bit innan korsningen så att vi gick ca. 1 minut med stakning innan backen. Gänget körde mellan 4-5 vändor för att få en totaltid kring 40-50 minuter. Vi körde under eftermiddagen och minns jag inte helt fel så var temperaturen över 30 grader. Blev till att hinka en hel del U-sport kryddat med U Salty-tabletter.

Fem timmar crosspass: Under fredagsförmiddagen körde vi ett fem timmar långt crosspass. Vi började med 2.30 h mtb på grusväg/asfaltsväg. Marcus Grate bodde i Tärnaby under helgen och var med på detta pass. Han skötte dragjobbet på cyklingen där vi plockade 850 höjdmeter och snittade 29.7 km/h. Inte illa för att sitta på heldämpade mountainbike-cyklar kan jag tycka! När det var dags för stakning tog jag över dragjobbet då jag ville snitta över 20 km/h här. Lyckades med det och avslutade passet med 51 km (20.3 km/h) stakning på Elpex 3:or.

Last men standing. Jag och Martin stakar på med 15 minuter kvar till målgång.

Skidgångsintervaller: Sista intervallpasset kördes under lördagsmorgonen. En tröskelintervall följt av 6 x 4 min AIII+. Varmt, slitsamt och alldeles underbart! Gillar hufs-/skidgångsintervaller, simpelt och lätt att driva puls!

Jag på någon topp.
Gänget som körde skidgång (Erik var också med men tror han låg avsvimmad någonstans när vi tog bilden).

 

Övriga bilder:

Vi bodde alltså i denna runda byggnad. Lägenheten är på två våningar där övervåningen består av kök/bastu/jacuzzi medan nedervåningen består av flera sovrum och toaletter.
Brände mig rätt ordentligt under andra halvan av crosspasset.
Sista skedde under söndagsförmiddagen. Löpning stod på planen och vi hann med närmare 1000 höjdmeter innan vi packade ihop och åkte hem.
Fint i fjällen! Bilden är från lördagens eftermiddagspass. Två timmar mountainbike var planen. Vi kom hem efter 4.30 h (3.30 h cykeltid, 1 h punkteringstid). Vi gissade att vi skulle kunna snitta ca. 15 km/h, istället blev det just över 8 km/h. Leden var inte lika snabb som vi hade hoppats. Dessutom fick Björn tre (!) punkteringar på samma däck, sista timmen cyklade vi utan några reservslangar kvar. Som tur var slapp någon leda cykeln hem.

Nu blir jag i Östersund fram till mitten av augusti. Åker upp till Norrbotten då jag ska bli morbror samt att klubben har läger under vecka 34.