Maxtest

Hej!

I våras när jag satte upp säsongens mål så satte jag bl.a. upp en lapp på kylskåpet med texten ”8:30 min+ maxtest”. Jag har varit över 8 minuter vid några tillfällen tidigare men nu ville jag ta det ytterligare ett steg genom att åtminstone klara halva nivån innan den magiska 9-minutersgränsen dit tydligen endast några få har klarat sig.

Ska förresten gå igenom testproceduren på Vintersportcentrum nu. Hela proceduren inleds med att vikt och längd registreras, sedan får man vila i 10 minuter på en brits och efter det tas vilolaktat och HB-värde (hemoglobin-värde). Därefter får man gå in i testlabbet där rullskidbandet finns. Där börjar man med att köra en uppvärmning på fyra minuter. Efter detta följer då sub-nivåerna som mäter fyra minuter/st med två minuter vila mellan varje där man testar laktat (mjölksyra) samt anger upplevd ansträngning på borgskalan. Under dessa nivåer andas man genom en slang som är kopplad till mätutrustning för att mäta syrenivåerna som förbrukas. De första subnivåerna är lätta men sedan blir det jobbigare och jobbigare då både fart och lutning ökar. Målet är att hitta nivån där man passerar mjölksyratröskeln på 4-5 mmol. Majoriteten av de som kör dessa test kör antingen fyra eller fem stycken subnivåer.

Efter att man åkt sin sista subnivå så åker man fyra minuter i uppvärmningsfart innan det blir ett fem minuter långt uppehåll (fyllt av ångest inför det som komma skall). Efter dessa fem minuter är det dags att återigen kliva upp på bandet för att genomföra testdagens sista och jobbigaste insats: maxtestet. Testet innebär att vid varje minut så ökar lutningen med en grad fram till minut fem eller sex (minns inte riktigt), då ökar istället farten med 0.3 km/h. Det finns även en ”time trial” där man istället åker 800 m så fort som möjligt där man själv styr farten på bandet. Det var populärt för två år sedan men de flesta har gått tillbaka till den ursprungliga ”oändliga backen”.

Under morgonen var jag sjukt taggad på att göra testet, så pass taggad faktiskt att jag på subnivå 1 (som är i princip uppvärmningsfart) hade 20 slag högre än normalt. Sedan sjönk dock pulsen till normala värden på nästföljande subnivåer och jag kunde genomföra dem kontrollerat och bra.

Maxtestet gick även det bra, hade en del ångest kring minut fem där man inser att det kommer bara bli jobbigare nu och det finns ingenstans att fly. Styrde dock fort om tankarna och försökte projicera en bild framför mig där jag körde tornet-intervaller. Lyckades uppnå mitt uppsatta tidsmål även om jag fick kämpa för det. Även nöjd med övriga siffror så jag kunde sätta mig nöjd i bilen efteråt.

En tre minuter lång film som jag klippt ihop från maxtestet. Inte vackert i slutet men hör man att man har chans på 9 minuter lär man fan prova gå för det. Gjorde det till ”Rated R for mature content”, ingenting barn bör se: