Läger i Torsby med militärlandslaget

Hej!

I måndags förra veckan reste jag ned till värmländska Torsby där militärlandslaget i längdskidor tillsammans med svenska skidorienteringslandslaget skulle träna i en vecka. Att Torsby var lägerort denna gång beror på att de har en skidtunnel samt fina träningsförhållanden i övrigt. Jag har aldrig varit i Torsby sommartid vilket kan chockera många men är man från Norrbotten så är det nästan halva avståndet till Vuokatti och skidtunneln de har där.

Träningsplanen under veckan var att köra förmiddagspass inne i skidtunneln och sedan rullskidor/löpning/styrketräning på eftermiddagarna. Första dagen körde vi två timmar klassiskt på snö och tekniken kändes bra, man har ju några tusentals timmar på längdskidor genom åren. Största skillnaden mot rullskidor tycker jag är stakningen, speciellt när det som det denna tisdag var riktiga diken för stavarna. När man stakar på rullskidor så ”svarar” det ju alltid, asfalten är ju hård och väldigt förlåtande. På snö krävs en annan känsla för att hitta rätt träff tycker jag.

Som sagt så var det första gången i Torsby skidtunnel för min del. Tycker den var riktigt bra med sina 1,3 km, lagom kupering och helt okej snö (även om den var rätt ”död” nu). Även bra att det var dubbla åkriktningar vilket gav 2,6 km varierad åkning. Upplevde att den var betydligt varmare än Vuokatti, nu höll jag på att svettas ihjäl när jag hade underställsbyxor under tightsen. Tyckte kombinationen med underställströja och tunn jacka på överkroppen och enbart tights och vindkalsonger på benen fungerade bäst. Googlade nu och läste att temperaturen i Torsby skidtunnel är mellan 0 och -3 och Vuokatti mellan -5 och -9. Viss skillnad alltså.

På eftermiddagen under tisdagen körde vi en träningstävling på rullskidbanan. Förutom skidorienterare fanns även min tidigare lagkamrat Lovisa Modig och jämnårige som mig Oscar Persson (båda SK Bore) med i startlistorna, kul! Vi herrar körde fyra varv på rullskidbanan (förutom en kort slinga på stadion som var avstängd). Samtidigt på banan fanns även norska landslaget i sprint. Arild Monsen verkade lagom road att vi där och körde tävling samtidigt som de skulle köra en sprinttävling. Det gick det bra och det blev inga kollisioner mellan några åkare. Jag hade återigen en bra dag, alltid kul det! Det var även ett kärt återseende med skidstadion i Torsby, sist jag var där vann jag min första deltävling i Intersport Cup (numera Volkswagen Cup).

Under natten mot onsdagen kände jag att ”nu blir jag förkyld” och flyttade ut ur rummet där jag och Jenny bodde följande morgon. Kände dock redan på kvällen att det blev bättre. Nästa dag var jag nästan helt symtomfri och under fredagen kände jag mig mer eller mindre kärnfrisk. Vilopulsen under natten var under dessa dagar helt normal/låg. Testade att springa 45 minuter under fredagen och kropp/puls kändes normala. Tränade på som vanligt under lördag och söndag (dock inga intervaller) innan jag och Jenny körde hem till Östersund igen.

Här kan man träna!
Länge leve diagonalen.
Erik Rost och Markus Lundholm.
Gäller att tänka till så man inte matchar fel.
Körde med köldmask från Airtrim under alla pass i tunneln. Tycker deras tunnaste filter värmer tillräckligt samt ger nog med luftgenomströmning för att det inte ska störa distansträningen.

Nu är jag tillbaka i Östersund och tränar på som vanligt igen. Idag (tisdag) har jag sprungit intervaller på löpband på STC Storsjöstrand. Tänker fortsätta med löpningen ett bra tag till, upplever att jag har bättre ”klipp” i steget i diagonalen och även i skate. Tror även det är bra att springa fort och med hög höft. Upplägget för dagen blev först en tröskel på 20 minuter (17.3 km/h och 3:28 min/km) följt av 4 x 4 minuter hårt (20 km/h och 3:00 min/km). På eftermiddagen hade jag inget annat val än att ge mig ut på två timmar rullskidor i snöslasken som drabbat Östersund denna tisdag. Körde impulser med skiduniversitetet på stadion innan jag knegade i snön i ytterligare en timme.

Kan rekommendera löpbanden på STC Storsjöstrand då de går snabbare än 20 km/h ifall man behöver det. Märkte när jag klev av bandet att det flyttats bak typ 30-40 cm medans jag sprungit. Lustigt.
Roligare har jag väl haft det än denna eftermiddag.
Nya handskar från Craft Sportswear. Kört med deras handskar senaste fyra säsongerna och varit väldigt nöjd. Största delen av deras sortiment är cykelhandskar och deras vintervarianter fungerar alldeles utmärkt för skidåkning, vindskyddade och väldigt varma (typ Siberian Glove 2 som syns under de blå Intensity-handskarna). Längst bak ligger ett par innerhandskar i underställsmaterial, hoppas att de ska hjälpa när det är riktigt kallt ute.