Skandinavisk Cup i Vuokatti

Hej!

Under förra helgen befann jag mig i finska Vuokatti för årets första Skandinaviska Cup och för första gången någonsin fick jag lämna min klubbdräkt hemma då jag skulle representera Sverige. Väldigt surrealistisk känsla att packa ned landslagsutrustning och lämna sina Piteå Elit-kläder i garderoben. Innan helgen hade jag bestämt mig för att inte åka den klassiska sprinten som skulle hållas under fredagen. Jag har nog problem att ta mig vidare från prologer i Sverige så ville hellre gå all-in mot lördagens klassiska masstart.

Lördag, 30 km klassiskt masstart: Åtta varv på en ganska tuff 3.75 km-slinga skulle avverkas. Dagen bjöd på noll grader, blanka spår och stundtals fallande snö. När vi kom till start fick vi höra att alla svenska damer körde på rugg och efter att ha testat mina så var valet enkelt, de fäste klart bäst och glidet kändes även bra. Första gången jag tävlade på rugg! Fick höra i efterhand att de testat typ åtta olika burkvallor och alla frös i. Var några tjejer från Finland eller Norge som körde burk/klister och bröt redan på första varvet då de hade några centimeter av ifrysning i.

Jag var rankad som 24:a av de 125 anmälde och stod i fjärde startled om jag minns rätt. Fick en okej start och fick ett spår direkt då de sex startspåren blev fyra. Därefter följde ett långt krig om positioner där alla ville framåt i klungan. Det blev en del krascher också och redan på första varvet låg Niklas Dyrhaug ute i skogen med trasig skida. Han bröt efter det. Längs spåret så blev det ofta så att ibland valde man rätt spår och kunde tjäna 10 placeringar och i nästa utförsbacke/uppförsbacke valde man fel och tappade 10 placeringar igen. Ni som har åkt i en stor klunga vet hur det är.

Tempot var halvhårt innan det på varv sju började gå riktigt fort. Då hade jag bränt en del krut på att täta luckor och armbåga mig fram i fältet. Var hyfsat stum på sista varvet men gav det jag hade. Hade hoppats att kunna bjuda upp till mer motstånd i den klunga jag åkte i men slutade tyvärr sist där. Gick i mål som 27:a, 57 sekunder från vinnaren. Placeringen är ingenting att hänga i granen men tycker ändå jag gjorde ett bra lopp, tidsavståndet är inte så farligt stort.

Placering 1-25
Placering 26-50

Söndag, 15 km skate individuell start: Ordentlig tidig start denna dag då flera lag hade ett flyg att passa. Därför gick första start 8.30 (7.30 svensk tid) och med 20 sekunders mellanrum utan något uppehåll mellan herr- och damklass vilket innebar att när jag åkte mitt sista varv så hade de första damerna just startat. Med nästan 180 stycken anmälda i herrklassen och 90 i damklassen så varvade det åkare var sjunde sekund i närmare 90 minuter. Intensivt! Denna dag var det extremt snabbt före och då 3.75 km-slingan bara var 3.4 km så blev dagens vinnartid under 30 minuter (!). Jag hade en ganska medioker dag, fick en del av de snabbaste ryggarna att gå på och kunde gå med hyfsat lätt uppför men hade fick slita ordentligt för att hänga med på de lätta partierna. Hem och jobba på det. Slutade 36:a, 30 sekunder från topp-20.

Tyvärr inga tävlingsbilder på mig från denna helg då det rådde strikt fotograferingsförbud. Oakley har inte betalat avgiften till skidförbundet denna säsong vilket innebär att de enda märkena man får tävla för i landslagets färger är Bliz, Julbo och Northug. Katastrof och ett totalt mörker alltså.

Lägger till ett foto som Filip Danielsson tog i fredags istället.

Nu är jag tillbaka i Östersund. Kommer stanna här i en vecka innan jag och Jenny åker norrut för att fira jul. Jenny är förresten hemma efter tre och en halv vecka i Livigno/Venosta där hon kört de två första deltävlingarna i Viska Ski Classics.

Igår hade jag matförgiftningarnas matförgiftning och upplevde de värsta sex timmarna i mitt liv mellan klockan 06.00 till 12.00. Till helgen väntar FIS-tävlingar i Östersund med klassisk sprint och 20 km skate masstart. Förhoppningsvis har inte kroppen tagit allt för mycket stryk av gårdagens misär.