Träningstävling rullskidor, helg i Umeå, 1:a Tjurruset

Tja!

Några höjdpunkter i livet sedan senast:

2 x 10 km skate på rullskidbanan med Simon Hallström (2019-09-11): Fick med mig Simon på detta fina intervallpass. Vi körde en bana som mätte 10.5 km och sedan turades vi om att ligga i front och mata på. 5 min vila körde vi mellan intervallerna. Vi körde på Elpex 2:or, d.v.s. väldigt lätt rullmotstånd. Tycker det passar bra under hösten när asfalten är kallare och man vill ha lite mer fart och frekvens i åkningen då tävlingssäsongen närmar sig.

Pulskurva 2 x 10 km

Träningstävling, 16 km klassiskt i Östersund (2019-09-13): Fredag den 13:e arrangerades en träningstävling på Östersunds Skidstadion där skiduniversitetets Mattias Persson var initiativtagare. Tre varv på en slinga som mätte ca. 5.3 km och där rullmotståndet för dagen skulle vara 3:or. Jag hade en väldigt bra dag och kunde förvalta den fina känslan jag haft i kroppen de senaste veckorna. Alltid kul att få vinna, tror aldrig jag vunnit någon av skiduniversitetets rullskidtävlingar som jag ställt upp i genom åren.

Helg i Umeå: Efter rullskidtävlingen drog Jenny till Europcar med ett presentkort för att hämta ut en hyrbil som hon skulle köra upp till Umeå med. Jag hade egentligen inte tänkt följa men när hon blivit uppgraderad och kom hem med en ny Audi A6 S-line så packade jag väskan på 5 minuter. Efter en lunch på Jämtländska Matsalen rullade vi så upp till Umeå för att hälsa på Jennys syster Pernilla samt hennes sambo tillika Sveriges 3:e bästa långloppsåkare Niklas Henriksson (20:e på Vasaloppet 2019 och tredje bästa svensk, BABOOM!). Trevlig helg med knappt någon träning alls. Eller nja, under söndagskvällen när vi var tillbaka i stan körde jag 3 x 20 minuter klassiskt på rullskidbandet.

Trevlig bil

Vallsundet skate (i onsdags): För fem dagar sedan körde jag intervaller i Vallsundsbacken tillsammans med skiduniversitetet. Typ 90% körde skate denna dag. Hade dock fin sparring i form av Axel Ekström. Marwe 0:r hade vi under fötterna denna förmiddag. Legendariskt sinnessjuk motvind straight from Åre bjöds det på men tycker ändå vi levererade bra tider.

Film:

Tjurruset Östersund, 10 km (i lördags): I lördags var det dags för tredje och sista deltävlingen i årets Sportsgym Tour. Jag hade ingen chans på topp tre i totalen då jag inte sprang den första deltävlingen i maj, däremot ville jag självklart vinna denna deltävling. Tävlingen hölls ute på Frösön med Frösö Park som start- och målområde. Vi skulle springa två varv på en 5 km-slinga. Jag sprang banan ett varv som uppvärmning och tyckte efter ca. 800 meter att banan var rätt tråkig då jag hittills rört mig över grusvägar och elljusspår. Helt plötsligt vände dock snitslarna ned i en bäck och därefter följde nästan fyra kilometer som varvades med löpning i bäckar och surhål, några hundra meter löpning i Storsjön och vid ett tillfälle kröp man även i en vägtrumma. Dessutom startade de drygt 250 st anmälda i 5-km klassen en timme före oss så lagom till vår start var banan extra lerig, perfekt!

En kort stund efter att starten gått tog Joakim Lantz över dragjobbet från Håkan Emilsson och vi blev fort en klunga på fem (?) personer. Kort därefter kom vi till det första surhålet och där tog jag och Håkan ett bättre vägval än de andra och fick en lucka. Håkan släppte dock fort och helt plötsligt var jag i utbrytning. Efter drygt två kilometer gick banan ut i Storsjön där vattendjupet var ungefär upp till halva låret. Det var fruktansvärt tungt att springa där och när jag åter är tillbaka på stranden så har Anders Södergren anslutit till mig (tydligen så ska han ha hjälpt någon av löparna vid första surhålet att komma upp som den hedersman han är). Vi bildade då en tvåmannaklunga där Anders drog i de jävligaste delarna och jag höll farten på de mer lättsprungna partierna (som det inte fanns så många av). Ut på varv två efter fem kilometer sprungna såg det ut som att vi hade ca. 20-30 sekunder bak till Rasmus Hörnfeldt som jagade bakom.

När vi kom till den första bäcken igen så klev jag åt sidan och lät Anders löpa på genom de blöta partierna, han var helt brutal där. När vi kom ut till Storsjön för andra gången uppmätte jag min högsta puls för dagen (191, 96%) och fick släppa några sekunder på honom, jag orkade helt enkelt inte hänga på genom vattnet. När vi väl var tillbaka på stranden så vek banan tvärt upp längs en bäck och där var det även som snårigast. Jag borrade ned huvudet för att inte få grenar i ögonen och gjorde ett ryck för att täta luckan till Anders. Helt plötsligt smäller det till och jag ligger på rygg i bäcken och det tjuter i öronen. Chockad reser jag mig upp och förstår att jag sprungit in i en stock som är dold av all vegetation. Tar mig för pannan och ser på handen att den är väldigt blodig. Min första tanke blir att dra ned kepsen så långt det gick så att ingen funktionär skulle se blodet från mitt huvud och tvinga mig att bryta.

Efter en minuts ganska långsam löpning känner jag mig återställd och börjar arbeta på att täta luckan upp till Anders som börjat närma sig 20 sekunder. Kommer rätt fort ikapp och lyckas hänga på i de sista leriga dikena innan 700 meterna tar vid med torrare underlag. Med 200 meter kvar viker jag ut åt sidan och springer in som segrare. Skön känsla och efterlängtad seger då jag prenumererat på 2:a-4:e platser i löptävlingar denna sommar. Kände inte av smällen jag fick i huvudet heller så det var ju en bonus. Ser dock för jävlig ut i ansiktet nu med två bulor och tre jack i ansiktet.

Innan start, rättar till paketet en sista gång. Anders ser taggad ut.
Rejält skitig efter målgång. Några sjukvårdare såg till att rengöra det största jacket i pannan. De bjöd även på ett fint plåster, tack för det!
Resultatlista topp 30.
Lördagskvällen. Såg värre ut dagen efter då näsan hunnit bli ännu mer svullen och blå.
Imorse sicklade jag av mina längdskidor och efter lunch rullade jag och några till från militärlandslaget ned till Torsby. Här ska vi befinna oss på träningsläger fram till på söndag. Förmiddagarna kommer spenderas i skidtunneln. Jag har aldrig varit här under barmarkssäsongen så ska bli kul att få uppleva en ny träningsort.