November – snart börjar det roliga!

Tja! Då var vi äntligen inne i november månad och det är bara 2.5 veckor kvar till premiären i Gällivare. Helt ärligt skulle jag gärna börja tävla redan nu då denna period bara känns som att man går och väntar på någonting (framförallt att lägga barmarkssäsongen bakom sig och plocka fram längdskidorna).

Snötillgången i Vinterstaden har varit en vecka senare än tidigare år och det var först i måndags som arbetet med att lägga ut den sparade snön började. På lördag kommer vi ha 1.7 km och sedan kommer spåret förlängas kontinuerligt som jag förstått det. Det är dock ingenting som berör mig då jag på fredag efter lunch kommer styra BWN:n mot Saxnäs för klubbens sista träningsläger. Där kommer vi stanna i en vecka och bedriva träning på milslånga natursnöspår. Ser fram emot det!

Träningsförutsättningarna i Östersund har varit bra hela hösten tycker jag, det är väl främst från och med förra veckan som det började bli problematiskt med snö och is på vägarna och inget längdskidspår att vända sig till. Under förra veckan har jag kört en hel del på rullskidbandet på Vintersportcentrum samt varit en sväng till Vålådalen där jag, Björn Sandström och Hugo Jacobsson stannade en natt i Trillevallen (ca. 20 min bilfärd från Vålådalen). Totalt fick vi tre skidpass under det dygn vi var borta från Östersund.

Två fräscha och fotogeniska grabbar som nyss bränt av ett Skierg-pass. Vi körde 4 x 1000 m, 15 min med 30-60 (10 st alltså) samt en avslutande 1000 m.
Torsdag till fredag förra veckan tränade vi i Vålådalen. Riktigt fina förhållanden på det 2.5 km långa spåret. Under fredagen körde vi skateintervaller.

Igår (tisdag) körde jag stakintervaller samt några diagonalintervaller på b-bandet på Vintersportcentrum. Med mig på passet hade jag Lager 157:s Anton Karlsson som bistod med tekniktips samt skötte hastigheten på bandet. Riktigt givande och bra pass! Film:

 

Försök på 110 kg bänkpress och sub 9 min på 3000 m

I söndags var det då dags för ett officiellt försök på mitt livsmål, 110 kg bänkpress och sub 9 min på 3000 meter under samma dag.

Största frågetecknet innan denna dag trodde jag skulle vara bänkpressen. Jag tränar inte det längre då Jocke tycker att jag inte behöver lägga energi på det vilket jag köper. Under hösten har jag slängt in något bänkpress-set lite sporadiskt mellan några övningar där jag kört något set på 95% av max och sedan kört ett max-set innan jag gått vidare i mitt styrketräningsprogram. För två veckor sedan lyfte jag 105 kg under två olika set samma kväll. Däremot hade jag inte testat på 110 kg innan denna dag. Dessutom ligger min kroppsvikt på ”matchvikt” just nu och då får man nästan räkna med att man inte är lika stark som under sommaren då man har lite mer massa på kroppen.

Nåväl, Söndagen inleddes alltså med ett besök på STC City där jag körde en kort uppvärmning innan jag lastade på 110 kg. Jenny var med och passade. Var riktigt nervös innan lyftet då man oftast bara har ett försök i kroppen. När det väl var dags så gick det oväntat lätt och törs jag gissa så skulle jag tro att jag hade kunnat lyfta 112.5 eller 115 kg denna dag.

110 kg.

Därefter styrde jag kosan mot Hofvallen där Östersunds skidklubb skulle springa ett s.k. Coopertest d.v.s. 3000 meter. På plats hade jag även en personlig hare i form av Oskar Kardin som var nyss hemkommen från Mallorca där han sprungit på 8.28 min (!). Under natten hade det tyvärr fallit en del snö. Som tur var så ställde Östersunds SK:s Jonatan Thoresson upp och skottade innerbanan åt oss, tack för det!

Planen som jag och Oskar hade satt upp var att ligga på 3.00 min/km alt. en-två sekunder under det och sedan köra ett spurtvarv. Tyvärr märkte jag efter två varv att jag inte hade en bra dag. Första kilometern gick på 3.01 och nästa på 3.03. Visste att jag var tvungen att springa sista kilometern på 2.56 min, tyvärr lyckades jag inte med det utan sprang på 3.00 min vilket jag en sluttid på 9.04 minuter. Lite surt men jag var inte alltför besviken då det ändå var ett nytt PB.

Med facit i hand skulle jag väl inte väntat till november med detta försök. Min bästa löpform var nog för en månad sedan. Däremot ville jag vänta in Oskar som skulle ställa upp som draghjälp. Ska göra ett nytt försök till sommaren i alla fall, nu vet jag vad som krävs!

Spurten med Jenny som skriker och Oskar som springer jämsides och hejar på. Inget fel på min support denna dag alltså: