FIS-tävlingar i Östersund 21-22 dec

Hej!

Den gångna helgen hölls det FIS-tävlingar i Östersund i samband med juniorernas Scandic Cup. Distanserna för helgen var klassisk sprint samt den lite annorlunda 20 kilometer skate jaktstart. Sprintbanan för helgen var den gamla hederliga versionen och inte den längre som användes under skandinaviska cupen ifjol. Tanken var att den nya skulle användas men snöprepareringen hann av någon anledning inte klart innan helgens tävlingar. Distansbanan var en hyfsat kuperad variant som jag inte åkt tidigare där slalombacken användes istället för Björnberget.

Förutsättningarna för mig kändes något ovissa då jag under tisdagen drabbades av en sjuhelvetes matförgiftning där jag spenderade förmiddagen med att spy upp allt som kunde uppbringas ur min magsäck. Var riktigt sänkt under onsdagen också. Tightsen fladdrade ordentligt vid knävecken under torsdagens och fredagens träningar om vi säger så. Jag valde ändå att tävla både sprinten och masstarten och Strömnäs GIF hjälpte mig med vallning av skidor under tävlingsdagarna, tack för det!

Sprintbanan, 1.4 km och 44 höjdmeter.
Distansbanan, 5 km och 158 höjdmeter.

Hur gick det då?

Lördag, klassisk sprint: En plusgrad och väldigt glatta spår gjorde att innebar klister under denna sprinttävling, fint det! Helt sjukt förresten att varje klassisk tävling vi kört hittills i år (Gällivare, Idre, Vuokatti, Östersund) inneburit temperaturer mellan -1 och +1 med risk för snöfall. Upplagt för långa och stressiga dagar för de som gör jobbet i vallabodarna.

Jag gjorde en helt okej prolog där jag slutade 10:a, 3.5 sekunder efter prologsegraren. Väl i kvartsfinalen gjorde jag en bra första backe men tappade tyvärr två placeringar under sista tredjedelen av loppet. Gick i mål som fyra efter ett dåligt genomfört upplopp men kvartsfinalen hade gått fort så jag var lucky loser ett tag. När alla kvartsfinaler var avklarade visade det sig att jag skulle missa avancemang till semifinal med en hundradel (!). Riktigt surt. Det positiva var dock att kroppen verkade fungera som den skulle. Även kul att Jenny åkte bra och slutade 5:a i finalen.

Söndag, 20 km skate masstart: Under förmiddagen kände jag mig väldigt revanschsugen och redo att avsluta tävlingsåret 2019 med en riktigt bra prestation. När jag och Jenny gjorde ett skidtest för att välja ut tävlingsparet av de två Rossignol S2 jag plockat ut dagen innan kände både jag och hon att det ena paret var något utöver det vanliga. Skön känsla när man vet att pulvervalla ska tillföras på det.

Starten gick och jag ville ligga långt fram tidigt för att undvika strul längre bak i klungan då vi var över 80 st startande i H21. Känner tidigt att kroppen känns bra och redan första varvet råkar jag och Marcus Ruus som ligger bakom mig få en lucka till resten av klungan. Flera ansluter dock i slalombacken men jag fortsätter dra halvhårt i perioder och drar uppskattningsvis i 10 kilometer totalt. Ingen annan i klungan verkar dock ha intresset att gå ifrån och stundtals går det sakta för oss i täten. Med ett varv kvar förstår jag att det mest troligt kommer bli en spurt mellan tre-fyra åkare men det är ingenting jag har någonting emot. In i Arctura-backen ligger jag först och gör så hela vägen in över mållinjen och säsongens första vinst var därmed ett faktum. Riktigt skön känsla att känns sig stark i klungan men även kunna förlita sig på sin spurt.

Största bonusen var dock att få fira jul utan känslan att ha genomfört de första tävlingshelgerna med riktiga bottenresultat. Det har ju sett ut så de senaste säsongerna mer eller mindre. Skönt som fan att ha kunnat vända det.

Upploppet. Foto: Sanna Svanebo / Östersundsposten
Suddig bild i målfållan.
Jag och min serviceman Björn.
Resultat 20 km

Efter att ha ätit lunch och packat in i bilen började jag och Jenny den långa färden hem till Norrbotten för julfirande. Vi blir här uppe fram till måndag nästa vecka då vi åker hem till Östersund igen. På onsdag börjar resan mot skandinaviska cupen i norska Nes där tre tävlingsdagar väntar: skateprint, 20/30 km skate och 10/15 km klassiskt. Jag kommer endast köra distansloppen.

Ännu en jul tillsammans med Niklas Henriksson. Niklas är Jennys systers sambo tillika min (oftast) topp tre bästa vän tillika 20:e i Vasaloppet 2019 tillika Vasaloppsvinnare 2020 (!!?!??!!).