Gällivarepremiären

Hallå!

Saxnäslägret följdes av några dagar i Älvsbyn och Luleå innan jag i onsdags rullade upp mot Gällivare för årets tävlingspremiär. Tävlingarna hölls i vanlig ordning på Hellnerstadion och distanserna för helgen var 10/15 km skate, 10/15 km klassiskt och klassisk sprint. Distansloppen gick på det kuperade och väldigt intensiva 5 km-spåret medan sprinten gick på ytterligare en ny version av sprintbanan. För en gångs skull startade även herrarna före damerna under alla dagar, skönt det att slippa vänta på att få starta.

Fredag, 15 km skate: Öppnade lite väl passivt under första varvet, gjorde ett okej andra varv och ett riktigt bra sista varv där jag gick från placering 18 till 10 om jag minns rätt. Ut på mitt sista var hade K-J Westberg åkt ikapp 30 sekunder på mig men just då började jag få upp ordentlig fart så sista två kilometerna in i mål drog jag. Minns jag rätt så regnade det under loppet så ut från första varvet slängde jag glasögonen till coach Jocke, obehaglig upplevelse att åka utan glasögon måste jag säga! Hade tyvärr inget val då sikten var noll med dem på. Slutade som sagt 10:a och var 9:e svensk, mitt bästa lopp i premiären och ett av mina bättre 15 km skate historiskt sett också. Riktigt kul! Johan och Björn blev 2:a respektive 4:a så alla herrar från klubben som kom till start slutade topp 10. Tjejerna gjorde även de bra lopp.

15 km skate Gällivarepremiären. Foto: Bildbyrån

Film från första varvet:

Lördag, 15 km klassiskt: Riktigt vallaföre denna dag med temperatur kring nollan och olika förhållanden ute på banan. Många olika kombinationer av fäste var aktuella denna dag med både burkvalla, klistergrund eller rent klister. Jag körde med burkvalla och hade okej fäste i ett varv, sedan slet jag någonting oerhört med att få fast skidorna i de allt blankare spåren. Hängde på armarna uppför och sprang utanför spåren. Kände även hur tekniken fallerade allt mer. Gjorde ett okej första varv men sen hörde jag hur jag tappade placeringar och i tid och ut på sista varvet ville jag bara att det skulle ta slut. Gav inte upp men kan inte heller påstå att jag slet ihjäl mig. Gick i mål och trodde att jag var en bra bit över fyra minuter efter men såg på klockan att det ”bara” var + 2.22 efter Dario som vunnit. Det gjorde det nästan värre då jag förstod att jag hade potential att göra ett riktigt bra lopp. Slutade 31:a.

Att åka med stängd mun är sällan ett bra tecken. Foto: Bildbyrån

Söndag, klassiskt sprint: Samma förhållanden som under lördagen men nu men med kanonskidor under fötterna. Tyvärr gjorde jag ändå ett väldigt mediokert kval och åkte ut med 1.5 sek från avancemang. Besviken men trots allt det närmsta jag varit att kvala vidare från prologen i premiären. Resten av klubben imponerade något oerhört i alla fall med två damåkare och två herråkare i finalerna!

Summering: Väldigt blandade känslor från helgen, fredagen var riktigt bra och lördagen hade väldig potential. Söndagen bryr jag mig inte alltför mycket om. Kan ändå lämna Gällivare med känslan att formen finns där och att vi prickat rätt med träningen senaste tiden. Även enormt kul att klubben kanske gör sin bästa premiär någonsin där fem åkare får åka till världscuppremiären till Ruka och med Martin (Bergström) som förmodad reserv. Att fem av nio åkare från klubben som tävlar denna helg kvalificerar sig till världscupen är fan riktigt mäktigt och visar att Piteå Elit gör väldigt mycket rätt som förening, både bland åkare, ledare och vallare.

Nästa tävlingshelg för min del blir Idre och Volkswagen Cup 6-8 december. Fram tills dess kommer jag jobba på att få allt att stämma där.