Träningsläger i Piteå, 4:a Sportsgym Trail, Oakley M Frame

Hej!

Piteåläger (21 – 25 augusti): Förra veckan hölls klubbens fjärde träningsläger för detta träningsår. Eftersom de flesta i vår klubb tillhör någon av landslagsgrupperna varav två av dessa grupper (Bauhaus och a-laget) skulle till Frankrike i tre veckor så var klubbens deltagande minimalt. Mia är på väg tillbaka efter sina diskbråcksoperation vilket gjorde att enbart jag, Martin (anslöt under helgen) och Sofia var de som representerade klubben på träningspassen detta hemmaläger. Dock hade vi några inbjudna som deltog på de flesta pass, bl.a. Strömnäs GIF-juniorerna Erik Granström och Pål Jonsson. Även långloppssatsande Jesper Pettersson och älvsbybröderna Hortlunds deltog på flera pass. Kul med gästspel på träningslägret och med lättare rull på juniorerna kunde man få fin sparring på passen.

Lägret inleddes med ett styrkepass på Stefan Thomsons gym S.T.a.R. i Bergsviken som ligger ca. 50 meter från hotellet där vi (jag) bodde. På eftermiddagen under första dagen så sprang i mot Kalahatten, ett berg i Kalamark. Därefter rullade träningslägret på och vi hann bl.a. med två fina intervallpass. Lunch åt vi på Golfen och middag var vi ofta bortbjudna, bl.a. till familjen Henriksson och till klubbens ordförande Per Jervfors.

Korta intervaller/långa impulser på Skierg i mitten av gympasset. Foto: Sofia Henriksson
Klassiska intervaller på Lindbäcksstadion under lördagsförmiddagen. Martin i tät, Pål 2:a och jag 3:a.
Klassiska intervaller. Johannes Hortlund i rygg på mig.
Bild från första intervallpasset, skate på Lindbäcksstadion under torsdagseftermiddagen.
Juniorerna försöker plåga mig under ett A1-pass runt byarna i Piteå. De på 2:or, jag på 4:or. Tror vi snittade 19.1 km/h, fint pass!

Efter lägret stannade jag kvar i Norrbotten några dagar samtidigt som Jenny anslöt från militärlandslagets träningsläger i Vålådalen. Vi spenderade tre dagar i Teugerträsk (mina föräldrar) och Älvsbyn (hos min syster) och de sista två dagarna i Luleå hos mina svärföräldrar.

Stolt morbror och gudfar till Edith!
Rullskidåkning i Luleå. Lånade Jennys Marwe och begav mig ut mot Bergnäset. Helt plötsligt flyger jag två meter och landar på ena höften. Sätter mig upp och ser att ena rullskidan fastnat i ett hål. I vanliga fall hade man sett dem men regnet gjorde att de såg ut som vanliga vattenpölar. Tur man är byggd av granit och stål.
Fina hål.
Älvsbyn kontrar den hiskeliga Max-skylten (se tidigare inlägg)!

Sportsgym Trail: Igår (lördag) var det dags för löpartävling igen. Denna gång var det Sportsgym Trail som gick av stapeln ute på Frösön. Sist jag sprang var 2016 och då blev jag 2:a. I år var startfältet extra starkt med bl.a. Oskar Kardin och Joakim Lantz (båda sub. 32 min på Offerdalsmilen i juni). Banan utgår från idrottsplatsen Lövsta och går längs skidspåren och stigar i närområdet. Stigarna är rätt svårsprungna med antingen högt gräs eller väldigt mycket rötter och stenar. Dessutom springer man på ca. 1,5 km myrmark.

När starten gick så tog Oskar täten direkt och jag lade mig bakom. Vi fick fort några sekunders lucka bakåt och efter en knapp kilometer valde jag att släppa. Enligt Oskar sprang han första kilometern på 3.04 min! Lantz och Hörnfeldt kom fort ikapp och jag lade mig i rygg bakom dem. Efter att Oskar lugnat ned sig var vi ikapp honom och Lantz gick upp och drog. Kändes rätt kontrollerat för mig och benen var pigga. När vi kom ut på första myren ramlade jag på en spång och tappade några jobbiga sekunder. Dunkade ikapp avståndet vid nästa myr efter ca. 5,5 km men då var jag också rätt så stum. Släppte tättrion och låg typ 10-15 sekunder bakom i tre kilometer. Såg framför mig att Rasmus släppte täten med 1,5 km kvar. Jag försökte jobba ikapp avståndet men han bet ifrån och jag gick i mål som 4:a.

Vid prisutdelningen nämnde speakern att alla tre på pallen hade tagit banrekord. Jag vågar nästan gissa att jag med mina 7 sekunder upp till pallen även gjorde det med mina 37:44 min. Hittar tyvärr inga gamla resultatlistor. Däremot var jag minuten snabbare än sist jag sprang 2016, fint! Tävlingen mätte 89 höjdmeter och jag hade ett snittempo på 3:46 min/km.

Resultatlista, topp-7
Avhängd, 6 km in i loppet? Foto: Daniel Gustavsson (han kan ta skarpa bilder också)
Snabb återhämtning efter målgång. Sprang i Hoka One One Torrent. Oskar x2 i toppen sprang i Hoka One One Evo Jaws, ett bättre skoval då den högre sulan på Torrent inte var helt optimal bland alla rötter.
Sprang hem i mina barfotaskor. Försöker som sagt bygga upp muskulaturen i fötterna och kanske bli av med viss pronation genom att springa några kortare stunder i veckan med barfotaskor. Enbart ”känns som att”- och ”borde ju”-argument till detta. Får se om det hjälper. Jag upplever att det ger en boost för löpsteget att springa med dessa som har 0 mm drop och sedan gå tillbaka till vanliga löpskor med 4-8 mm drop, d.v.s. att landningen på framfot följer med till de mer uppbyggda skorna.

Oakley M Frame Crystal Red: Igår fick jag hem ett par oanvända Oakley M Frame Crystal Red. Oklart vilket år de är tillverkade då denna generation av M Frame sträcker sig från 1999 till 2014! Dessa ska jag ha som en hyllning till mina första Oakleys (ett par röda M Frame) som jag införskaffade 2009 men som tappades bort sommaren 2012.

M Frame Crystal Red med den största linsen, Heater.
Tre generationer av M Frame, 1989 (dock i nyutgåva från 2019), 1994 och 1999.
Tre typer av loggor. Oakley-text 1989, klassisk logotyp ersatt med den upphöjda elliptiska ikonen 1994, metallikoner ersätter de formade plastikonerna från modellen innan på 1999-modellen.
Detta gör mig förbannad. Färgerna på denna Jawbreaker-ram är nog den mest kopierade bland Kina-kopiorna och tillsammans med Prizm Ruby ser dessa helt äkta Oakley Jawbreaker ut som ett par kopior! Missförstå mig rätt, Prizm Ruby är sjukt snygg men tyvärr har den en färg som påminner om Kina-kopiorna med gul/grönt skimmer. Tycker detta är en snygg färgkombination men när jag ser dessa kan jag bara tänka på piratkopior! Tack för det.