Volkswagen Cup Idre

Hej!

I helgen åkte jag Volkswagen Cup i Idre vilket innebar vinterns andra tävlingshelg för min del. Första helgen var Gällivarepremiären där jag inledde med ett stabilt skatelopp där jag blev 10:a, +1:15 min bakom Jens Burman. Följde upp det med ett mediokert klassiskt lopp där jag slet ordentligt med skidorna.

Första helgen i Volkswagen Cup har jag historiskt sett åkt allt ifrån medelbra till mediokert till katastrof. Minns jag rätt så har denna premiärhelg hållits i idre sedan säsongen 2015/2016 (hösten 2014 tävlade vi i Piteå). Har aldrig riktigt trivts på banorna där då jag tycker 3.75 km-slingan innehåller för lite höjdmeter och sedan att jag allt som oftast varit i dålig form har inte bidragit till mer kärlek till skidstadion på Idre Fjäll. Efter årets Gällivarepremiär har tankarna dock varit annorlunda då jag vet att jag är i god form och att tidigare säsongers dystra säsongsinledningar förhoppningsvis är till ända en gång för alla.

Fredag, 15 km klassiskt: Under 15 km skate i Gällivare tappade jag mycket tid under första fem kilometerna så målet idag var att öppna hårt och åka för att vinna, inte för att bli topp fem eller topp tre utan för att verkligen sätta dagens bästa tid runt de fyra 3.75 km-varven. Kände första gången jag åkte uppför Fäbodbacken att kroppen var med mig. Kände mig väldigt pigg uppför och hade väldigt bra återhämtning i nedförsbackarna. När man är i bra form upplever jag att man kan nå en sinnesstämning där allting runt omkring bara blir suddigt och man har svårt att minnas loppet i efterhand. Denna fas nådde jag fort och jag uppfattade enbart att KE ropade att jag ledde alternativt låg på pallplacering. Med undantag för en eller två kilometer körde jag helt själv under hela loppet. Tappade tyvärr en del tid under det sista varvet. Gick i mål som ledare 0.9 sek före Jimmie Johnson men kort därefter kom Simon Andersson och tog över ledningen med fyra sekunder. Sedan kom Fredrik Andersson in och tog över ledningen ordentligt men jag lyckades stanna kvar på pallplacering som 3:a i tävlingen. Det innebar min fjärde pallplacering i Volkswagen Cup/Intersport Cup och min första med individuell start. Fantastiskt roligt då jag aldrig varit topp-10 denna helg tidigare (har varit 11:a och 12:a som bäst). Hade gärna åkt på en mer kuperad bana denna dag då jag verkligen trivdes i uppförsbackarna.

15 km klassiskt Idre
Målgång. Foto: Nisse Schmidt
Blommor som glömdes kvar i stugan.
Resultat fredag 15 km klassiskt

Lördag, skatesprint: Eftersom jag aldrig kvalificerat mig vidare från prologen i Idre var detta dagens första mål. Efter ett okej kval där jag slutade som 23:a (+7.65 sek efter Marcus Grate) kunde jag börja förbereda mig för kvartsfinal. Jag gick i den 5:e och sista finalen. Fick en okej start och direkt tempot gick ned efter 300 meter gick jag upp och drog då jag ville att heatet skulle gå fort. I den långa stigningen fick jag några meter lucka upp till Olle Jonsson och Fredrik Jonsson och gick i mål som 3:a, en dryg sekund från avancemang till semifinal.

Prolog. Foto: Petter Engdahl
Stum. Foto: Petter Engdahl
Stum. Foto: Petter Engdahl
Kvartsfinal. Först ned i fartställning tydligen. Foto: Petter Engdahl
Kvartsfinal. Foto: Petter Engdahl
För långsam. Foto: Petter Engdahl
Smärtsamt med sprint. Foto: Petter Engdahl
Resultat skatesprint

Söndag, 15 km skate: Denna dag var målet återigen att vinna. Tyvärr gick den planen fort åt helvete då jag efter några hundra meter märkte att jag inte åkte fort men inte heller lyckades öka farten. Var helt off i huvudet, tekniken stämde inte och jag började hamna i negativa tankar om hur jag hatade banan, snön som föll, den iskalla vinden och den förbannat dåliga sikten. Inte precis där man vill vara när man ska prestera till max. Efter ca. 7 km hade IFK Moras Jonas Eriksson åkt ikapp en minut på mig tillsammans med IFK Faluns Gilberto Panisi som åkt ett varv mindre. Då låg jag 34:a i loppet. Jag bestämde mig för att jag skulle hålla de ryggarna vilket jag gjorde och tack vare dem åkte jag som en raket genom listan. Slutade 12:a, +1:14 min efter vinnande Karl-Johan Westberg. Sista 8 km av loppet tror jag att jag tappade 6 sekunder så farten fanns där någonstans. Förhoppningsvis har jag gjort bort vinterns sämsta insats nu.

Resultat 15 km skate